23 / 04 / 2024

TOKİ Güneydoğu'da 5 bin 637 konutun temelini bugün atıyor!

TOKİ Güneydoğu'da 5 bin 637 konutun temelini bugün atıyor!

Diyarbakır Sur’da yıkılan konutların yerine Çölgüzeli ve Üçkuyu mevkiinde TOKİ tarafından üretilecek toplam 5 bin 637 konutun bin konutluk ilk etabı bu ay sonu teslim edilecek.



Terörün hasar verdiği Güneydoğu’da yapımına başlanılan yeni konutlar tamamlanıyor. Diyarbakır Sur’da yıkılan konutların yerine Çölgüzeli ve Üçkuyu mevkiinde  TOKİ  tarafından üretilecek toplam 5 bin 637 konutun bin konutluk ilk etabı bu ay sonu teslim edilecek. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi, Suriçi 229 adada yapılacak olan yöresel mimariye uygun 44 konut ile Diyarbakır Kırklar Tepesi Kentsel Tasarım ve Rekreasyon projesinin temeli atılacak. 


2 KAT SINIRI GETİRİLDİ


Bakan Özhaseki, hem temel atma törenine katılacak hem de inşa edilen toplu konutlarda incelemelerde bulunacak. Bakan Özhaseki, daha sonra Cizre, Silopi ve İdil’de de incelemelerde bulunacak. Şırnak’ın merkez ile Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde ise toplam 8 bin 874 konut inşa edilecek. Geleneksel mimariye uygun yürütülecek çalışmalar kapsamında, İdil’de tek katlı olarak 340 konut, Silopi’de de İller Bankası tarafından 516 konut olmak üzere toplamda 612 konut inşa edilecek. Sur içindeki yapılar sur kotunu geçemeyecek. Maksimum yükseklikler konut alanlarında 2 kat, ticaret alanlarında 3 kat olacak. Uygulamalar bu kapsamda yürütülecek, yüksek katlı ve dokuya uymayan kamu binaları ise yıkılacak. 


Sur içinde 126 hektar alan içindeki vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla iki adet irtibat ofisi açıldı. 5 bin hak sahibi ile de görüşme yapıldı. Görüşmeler sonrası vatandaşlarla sözleşmeler imzalanmaya başladı.


36 BİN YENİ KONUT


Terör örgütünün Güneydoğu’da konutlara verdiği zarar telafi ediliyor. Terör örgütünün kullanılamaz hale getirdiği 30 bin konutun yerine alt yapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin yeni konut yapılacak. Bölgede bu amaçla 10 milyar liranın üzerinde yatırım yapılması hedefleniyor. Sur, Şırnak il merkezi, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin ve Yüksekova gibi yerlerde yürütülen imar çalışmaları kapsamında zarar tespit çalışmaları tamamlandı.


CAMİ VE KİLİSEYE RESTORASYON


Hz. Süleyman Cami çevresini ve 115 dönüm büyüklüğündeki İçkale’yi de kapsayan alanda kamulaştırılma işlemleri tamamlandı. Alana ilişkin yıkım çalışmaları bitirildi. Hazırlanan Kültürel Peyzaj projesi Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylandı. Projenin 1 ay içinde yapım çalışmaları başlatılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkisindeki 53 tescilli yapıdan zarar gören 11’ine ilişkin projelendirme ve restorasyon çalışmaları doğrultusunda öncelikli olarak Fatih Camii (Kurşunlu Camii) ve Ermeni Katolik Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 


Star Gazetesi


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Tarihi miras Sur’da, tarihi dönüşüm hızlandı. Bir yandan terörün izlerini silecek, diğer yandan Sur’u aslına uygun restore edecek çalışmalar için bugün temel atılıyor. 'Sur’u sevgiyle yükseltiyoruz' sloganıyla yapılacak çalışmalar, kenti yeni bir görünüme kavuşturacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ın özel önem verdiği Diyarbakır-Sur’daki çalışmalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün projeleriyle yürütülüyor.


İŞTE BAŞLAYACAK PROJELER 

Bugün, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılacağı törenle başlayacak projeler şöyle: l İçkale Vadisi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi uygulamaya konulacak. l Suriçi’nde 229 adada, yöresel mimariyle 44 konut için çalışma başlayacak. l Diyarbakır Kırklar Tepesi Kentsel Tasarım ve Rekreasyon Projesi’nin temeli atılacak.


ÇALIŞMALAR HIZLA İLERLEDİ

Sur bölgesi, terör örgütünün hendek ve barikatlarıyla büyük zarar görmüş, operasyonlar sonrası yenileme çalışmaları büyük bir hızla yürütülmüştü. Zarar tespit çalışmaları hızla tamamlanarak, 'tescilli yapılar' dışında, diğer yapıların yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri tamamlandı. Altyapının revizesi için 'Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) başlatılarak temiz su, atık su ve yağmur suyu projesi tamamlandı.


İstanbul'dan destek veriliyor

Hz. Süleyman Camii çevresini kapsayan 115 dönüm büyüklüğündeki İçkale’yi de kapsayan alanda kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Yıkım çalışmalarının da bittiği bölgede yapım çalışmaları 1 ay içinde başlayacak. Geleneksel dokuya uygun çalışma için İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki BİMTAŞ da destek veriyor. Alipaşa-Lalebey İmar Planı kapsamında da, 5 etaplı projenin ilk etabında proje tamamlandı, yapım işleri bu yıl başlayacak.


4 SEÇENEKLİ KONUT ADIMI

Bölgede yaşayan vatandaşlara, evleri için dört ayrı seçenek sunuldu. 5 bin hak sahibiyle görüşmelerle hazırlanan seçenekle şöyle oluşturuldu: l Taşınmazların değerinin nakdi olarak kendilerine ödenmesi seçeneği verildi. l Üçkuyular ve Çölgüzeli mevkiinde TOKİ konutlarından edinebilme imkanı sağlandı. l Suriçi’nde vatandaşın evi için projelendirme ve yapım işini Bakanlığın yapması ve vatandaşın buna mukabil Bakanlığa borçlandırılması formülü önerildi. l Vatandaş, 'Ben kendim yapmak istiyorum' derse, Bakanlığın ‘koruma amaçlı imar planı’ hükümleri doğrultusunda yapmasına izin vermesi sağlandı.


Tarihi restorasyon 5 bin 637 yeni konut 

Terörün hedefi olan Kurşunlu Camii ve Ermeni Katolik Kilisesi’nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Mardin Kapı ve Dağ Kapı arasında ulaşımı sağlayan yol projeleri tamamlandı. Saray Kapısı ve Dağ Kapısı arasında da çalışmalar sürüyor. Bölgede toplamda 5 bin 637 konut üretilecek. Bunlardan bini öncelikli olarak yapılıyor.


YapılarSUR’u aşmayacak

Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında Suriçi’nde yapılar sur kotunu geçemeyecek. Maksimum yükseklikler; konut alanlarında 2 kat, ticaret alanlarında 3 kat olarak planlandı. Yüksek katlı ve dokuya uymayan kamu binaları yıkılacak.


 

Akşam 


Geri Dön