29 / 03 / 2024

TOKİ mimari açılım yapıyor! İlk çalışmalar kentsel dönüşüm projelerine!

TOKİ mimari açılım yapıyor! İlk çalışmalar kentsel dönüşüm projelerine!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), inşa ettiği konutların mimari açıdan daha nitelikli olması için atağa geçti. İlk değişim kentsel dönüşüm projelerinde başladı



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), inşa ettiği yapılarda kentsel dönüşüm projeleri öncelikli olmak üzere yöresel ve modern mimarîye ağırlık verecek. TOKİ, yerel belediyelerle işbirliği içerisinde yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 30’a yakın şehirde üretilecek konutları yöresel mimariye göre veya modern çizgileri esas alarak alışılagelmiş mimarî tarzın dışında konutlar inşa edecek. Bu projelerde de diğer projelerde olduğu gibi sosyal donatılar ihmal edilmeyecek.
 
Denizli Karahayıt, TOKİ’nin kentsel dönüşüm projesi uygulayacağı bölgelerden biri. Termal turizm işletmelerinin yer aldığı bölgede uygulanacak projeyle yıkılacak yapıların yerine turizm işletmecileri için pansiyon yapılacak. Projede konut ve okul da yer alacak. Geçtiğimiz ay ihalesi yapılan proje kapsamında 258 konut, 10 pansiyon, 4 ticaret merkezi ve 24 derslikli ilköğretim okulu yapılacak.

Trabzon Zağnos kentsel dönüşüm projesi Türkiye’de uygulanan en gözde kentsel dönüşüm projelerinden biri oldu. Trabzon’da bir zamanlar çarpık yapılaşmanın en çarpıcı örneklerinden birini teşkil eden bölgede bugün başlı başına bir yaşam alanı yer alıyor. İlk etabı tamamlanmış olan projenin ikinci etabında Trabzon’un yöresel mimarîsine uygun altı dükkân üstü konut veya üstü yine dükkân olarak düşünülmüş düşük katlı yapılar inşâ edilecek.

GİRİŞ KAPIDAN DEĞİL BACADAN
Kale civarında yer alan çarpık ve plansız yapılar Nevşehir’in kanayan yarası oldu bugüne kadar. Bölgede yer alan bu yapılar yıkılarak yerine üç kategoride konut inşa edilecek; teras evler, düşük katlı ve katlı konutlar. Teras evlere giriş ön cephedeki bir kapıdan değil damdan olacak. Proje kapsamında evi yıkılanlar proje alanından evine karşılık ev veya yıkılan evinin parasal tutarını alacak.

TOKİ, MARDİN’İ DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NE SOKACAK
Sahip olduğu tarihî yapıları ve kendine özgü yerleşim planıyla Dünya Miras Listesi’ne aday olan Mardin’in önündeki en büyük engel bu tarihî yapıların etrafında örgülenmiş çarpık yapılar.  TOKİ  ile Mardin Belediyesi ve Mardin Valiliği işbirliğinde yürütülen kentsel dönüşüm projesiyle çarpık yapılardan arınıp yöresel mimarîye uygun yapılmış yapılarla şehrin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi amaçlanıyor. Bazı yerlerde yamaçlara art arda yapılan evlerin her birinin damının bir diğer evin önü veya bahçesi olduğunu biliyoruz. Mardin’de “dam+çatı” şeklinde inşâ edilecek konutlarla yöresel mimarîye sadık kalınmış olacak.

TOKİ, kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde sadece konut yapmıyor. Sivil toplum kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu yapı toplulukları için de proje uyguluyor. Bolu Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (BESOB) için yapacağı sanayi sitesi de bu kapsamda. TOKİ, mevcut sanayi sitesindeki yapılar yıkılıp yerine yeni sanayi sitesi yapacak.

