25 / 04 / 2024

TOKİ'nin 7 ilde proje çalışmaları tam gaz devam!

TOKİ'nin 7 ilde proje çalışmaları tam gaz devam!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Batman, Bitlis, Ankara, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yapımı süren yeni projelerin şehirlere değer katacağını, yaşam kalitesini yükselteceğini belirtti.



Ankara, Batman, Bitlis, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki projelerin inşaat sahalarında gezerek çalışmalarla ilgili bilgi alan  TOKİ  Başkanı Turan, projeler tamamlandığında kente değer katan yeni yaşam merkezlerinin oluşacağını söyledi.

BİTLİS’E 566 MİLYON TL YATIRIM

TOKİ Dergi'deki habere göre; Bitlis’te inşası tamamlanma aşamasına gelen İl Özel İdaresi hizmet binası, ticaret merkezi ve 24 daireli lojmanı kapsayan projenin şantiyesinde incelemelerde bulunan TOKİ Başkanı Turan, idare’nin konutun yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının binalarını da inşa ettiğini söyledi. Bitlis’te 3 bin 966 konutun inşa edildiğini ve şehre 566 milyon TL'lik yatırım yapıldığı belirten Turan, TOKİ’nin Bitlis’e bugüne dek; 2 hastane, sağlık ocağı, 9 cami, 4 lise, 4 ilkokul, 5 ticaret merkezi, 4 pansiyon, 3 kamu hizmet binası ve sosyal donatılar inşa ettiğini kaydetti.

BATMAN’DA ÖRNEK MAHALLE

Batman Hasankeyf’te yerel ve yatay mimari üslupla inşa edilen 390 konutluk projenin devam eden çalışmalarını yerinde inceleyen Turan, projenin tamamlanmasıyla ortaya örnek teşkil eden yeni bir mahallenin çıkacağını aktardı. TOKİ olarak Batman’da 4 bin 687 konut yaptıklarını belirten Turan, yapımı devam eden 710 konut ile toplam 5 bin 397 konut rakamına ulaşacaklarını söyledi.

Turan, şöyle devam etti: “Batman’a 4 hastane, 2 sağlık ocağı, 4 spor salonu, kütüphane, 5 cami, 6 lise, 9 ilkokul, 5 ticaret merkezi ve sosyal donatılar yaptık. Devam eden uygulamalarımızla şehre yaklaşık bir milyar 113 milyon
TL'lik yatırım yapmış olacağız.”

NİTELİKLİ SOSYAL ÇEVRE

TOKİ Başkanı Turan, Ankara’nın Gölbaşı ilçesi İncek Mahallesi’nde inşaatı devam eden İncek 2. Etap Projesi’nin inşaat sahasını gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı, İncek’e yapılan 1’inci ve 2’nci etap konutlarının, parkı, peyzajı, oyun ve spor alanlarıyla konut sakinlerine nitelikli sosyal çevre imkânı sunacağını belirten Turan projenin, inşaat çalışmaları tamamlandığında kente değer katan yeni bir yaşam merkezine dönüşeceğini söyledi.

Gölbaşı İncek 2’nci Etap Projesi’nde 1.585 adet konut, 15 otopark, 32 derslikli ilkokul, cami, 3 adet büfe, spor salonu, ticaret merkezi ve sosyal tesis bulunuyor.

ÖZLEM DUYULAN MAHALLE KÜLTÜRÜ İNŞA EDİLİYOR

Kahramanmaraş Türkoğlu'nda inşası devam 190 konutun şantiyesinde incelemelerde bulunan Turan, mutlak kalite prensibi ve mahalle konseptinde inşa edilen projeyle, vatandaşların özlem duyduğu mahalle kültürüne kavuşacağını söyledi.

Kahramanmaraş'ta bugüne kadar 2 bin 646 konutun inşasına başladıklarını belirten Turan, bu konutların 2 bin 315’inin tamamlanarak teslim edildiği bilgisini verdi. Turan ayrıca, kente 2 aile sağlık merkezi, 6 cami, hastane, 4 spor salonu, 8 ilkokul ve lise olmak üzere 443 milyon TL'lik yatırım yapıldığını belirtti.

GAZİANTEP’TE ŞEHİT AİLELERİ VE YAKINLARINA ÖZEL PROJE

Turan, Gaziantep’te gaziler ve şehit yakınlarına yönelik yaklaşık bir yıl önce çalışmalarına başlanan toplu konutların inşaat alanında örnek daireleri gezerek tespit ettiği eksiklerin giderilmesini istedi. “Kendimiz oturacakmışız gibi özendik” diyen Turan, projenin çok özel olduğunu söyleyerek, sosyal alanları da olan yatay mimari konseptli 603 hanenin, yaz ayında teslim edileceğini söyledi. Diğer vilayetlerde de şehit ve gazi ailelerine konut verdiklerini ifade eden Turan, bu projenin sadece şehit ve gazi aileleri için yapıldığını ve Türkiye'ye örnek olacak bir proje olduğunu belirtti.

KUZEYŞEHİR YÜKSELİYOR

Gaziantep şantiye incelemelerinde, 200 bin kişinin ikamet edeceği 50 bin konutluk yeni bir şehrin hedeflendiği Kuzeyşehir Projesi’nin Şehitkamil’de-ki 749 konuttan oluşan 2’nci etabını gezen Turan, Kuzeyşehir’in, üzerinde çalıştıkları en büyük projelerden biri olduğunu söyledi. Bugüne kadar proje kapsamında 2 bin 95 konutun ve ihtiyaç duyulan sosyal donatı tesislerinin inşasına başladıklarını ve 2023 yılına kadar tamamlanması öngörülen projeyle Gaziantep’in geleceğe dönük konut ihtiyacının karşılanacağını açıkladı. Turan, şöyle devam etti: “Mahalle konsepti gözeten bir planlama anlayışıyla inşa edilen projede, nicelikleri kadar nitelikleri de artırılmış konutlar üreteceğiz.

Yerel ve yatay mimari yaklaşımının esas alındığı projeyle prestijli ticari, sosyal ve kültürel alanlarla, kaliteli ve canlı bir yaşam imkânı sunacağız. Sıcak, samimi ve insan ilişkilerinin ön planda olduğu bir şehir oluşturacağız.”

BASIN MENSUPLARINA 350 KONUT

Gaziantep şantiye gezilerine Şehitkâmil ilçesine bağlı Beylerbeyi Mahallesi’nde devam eden Turan, 666 konuttan oluşan proje alanı ile basın mensupları için inşa edilen ve çalışmaların devam ettiği 350 konutluk projenin inşaat alanlarında incelemelerde bulundu. 666 konutluk projenin yöresel dinamikler barındırdığını ve yatay mimari anlayışla inşa edildiğini belirten Turan, örnek teşkil edecek sosyal konut projesinin tamamlanmasıyla yeni bir mahallenin oluşacağını söyledi. Turan, evi olamayan dar gelirli basın mensupları için 2+1 ve 3+1 planında inşa edilen ve ihtiyaç duyulan sosyal donatıların yer aldığı 350 konutluk projenin ise en kısa sürede tamamlanıp teslim edeceğini söyledi.

“GAZİANTEP’TE 20 BİN 813 KONUT İNