26 / 04 / 2024

TOKİ'den işçilerin maaşlarına ödenmediği iddialarına yönelik açıklama!

TOKİ'den işçilerin maaşlarına ödenmediği iddialarına yönelik açıklama!

TOKİ bir şantiyede işçilerin maaşlarının ödenmediği yönündeki iddialara yönelik yazılı açıklamada bulundu.



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) bir şantiyesinde çalışan işçilerin maaş ödemelerinin yapılmadığı konusunda basında çıkan haberlere yönelik açıklama yapıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre;  TOKİ  herhangi bir yasal sorumluluğu ihmal etmediği belirtildi. 

Açıklamada ilk olarak "Öncelikle belirtmek isteriz ki, İdaremizin habere konu edilen olayla ilgili yasal bir sorumluluğu ve ihmali söz konusu değildir." ifadesine yer verildi. 

TOKİ tarafından ihale edilen projelerde yüklenici firmalar ile idare arasında anlaşma yapılan Yapım İşleri Genel Şartnamesi'nin 34. maddesine göre; çalışan işçinin hakları ve şartlarının anlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"Buna göre idaremiz, işçilerin hak ve alacaklarını alıp almadığını, yüklenicinin her hak edişinde yapı denetim görevlileri vasıtasıyla takip etmekte, işçilerin arasından seçilen işçi temsilcileri de ilan tutanaklarına ve işçilerin alacaklarını aldığını gösteren belgelere imza atmaktadır. İdaremizce düzenlenen tüm hak edişlerde, işçi temsilcisi seçimi, ilan tutanağı, ilan kaldırma tutanağı ve alacak ödemelerine ilişkin ibraname ve benzeri belgelerin eksiksiz olarak dosyasına konulduğu görülmeden hakediş ödemeleri tahakkuka bağlanmamaktadır."

Yüklenici maaşları tahakkuka bağlanmasının ardından herhangi bir işçi maaşını alamadığı durumda başvuruda bulunması halinde İş Kanunu'nun 36. maddesinin uygulandığı ifade edildi. 

TOKİ den işçilerin maaşlarına ödenmediği iddialarına yönelik açıklama!

"Bu tür alacakların üç aylık tutarından fazlası hakkında idareye herhangi bir sorumluluk düşmez." hükmünün yer aldığı 36. madde gereğince istenen belgelerin idareye sunması durumunda işçinin çalıştığı son 3 aylık maaşı TOKİ tarafından işçiye ödenerek yüklenici firmaya bildirildiği belirtildiği yazılan açıklamada şu detaylar yer aldı:

"Basına konu işçi talepleri hakkında İdaremiz kayıtlarımızda yapılan araştırmada, söz konusu işçilere ilişkin herhangi bir kayda ve bordrolara rastlanılmadığı gibi, İdaremizden de bu yönde bir talepte bulunmadıkları anlaşılmıştır. Yine işlerin yapıldığı dönemde hazırlanan hak edişler, ilan yoluyla şantiyelerde duyurulmakta ve bu durum hak edişlerde belgelendirilmektedir. Hakediş belgelerinde de basına konu işçilerin işçi alacakları olduğuna dair bir talepte bulunmadığı görülmüştür. Netice itibarıyla provokatif tavırlar sergileyen ve idaremize başvurmak suretiyle yüklenici ya da alt yüklenici işçisi olduklarını belgelendirmeyen bu kişilere ilişkin TOKİ'nin herhangi bir ihmal ve sorumluluğu söz konusu değildir."

TOKİ Avangart İstanbul projesindeki 28 konutu satışa çıkardı!


Geri Dön