26 / 04 / 2024

TOKİ Türk sporuna hizmet edecek stadyumlar inşa ediyor!

TOKİ Türk sporuna hizmet edecek stadyumlar inşa ediyor!

TOKİ, önümüzdeki 50 yıl boyunca Türk sporuna hizmet edecek stadyumlar inşa ediyor. UEFA standartlarını da yukarıya taşıyan bu statların bazıları ‘akıllı’ ve ‘ekolojik’ özelliklere sahip



TOKİ, önümüzdeki 50 yıl boyunca Türk sporuna hizmet edecek stadyumlar inşa ediyor. UEFA standartlarını da yukarıya taşıyan bu statların bazıları ‘akıllı’ ve ‘ekolojik’ özelliklere sahip


TOKİ, şehirlerimize değer katan “bütünleşik projeler” vizyonu ve geleceğin marka statları olabilmeleri idealiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle önümüzdeki 50 yıl boyunca Türk sporuna hizmet verecek 19 dev stadyum inşa ediyor. Bu statlardan bazıları “ekolojik” ve “akıllı” olmaları özellikleriyle öne çıkıyor. Türkiye’de 3,2milyar liramaliyetle 29 stadyum yapımı için yola çıkıldığını hatırlatan  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, halen birçok ilde stadyum inşaatlarının sürdüğünü ifade etti. UEFA standartlarında, akıllı ve ekolojik stadyumlar inşa edildiğine dikkat çeken Turan, “TOKİ’nin Sivas, Antalya ve Hatay’da yaptığı ekolojik ve akıllı stadyumlar enerjilerini kendileri üretiyor. Örneğin Antalya Arena’daki güneş panelleri, 550 konutun günlük enerjisini karşılayacak kapasitede” diye konuştu. 


“Avrupa’da eş zamanlı bu kadar stat inşaatı yok” 


TOKİ Başkanı Turan, Türkiye’de 19 tane devasa stadyum yaptıklarını ve bunlardan 7 stadın inşaatını tamamlanıp, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teslim ettiklerini belirtti. Statlardan 4’ünün bitme aşamasında olduğunu 7’isinin inşaatının devam ettiğini ve 1 stadın da proje hazırlık çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Turan şunları söyledi: “Son 4-5 yıldır 19 stadyum inşaatımız devam ediyor. Ayda bir, iki ayda bir, üç ayda bir, bir stadyumumuzu hizmete açmaya başladık. Yaptığımız Eskişehirspor Stadı da gerçekten güzide, çok önemli tesislerimizden bir tanesi, 35 bin kişilik bir stat. UEFA standartlarında birçok yeniliği içinde barındıran bir mühendislik harikası. Bu stadyum ve Gaziantep Stadımız teslim aşamasına gelmiş durumda. Sivas Stadyumu’nu teslim ettik ancak daha açılışını yapmadık. 19 tane devasa stadyum yapım aşamasında ve bitmek üzere. Toplam kıta Avrupa’sında eş zamanlı bu kadar stat inşaatı yok. Sadece bir ülkeden bahsetmiyorum, tüm Avrupa’da topladığınızda bu kadar stadın aynı anda inşa edildiği bir dönem yok. Dolayısıyla Türk sporu ve futbolseverler için, diğer spor branşları için de Spor Bakanlığımızla birlikte gerçekten Türkiye’nin önümüzdeki 30 yıllık, 40 yıllık, 50 yıllık spor tesislerini şimdiden yaptık ve inşallah bunlar Türk sporuna uzun yıllar hizmet edecek.” TOKİ’nin yapımını sürdürmekte olduğu bu devasa spor yapıları, UEFA standartlarında olacak ve tamamlandıklarında sporcularımızın ve sporseverlerin beklentisini karşılayacak önemli eserler olarak Türk sporuna hizmet edecekler.


En büyük güneş enerjisi sistemine sahip 3 stadyumdan biri 


TOKİ’nin inşa ettiği bu statlar Türk sporuna yakışan, sporseverlere yüksek seyir keyfi sunan ve Türkiye’de ilk olan uygulamaların da hayata geçirildiği yüksek nitelikli statlar. Bu stadyumlar arasında bazıları var ki “ekolojik” ve “akıllı” stadyumlar olma özellikleriyle öne çıkıyor. Dünyanın en büyük güneş enerjisi sistemine sahip ilk 3 stadyumundan biri olarak enerjisini kendi üreten Antalya Stadyumu, otoparkı üzerine kurulan güneş paneli sistemiyle yine enerjisini kendi üretebilecek Hatay Stadyumu, bölge iklimine uygun PTFE membran kaplama çatı ve cephe sistemlerine sahip 33 bin seyirci kapasiteli  Adana  Stadyumu. Yine “akıllı stat” özelliğiyle göze çarpan 33 bin seyirci kapasiteli Samsun Stadyumu.


Sivas Stadyumu’nda akıllı enerji uygulamaları 


25 bin seyirci kapasiteli Sivas Stadı da eko- lojik özelliklere sahip. Sivas’ın ağır kış şartları ve yoğun kar yağışı dikkate alına- rak tasarlanan stat, enerjisinin büyük bölümünü kendi üretecek. Yaz aylarında ise 10 saatlik günlük ısınma ve metrekare başına 150 wattlık enerji üreten standart güneş paneliyle günde 798 bin wattlık enerji üretilecek. Kendi enerjisini üreterek enerji maliyetlerini minimuma indirecek statta, yağmur suyu depolanarak sulama amaçlı da kullanılabilecek. TOKİ, futbolun dışındaki branşlara yapılan spor yatırımlarına da desteğini sürdürüyor. Futbolun yanı sıra Türkiye’nin pek çok şehrinde olimpik yüzme havuzları, tenis kortları, buz hokeyi spor salonu, okçuluk tesisi, atış poligonu gibi tesislerin inşası da TOKİ tarafından yürütülüyor.



18 ilde 19 stadyum 


İnşaatı biten ve teslim edilen statlar

İstanbul Seyrantepe • 52 bin seyirci kapasiteli Mersin • 25 bin seyirci kapasiteli 

Antalya • 33 bin seyirci kapasiteli

Afyon Spor Kompleksi • 15 bin seyirci kapasiteli

Sivas • 25 bin seyirci kapasiteli 

Eskişehir Spor Kompleksi • 35 bin seyirci kapasiteli 

Trabzon Akyazı Şenol Güneş Spor Kompleksi • 41 bin 513 seyirci kapasiteli 


İnşaatı tamamlanma aşamasında olan statlar 

Samsun • 33 bin seyirci kapasiteli 

Gaziantep • 33 bin seyirci kapasiteli 

Sakarya • 25 bin seyirci kapasiteli 

Malatya • 25 bin seyirci kapasiteli İ


İnşaatı devam eden statlar

Kocaeli • 33 bin seyirci kapasiteli

Adana • 33 bin seyirci kapasiteli 

Batman • 15 bin seyirci kapasiteli 

Diyarbakır • 33 bin seyirci kapasiteli 

Hatay • 25 bin seyirci kapasiteli 

Giresun Merkez • 20 bin seyirci kapasiteli 

İzmir Karşıyaka • 15 bin seyirci kapasiteli 


Proje hazırlık aşamasındaki statlar


İzmir Göztepe


Toki Haber 


Geri Dön