DİYARBAKIR SURİÇİ NEFES ALACAK
SİT alanı ilan edilen Diyarbakır Sur içi de çarpık ve plansız yapılaşmadan payına düşeni alan yerlerden biri. Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde yürütülen kentsel dönüşüm projesi Suriçi’ne nefes aldıracak. Proje alanındaki Ali Paşa, Lalebey ve “İç kale” denen Cevat Paşa Mahallelerinde ikamet edenlerin bir kısmı Çölgüzeli mevkiinde inşa edilen konutlara taşınırken mutabakat görüşmelerinin devam ettiği bölge sakinleri de bulunuyor. Anlaşma sağlanan bölge sakinleri için yeni konutlar inşa edilecek. Çölgüzeli’ndeki konutlar hak sahiplerine Başbakanlık oluruyla yüzde 30 indirimli verildi. Proje başladıktan sonra bölgeye taşınanlar bile mağdur edilmedi. Bunların hak sahibi sayılmasıyla birlikte aynı evi paylaşan ailelerin her biri hak sahibi kabul edildi. Suriçi’nde inşa edilecek konutlar en fazla iki katlı ve yöresel mimariye uygun yapıldığı gibi dış cepheler de yörede çokça kullanılan bazalt taşla kaplanacak.

BOL YAĞMUR TEHDİT OLMAKTAN ÇIKACAK
Rize’de hemen hemen her yıl sel afeti sonrasında can ve mal kaybı yaşanması, ilde kapsamlı kentsel dönüşümü gündeme getirmiş, Rize Belediye Başkanlığı, TOKİ ile “Hamam Deresi ve Hayrat Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” protokolünü imzalamıştı. Proje şimdi hayata geçiriliyor. Kentsel dönüşüm proje alanında yıkılması planlanan 538 konut bulunuyor. Projeyle bölgedeki fonksiyonunu yitirmiş, çarpık yapılaşmalar tasfiye edilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanında çağdaş standartlarda kentsel bir alan oluşturulacak. Projeyle iki dere ıslah edilecek.  Projenin uygulanacağı arazinin eğimli olmasından dolayı proje alanının iki noktasında köprüler ile ulaşım sağlanacak. Proje kapsamında inşa edilecek konut sayısı 866. Bölge sakinleriyle uzlaşma görüşmeleri ve tapu devir işlemlerinin yapılmasıyla birlikte TOKİ’nin proje alanında inşaatlara bahar aylarında başlaması hedefleniyor.

İKLİME GÖRE TASARIM
Yeşildirek Mahallesi’nin çarpık ve plansız yapılardan arındırılmasıyla Şanlıurfa şehir merkezi bambaşka bir görünüme sahip olacak. Bölge esnafının hazırdaki sanayi sitesine taşınmasından sonra proje bölgesinde yer alan sanayi sitesi yıkılıp konut ve dükkânlardan oluşan bir kent merkezi kurulacak. Projenin hazırlık çalışmalarında bölge halkının sosyo kültürel analizi yapıldı. Bölge halkının alışkanlıkları da dikkate alınarak konut tasarımı yapıldı. İnşa edilecek binaların tasarımında Şanlıurfa iklimi de göz önünde bulunduruldu. Binaların rüzgârı en fazla, güneş ışınlarını ise en az alması sağlanmaya çalışıldı. Bununla birlikte aynı amaca yönelik olarak proje alanında küçük havuzlar tasarlandı. Proje kapsamında hak sahibi konutlarıyla birlikte 200 rezidans da yapılacak.

2010 yılında yıkım çalışmalarına başlanan ve farklı mimarî çizgilere sahip konutların yer aldığı Konya Meram kentsel dönüşüm projesinde neredeyse sona gelindi. Yıkımların bitmesinin ardından inşasına başlanan konutlar tamamlanmak üzere. İki etaptan oluşan projede 2 bin 624 konut 10 ve 15 katlı bloklarda toplanacak. Giresun Fevzi Çakmak Mahallesi’nde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi kapsamında inşâ edilecek konutlar da farklı çizgileriyle göz dolduracak. Bölgedeki 500 yapının yıkılmasından sonra bin 250 konut inşâ edilecek. Efendi Bey Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasının ardından Niğde daha bir güzel olacak. Az katlı bloklarda yer alacak 3 bin 744 konutla birlikte otel ve AVM’de yapılacak.

TOKİ Haber

 


Geri Dön