19 / 04 / 2024

TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim 100 bin kişiye istihdam sağlayacak! İş fırsatları geliyor!

TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim 100 bin kişiye istihdam sağlayacak! İş fırsatları geliyor!

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak inşa edilen "İlk Evim İlk İş Yerim" projesinde temellerin 25 Ekim 2022’de atılmaya başlanması ile 250 alt sektörde hareketlilik 100 bin kişiye ise istihdam sağlaması bekleniyor. İşte detaylar…



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığı ile 13 Eylül 2022'de ayrıntıları açıklanan "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesi kapsamı dahilinde ilk etapta iki senede 250 bin konut ile altyapısı hazır 100 bin arsanın ve aynı zamanda 10 bin iş yerinin de teslim edilmesinin hedeflendiği açıklanmıştı.

Proje kapsamı dahilinde inşa edilecek konutlar için ilk kazma 25 Ekim 2022'de vurulacak. 5 bin konutun da temel atma törenleri Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak ile beraber 17 ilde gerçekleşecek.

Sosyal konutta ilk temellerin atılması ile birlikte istihdamı 6 milyonu geçen ve sayıları 250'yi bulan inşaatın alt sektörlerinde de canlılık bekleniyor.

YAN SEKTÖRLER İLE BİRLİKTE GSYH'DEKİ PAYI YÜZDE 35

İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) yapmış olduğu araştırmaya göre, inşaat sektörü, malzeme sanayisinden mimarlığa aynı zamanda da mühendislikten teknik müşavirliğe kadar birçok alanı alanı da kapsıyor.

İnşaat, demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi ortalama olarak 250 yan sektörü direkt ve dolaylı bir şekilde olarak ilgilendiriyor. Artan maliyetler, küresel krizin de negatif etkileri ve salgın sebebi ile de zayıflasa da inşaatın GSYH içindeki payı yüzde 4,7 seviyelerinde. İnşaat sektörünün direkt olarak istihdamı ise 1,8 milyon seyirlerinde.

İnşaatın desteklenmiş olduğu 250 yan sektör ile birlikte istihdam 6 milyonu geçiyor ve bu sektörlerin de GSYH içinde yüzde 35 gibi paya sahip olduğu ifade ediliyor.

 TOKİ İlk Evim İlk İş Yerim 100 bin kişiye istihdam sağlayacak! İş fırsatları geliyor!


Geri Dön