26 / 04 / 2024

TOKİ'den 50 bin yeni sosyal konut geliyor!

TOKİ'den 50 bin yeni sosyal konut geliyor!

Kasımpaşa'da "TOKİ 53 Bin 626 Sosyal Konut ve 130 Tesisin Açılışı ile 50 Bin Yeni Sosyal Konutun Tanıtımı Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle, 67 şehirde 140 projeyle yürütülecek 50 bin yeni sosyal konut hamlesine start verdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,  TOKİ  Başkanı Ömer Bulut, "TOKİ 53 Bin 626 Sosyal Konut ve 130 Tesisin Açılışı ile 50 Bin Yeni Sosyal Konutun Tanıtımı Töreni"nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002'de ülke çapında sosyal devlet yaklaşımı ile TOKİ'nin yeniden yapılandırılmasını bizzat sağladığını söyleyen Bulut, bu kapsamda Erdoğan'ın başlattığı "Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği" ile 16 yıl içinde Türkiye'de inşa edilen konutun yüzde 9'unun TOKİ tarafından üretilerek 3,5 milyona yakın vatandaşın konut sorununun giderildiğini açıkladı.

Kamunun ihtiyaç duyduğu sağlık, eğitim, güvenlik ve spor gibi kamu hizmet binalarının yapımında da etkin görev aldıklarını söyleyen Bulut, 40 bin yatak kapasiteli 226 hastane, 24 bin derslikli 1082 okul, 72 bin kapasiteli 189 adet yurt, 19 adet stadyum, 931 adet ticari ünite, 708 cami, 993 spor salonu, 96 sağlık ocağı, 42 kütüphane, 19 üniversite inşa ettiklerini açıkladı.

TOKİ tarafından bu zamana kadar yaklaşık 150 milyar liraya yakın yatırım yapıldığını söyleyen Bulut, şehit aileleri, gaziler ve görev malulü 23 bin 437 aileye yaklaşık bir milyar 66 milyon liralık faizsiz kredi kullandırdıklarını açıkladı. Bulut, 826 esere yaklaşık 90 milyon liralık kredi tahsis ettiklerini, 630 eserin restorasyonu tamamlanarak bu tarihi yapıların hayatta kalmasının sağlandığını ifade etti.

10 soruda TOKİ 50 bin sosyal konut projesi!
 

"2019'da kentsel dönüşümle 25 bin konut ihale edilecek" 

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu şehirlerde farklı ihtiyaçları ve değişimleri göz önüne alarak projeler geliştirdiklerini dile getiren Bulut, 142 bin konut ve sosyal donatının ihalesinin yapıldığını, konutların büyük bir kısmının da bitirildiğini ifade etti. Bulut, "59 il, 134 ilçede yürütülen toplam 163 kentsel dönüşüm projesine, 2019'da 66 proje ilave edilecek olup yaklaşık 25 bin konutun daha ihalesi planlanmıştır." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte millet bahçelerinin de birer birer inşa edilmeye başlandığını ifade eden Bulut, "Bu projeler şehirlerimizdeki yeşil alan miktarını artırılması, sağlıklı yaşam alanlarının çoğaltılması, şehirlerimizin kalitesinin yükseltilmesi ve kimliğinin oluşmasında büyük rol oynayacaktır. Cumhurbaşkanımızın üzerinde titizlikle durduğu 'insanlarımızı tabiatla daha çok buluşturan, aile, komşuluk ve mahalle kültürünü yaşatacak ve yardımlaşmayı canlı tutacak az katlı yatay mimari anlayışıyla konutlar üretilmesi' tüm projelerimizde hayat bulmaya başlamış ve yatay yapılaşma artık TOKİ'nin birinci önceliği haline gelmiştir." diye konuştu.

Bulut, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu anlayışla 2019 yılı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlamış olduğumuz 50 bin konutluk projemiz, konut sahibi olamamış vatandaşlarımıza sunularak uygun koşullarda fiyat, taksit ve vade seçenekleri ile konut sahibi olmaları sağlanacaktır."

