23 / 04 / 2024

TOKİ Nilüfer'de 1.201 emekli konutunu teslim etti!

TOKİ Nilüfer'de 1.201 emekli konutunu teslim etti!

Bursa Nilüfer'de TOKİ'nin "Emeklilere İkinci Bahar" projesi kapsamında ürettiği bin 201 konutun kuraları çekildi, konutların anahtarları sahiplerine teslim edildi...



Türkiye'nin konut ihtiyacını karşılamada önemli bir görev üstlenen TOKİ, dar ve orta gelirli vatandaşlara dönük üretimler kapsamında emeklilere özel çalışmalar yürütüyor. Kentte ve kırsal bölgede ihtiyaç doğrultusunda hayata geçirilen konut projelerinde emeklilere yüzde 25 kontenjan ayıran idare, gelen talep doğrultusunda "emeklilere özel" projeler de üretiyor.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Bursa Nilüfer'de "Emeklilere ikinci Bahar" projesiyle emeklinin yüzünü güldüren bin 201 konutluk yeni yaşam alanı bu uygulamalardan biri. Emeklilerin beklentilerine cevap verecek şekilde tasarlanan Bursa Nilüfer İrfaniye Mahallesi Projesi, 240 aya varan uygun ödeme koşuluyla vatandaşların bütçesini de gözetiyor.

Emekli konutları 83 bin TL'den başlayan fiyatlarla yüzde 12, 15,20 peşinat ve 180,216, 240 ay vade seçenekleriyle satışa sunuldu. Sosyal donatılar, cami ve küçük ticari birimlerin de bulunduğu projede, yaşam beklentilerine yanıt veren yeni bir yerleşim oluşturulması amaçlandı.

Son 4 yıldır bütünlüğü hedefleyen, yoğunluğu artırmadan yatay mimariyi özendiren bir anlayışla konut üretimi yapan TOKİ, Bursa Nilüfer'de inşa ettiği yeni yaşam alanında da az katlı yapılaşmayı esas aldı. Zemin üzerine dört kattan oluşan konutlar 2+1 şeklinde planlanırken, konut içleri günlük hayatın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde donatıldı.

PEYZAJ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Yaklaşık 132 bin metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilen yerleşim yerinin 22.000 metrekaresini yeşil alan oluşturuyor. Bin 201 konutluk proje 4 etap şeklinde tasarlanırken, ilk etapta 584, ikinci etapta 203, üçüncü etapta 105 ve dördüncü son etapta 309 daire bulunuyor. Toplamda 58 bloktan oluşan konut alanında üç adet büfe, üç adet cami ve iki adet şadırvan yer alıyor. Parklar, çocuk oyun alanları ve basketbol sahası gibi spor alanlarının da yer aldığı konut bölgesinde peyzaj çalışmaları ve çevre düzenlemeleri sürüyor.

TAŞINMA TELAŞI BAŞLADI

Avantajlı koşullarla sunulan ve 10 Ağustos 2018'de anahtarları teslim edilen konutlarla yüzlerce emekli ev sahibi olurken, 30 Ağustosta yerleşime açılan konutların doluluk oranı yüzde 40 seviyelerine ulaştı. Yeni ev sahibi emeklilerin önemli bölümü bugünlerde yeni evlerine taşınma telaşında.

Taşınma işlemleri sürerken eş zamanlı olarak site yönetimince ortak alanların ihtiyaçları gideriliyor ve konut sakinlerinin beklentileri doğrultusunda ihtiyaç duyulan site hizmetleri sağlanıyor.

"KONUTLARA DAHA UYGUN FİYATA SAHİP OLDUK"

Daha önce İstanbul,  İzmir  ve Antalya'da kiracı olarak ikamet ettiğini anlatan Şerafettin Özyurt, kiracılığın zor olduğunu belirterek ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylüyor. Özyurt, "Bu zamanda, böyle bir muhitte yeni konutlar için konuşulan rakamlar
250-270 bin TL. Bizler bu konutlara daha uygun fiyata sahip olduk, şanslıyız. Komşularımızla kaynaştıkça site daha da güzelleşecek" diye konuşuyor.

