26 / 04 / 2024

TOKİ Muğla Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili 12 soru!

TOKİ Muğla Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili 12 soru!

Muğla'nın Menteşe ilçesi Akyaka Mahallesi'nde TOKİ tarafından Küçük Sanayi Sitesi yapılacağı iddiaları meclis gündemine taşındı. CHP'li Alban, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Muğla'nın Menteşe ilçesi Akyaka Mahallesi'nde  TOKİ  tarafından Küçük Sanayi Sitesi yapılacağı iddialarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Alban, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Alban, verdiği soru önergesinde şu açıklamalarda bulundu: ''Muğla ili Menteşe ilçesi Akkaya mahallesinde yer alan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Küçük Sanayi Sitesi Alanı” olarak düzenlenmiş, mülkiyeti hazineye ait 105 hektar yüzölçümlü taşınmazlar ile özel mülkiyetteki 49 hektar yüzölçümlü tasinmazlar olmak üzere toplam 154 hektar yüzölçümlü taşınmazlar üzerinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından talep organizasyonu ile yeni bir sanayi sitesi inşa edileceği öne sürülmüştür. Bölgede bulunan diğer yapı kooperatiflerinin düşünce, görüş ve önerilerinin alınmaması bir eksiklik olup, bölge halkı yapılacak bu projeden dolayı büyük tedirginlik duymaktadır.''

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban'ın soruları:
1- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ tarafından, Muğla ilimiz Menteşe İlçesi, Akkaya Mahallesi'ne “Küçük Sanayi Alanı" yapılacak mıdır? 
2- S.S Muğla Ata Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ile TOKİ arasında konuyla ilgili olarak bir sözleşme imzalanmış mıdır? TOKİ ile kooperatifin görüşmesi söz konusu mudur? 
3- Akkaya Mahallesinde hazırlanan “Küçük Sanayi Alanı” projesi için. S.S Muğla Ata Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'nin haricinde, konusu geçen yerde bulunan S.S Yeni Oluşum Küçük Sanayi Yapı Kooperatifi ve Akçaova Küçük Sanayi Yapı Kooperatifi'yle birlikte diğer tüm Yapı Kooperatiflerinin görüşleri alınmış mıdır? Alınmadı ise neden alınmamıştır? 
4- Milli Emlak tarafından adı geçen yerde, şahıslara bin metrekare üzerinde büyük ölçekte bir satış yapılmış mıdır? 
5- TOKİ daha önce başka bir şehirde, bu tür bir sanayi sitesi yapmış mıdır? Örneği var mıdır? 
6- Söz konusu sanayi bölgesinde Milli Emlak Müdürlüğü ve Hazineye ait arazi, arsa vs. yerler TOKİ'ye devredilmiş midir? 
7- Adı geçen proje eğer TOKİ'ye devredildi ise diğer kooperatifler muhatap alınaca mıdır?  Diğer yapı kooperatiflerinin eşit hakları nasıl sağlanacaktır? Paylaşım nasıl olacaktır? 
8- Söz konusu yerde, TOKİ ile Muğla Büyükşehir ve Menteşe Belediyeleri arasında bir sözleşme imzalanmış mıdır? 
9- TOKİ'nin söz konusu projeyi yapacak bütçesi var mıdır? 
10-1/25000 ölçekli Muğla ili çevre düzeni planında. Menteşe İlçesi, Akkaya Mahallesinde söz konusu alan “Küçük Sanayi Alanı" olarak düzenlenmiş olmasına rağmen, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planı ve bunların revizyonlarının onaylanması sürecinde geçen zamanda, bu bölgede Menteşe 2. Etap TOKİ konutlarının yapılması, Muğla Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin hizmete girmesi ile çevresinin hızla konutlaşması ve sanayi alanı olarak belirlenen bölgenin yakınında olmasından dolayı, bu bölge küçük sanayi alanı için cazibesini yitirmiş ve konut alanları içerisinde kalmıştır. Yakın tarihte yaşadığımız doğal afetleri de göz önünde bulundurarak zemin koşulları açısından yapılaşmaya son derece uygun olan bu bölge sanayi alanı için değil konut alanı için uygundur. TOKİ tarafından bu alanın konut yerleşkesine mi yoksa sanayi alanı mı olacağı ile ilgili olarak bir etüd çalışması olmuş mudur? Bu yönde yapılmış bir çalışması var mıdır? 
11- Söz konusu projeyle ilgili olarak TOKİ ve adı geçen S.S Muğla Ata Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'yle bir sözleşme imzalanmış ise diğer kooperatiflerin hakları nasıl korunacaktır? 
12- Söz konusu projeyle ilgili olarak TOKİ, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi'ne görüş bildirmiş midir?


Geri Dön