"5 yılda 1,5 milyon konutu dönüştüreceğiz"

81 il valiliğine gönderdikleri genelgeyle riskli alanların ve binaların 3 ay içerisinde tespit edilmesini istediklerini ifade eden Murat Kurum, şunları söyledi: "3 ay içinde tespit edip bunları bize bildireceksiniz ve acil, öncelikli alanlardan başlamak suretiyle tüm şehirdeki kentsel dönüşümü yapacağız. Bu dönüşümü yaparken hedefimiz yılda 300 bin konut dönüşümü yapmak. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde inşallah 1,5 milyon konutun dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Hedefimiz, 20 yılda ülkemizde dönüştürülmesi gereken 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi ve vatandaşlarımızın daha güvenli, sağlam konutlarda oturması. Bununla ilgili 300 bin konutun yaklaşık yüzde 10-15'ini biz Bakanlık olarak TOKİ eliyle yürüteceğiz."

Kentsel dönüşümde vatandaşa verilecek destekler hakkında konuşan Kurum, dönüşümü tüm şehirlere yayacaklarının altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her şehre millet bahçesi sözü verdiğini ifade eden Kurum, gecelerini gündüzlerine katarak millet bahçelerini açmaya başladıklarını, açılışlara devam edeceklerini söyledi.

Talep toplama yarın başlıyor

Törende sözlerine yer verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bugün burada TOKİ'nin 50 bin yeni sosyal konut projesinin müjdesini veriyoruz. Yarın, Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla talep toplamaya başlıyoruz. Talep toplama işi, 45 gün sürecek. Ondan sonra da hızla diğer süreçlere geçiyoruz." diye konuştu. 

''Vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacak''

''TOKİ'nin 50 bin yeni sosyal konutun projesinin müjdesini veriyoruz'' diyen Erdoğan, Vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacaklar. Bu proje ile kentsel dönüşüm çalışmalarını birleştiriyoruz. Hak sahiplerini mağdur etmeyeceğiz ama kamu menfaatlerini de gözeteceğiz. Düşük ve orta gelir sahibi vatandaşlarımız için yapacağımız bu konutların hayırlı olmasını diliyorum. Fiyatları 116 bin lira ile 399 bin lira arasında değişecek bu konutlardan alt gelir grubuna yönelik olanların taksitleri 388 liradan başlayacak ve ödeme süresi 20 yıl olacak'' dedi.

Artık Taksim Meydanı'nda araç görülmeyeceğini, meydanın tamamen yayalara ait olacağını ifade eden Erdoğan, bütün bunlarla beraber bir de Camialtı Tersanesi'nde Tersane İstanbul'un temelini attıklarını açıkladı.

Tersanenin Haliç'e, Kasımpaşa'ya, Beyoğlu'na, İstanbul'a bir başka hava getireceğini dile getiren Erdoğan,  "Orası marka olacak. Tersane İstanbul bir başka olacak. Hepimizin iftihar ettiği, iftihar edeceği bir proje, uluslararası özelliği olan. Hepsinden öte bir de Haliç Tersanesi ne olacak? Orası da bir bilim sanat merkezi oluyor. Beyoğlu, Kasımpaşa değişiyor ve bir çekim merkezi haline geliyor." açıklamasında bulundu. 

Haliç sahiline özel temalı düzenleme yaptıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: 

"CHP konuşuyor ya çevre mevre, ne anlarsınız siz çevreden. Çevre bizim işimiz. İstanbul'a belediye başkanı oldum durmadan yetişmiş ağaç dikiyordum, fidan değil. Niye? Yemyeşil İstanbul olsun. İlçe genelinde Beyoğlu'nda, 85 bin metre doğal gaz hattı döşeyerek abone sayısını 62 binin üzerine çıkardık. İstanbul en gözde toplantı ve etkinlik yeri olan Haliç Kongre Merkezi'ni Beyoğlu'na kazandırdık. CHP bile orada geldi aday tanıtım toplantısı yaptı. Parasını veriyor, geliyor toplantısını yapıyor varsın yapsın. Bizim ondan derdimiz yok ama iftira atmasın. Beyoğlu Okmeydanı yıllardır top oynadığım yer. Beyoğlu Okmeydanı Okçular Tekkesi Kütüphanesi'ni açtık. Şimdi oradan Türkiye ve uluslararası okçular yetiştiriyoruz. Sağ olsun Haydar Ali kardeşim oranın başkanı, oğlum da yardımcısı. Birlikte okçuluk noktasında bu geleneğimizi yaşatıyorlar ve bunu uluslararası bir yere taşımış durumdalar. Şimdi Haydar Ali Bey, inşallah bir de burada belediye başkanı olduğu andan itibaren bu çok daha farklı bir hale gelmiş olacak."