"ENGELLİ YOLLARI VE ASANSÖRLERİYLE HAYATIMIZ KOLAYLAŞTI"

Yeni konutlarına bir ay önce taşındıklarını belirten İsmail Yazıcı, komşularıyla sitede zamanın daha keyifli geçtiğini söylüyor. "Komşularımızla kamelyada oturup sohbet ediyor, yürüyüşler yapıyoruz" diyen Yazıcı, dairelerinden ve sitenin genel koşullarından duyduğu memnuniyeti anlatıyor: "Evimiz dört dörtlük, bize yetiyor çok şükür. Günlük yaşantımızı en iyi şekilde sürdürebilmemizi sağlayacak donanıma sahip yeni bir yuvamız oldu. Allah olmayanlara da nasip etsin."

Gülten Yazıcı, engelli olan annesini 19 aydır ilk kez dışarı çıkarıp ona güneşi gösterebildiklerini söylüyor. Daha önceki dairelerinde de asansör olduğunu ama engelli kullanımına uygun olmadığını belirten Yazıcı, şöyle devam ediyor: "TOKİ'ye, konut alanlarında engelli insanlarımıza sağladığı imkânlar için teşekkür ederiz. Engelli yolları ve asansörleriyle hayatımız kolaylaştı."

"TAŞINDIĞIMIZ İLK GECE SEVİNÇTEN UYUYAMADIK"

Daha önce Hürriyet Mahallesi'nde kirada oturduklarını, ağustos sonunda kendi evlerine taşındıkları söyleyen Hacer Küçükcoşkun, "Kendi evinin sahibi olmak çok güzel. Taşındığımız ilk gece sevinçten uyuyamadık. Bir süre eşimle birbirimize sorduk bu ev gerçekten bizim mi diye. Kimse gelip de çıkın demediğinde anladık ki bu ev bizim" diye anlatıyor duygularını. Küçükcoşkun, ufak tefek eksiklerin olduğunu ama site yönetiminin sorunlarla özveriyle ve samimiyetle ilgilendiğini belirtiyor.

"BURASI BİZİM İÇİN CENNET"

Kızı ve torunuyla yaşayan Yörükçü ailesi yeni evlerine iki ay önce taşınmış. Cihan Yörükçü, ömürlerinin kirada geçtiğini ve ev sahibi olabilmenin zor olduğunu söylüyor. Yeni yaşam alanlarından duyduğu memnuniyeti aktaran Yörükçü, "Böyle bir evi arasak bulamazdık. Konut sakinleri için gerek dairelerde gerekse bahçede her şey düşünülmüş. Burası bizim için cennet" ifadelerini kullanıyor. Hanife Yörükçü ise evlerinin geniş ve kullanışlı olduğunu, kendilerine fazlasıyla yettiğini ve çok mutlu olduklarını aktarıyor.

"TAM EMEKLİ EVİ"

Mudanya Güzelyalı'da çocuklarının yanında yaşayan Kılıç çifti Bursa Nilüfer'e yaklaşık bir ay önce taşınmış. Yeni yaşam alanlarına alışma sürecinde olduklarını ifade eden Nuran Kılıç, dairelerini çok beğendiklerini ve komşularıyla yeni yeni tanıştıklarını anlatıyor. Kılıç, sitedeki eksiklerin giderildiğini belirterek, "Biz iki kişiyiz. Evimiz de tam emekli evi, bize yeter de artar bile" diyor.

YATAY VE YEREL MİMARİ ÖZELLİKLER

2014'ten bu yana az katlı yapılaşmayla yerel mimariden izler taşıyan mahalle konseptinde konut projelerini hayata geçiren TOKİ, Bursa Nilüfer’de emekliler için inşa ettiği konut alanında aynı üretim yaklaşımlarını benimsedi. Geleneksel ve modern mimarinin sentezlendiği bin 201 konutluk projede, konut cephelerinde zemin kat seviyesinde yöresel kayrak taş kaplamalar, dekoratif pencereler, payanda ve söveler kullanıldı.