"Şehirlerimizi milletimizin geleneğine göre dönüştürüyoruz"

İlçeye 6 spor tesisi daha kazandırdıklarını, Karaköy Meydanı'nı ve yakın çevresini yeniden düzenlediklerini, Kabataş'ta muhteşem bir liman yaptıklarını ve bu limanla beraber artık oradan deniz taşımacılığında yeni bir ağı kurduklarını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, Beyoğlu Piyale Paşa Cami Meydan düzenlemesinin, 557 araç kapasiteli yer altı otoparkının, pazar alanı düzenlemesinin, Beyoğlu Örnektepe Mahallesi Gençlik Merkezi'nin ve 158 araç kapasiteli zemin altı otoparkının inşasının devam ettiğini kaydetti.

''Taksitler 759 liradan başlayacak''

"İnşallah önümüzdeki dönemde İstanbul ile birlikte Beyoğlu'nu da nice hizmetlerle tanıştıracağız." diye konuşan Erdoğan, "Bugün burada aynı zamanda TOKİ'nin 50 bin yeni sosyal konut projesinin müjdesini veriyoruz. Buraya yakışır mı? Yarın Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığıyla talep toplamaya başlıyoruz. Talep toplama işi 45 gün sürecek. Ondan sonra da hızla diğer süreçlere geçiyoruz. Bu konutların bir başka özelliği de yatay mimariyle inşa edilecek olmalarıdır. Öyle 10, 15, 20, 30 kat yok. Burada zemin artık 3, bilemedin zemin artı 4 ve mimarisi gerçekten çok güzel. Milletimizin geleneğine, göreneğine uygun şekilde, mahalle kültürünü yaşatacak, insanların toprakla ve yeşille irtibatını en üst düzeyde tutacak bir mimari anlayışla şehirlerimizi dönüştürüyoruz. 2019 yılı içinde 67 şehrimizde 140 projeyle, 50 bin yeni sosyal konutun ihalesini gerçekleştireceğiz. Proje bedeli yaklaşık 10 katrilyon lira olan bu konutlar, 75 metrekare ile 128 metrekare arasında inşa edilecek. Fiyatları 116 bin lira ile 399 bin lira arasında değişecek bu konutlardan alt gelir grubuna yönelik olanların taksitleri 388 liradan başlayacak ve ödeme süresi 20 yıl olacak. Kira bile ödemiyorsun. Böyle oturacaksın bu evlerde. Kuralar çekilecek, ya nasip. Orta gelir grubuna yönelik konutlarda ise taksitler 759 liradan başlayacak ve 15 yıla kadar onlara da vade imkanı. Taksit ödemeleri konutların teslimiyle başlayacağı için vatandaşlarımız kira öder gibi ev sahibi olacaklar." açıklamasında bulundu. 

''Köhnemiş alanları ortadan kaldıracağız''

TOKİ'nin bu kampanyası kapsamında İstanbul'da 6 bin 300, Ankara'da 2 bin 934, İzmir'de 2 bin 584 konutun inşa edileceğini, diğer konutların da kalan illerde, mümkün olan yerlerde inşa edileceğini söyleyen Erdoğan, "Bu projeyle kentsel dönüşüm çalışmalarını da birleştiriyoruz. Hak sahiplerini mağdur etmeyeceğiz ama kamu menfaatleri de gözeteceğiz. Böylece, köhnemiş alanları ortadan kaldırıp, yerlerine yepyeni her türlü alt ve üstyapıya sahip yerleşim yerleri inşa edeceğiz. Düşük ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımız için yapacağımız bu konutların şimdiden milletimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. 
 

TOKİ'den 50 bin yeni sosyal konut

TOKİ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde 67 şehirde 140 projeyle yürütülecek 50 bin yeni sosyal konut hamlesini düzenlenen törenle başlattı. 50 bin yeni sosyal konutun tanıtımının yapıldığı törende TOKİ tarafından inşası tamamlanan 53 bin 626 konut ve 130 tesisin açılışı yapıldı.

Ülkemizde gayrimenkul sektörünün geliştiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye konut edinme bakımından dünyanın en cazip ülkeleri arasına girmiştir. Her alanda olduğu gibi konut sektöründe de hem kalite hem sayı bakımından ölçekleri çok büyüttük. Hükümetlerimiz döneminde yabancılara satılan gayrimenkullerin tutarı, net 35 milyar dolara yakındır" dedi.


Geri Dön