Konut sakinlerine huzurlu ve konforlu bir yaşam sağlayacak şekilde üretilen yeni yaşam alanı, Nilüfer merkeze 10 kilometre uzaklıkta olup merkeze ulaşım site önünde bulunan toplu taşıma hatlarıyla sağlanıyor.

TOKİ BAŞKANI M. ERGÜN TURAN: ŞEHİR YENİ BİR DEĞER KAZANDI

Emekliler için inşa edilen örnek projenin tüm beklentilere yanıt verecek
şekilde bütünlüklü olarak tasarlandığını belirten  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, uygulamada geleneksel ve modern mimarinin harmanlandığını ifade etti.

Projeyle şehrin yeni bir değer kazandığına işaret eden Turan, "Projemiz ticari birimleri, parkı, peyzajıyla yeni bir yaşam alanı oldu. Bina cephelerinde zemin kat seviyesinde yöresel kayrak taş kaplamalar, dekoratif pencereler, payanda ve söveler kullanarak geleneksel ve modern mimarinin buluştuğu konutlar inşa ettik" diye konuştu.

"BU YIL HEDEF, 15 BİN EMEKLİYİ EV SAHİBİ YAPMAK"

Türkiye'de yaklaşık 10,5 milyon emeklinin olduğunu belirten TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, hiç konut sahibi olmayan emekli vatandaşları ev sahibi yapmak için çalışmaların sürdüğünü aktardı. TOKİ'nin bugüne dek 33 şehirde binlerce emekli vatandaşı konut sahibi yaptığını söyleyen Turan, "Sadece 2017'de 15 bin emekliyi ev sahibi yaptık. Bu yıl da hedefimiz hiç ev sahibi olmayan en az 15 bin emekli vatandaşımızı ev sahibi yapmak" açıklamasında bulundu.

Satışa çıkarılan tüm konutlarda emeklilere özel kontenjan tanıdıklarını aktaran Turan, emeklilere yönelik konut projelerinin başarıyla uygulandığını hatırlatarak şöyle devam etti: "2023 yılında hedefimizi 1 milyon konut olarak belirlemiştik. Emeklilerimize dönük projelendirdiğimiz özel kontenjanlarla bu hedefi 200 bin daha yukarı çekerek 1 milyon 200 bin yaptık."

"SOSYAL DEVLET ANLAYIŞIYLA HİZMET VERİYORUZ"

"Hedefimiz, emeklilerimizin yüzünü güldürmek, onlara ikinci baharı müjdelemektir" diyen Turan, arazi üretebilen ve talebin olduğu her yerde bu talebi karşılayacak motivasyon içinde olduklarını dile getirdi. Bu doğrultuda Anadolu'nun farklı şehirlerinde pek çok proje başlatıldığını söyleyen Turan, "Türkiye'ye yıllarca hizmet edip emekli olmuş, evi bulunmayan büyüklerimizi konut sahibi yapıyoruz. Sosyal devletin önemli görevlerinden biri vatandaşlarına barınma hakkı sağlamasıdır.

TOKİ'nin yıllardır yürüttüğü konut üretim çalışmaları bu açıdan sosyal devlet anlayışının en önemli yansımasıdır ve idaremiz sosyal devletin en güçlü kurumlarından biridir" diye konuştu.

20 BİN 871 KONUT

Yeşilin ve ipeğin şehri Bursa'da yapılan yatırımlardan da bahseden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, "Kentte bugüne kadar 20 bin 871 konut ürettik. Bunun yanında 26 okul, 17 cami, 14 ticaret merkezi, yedi hastane, dört yurt ve iki de kamu hizmet binası inşa ettik" dedi.


 


Geri Dön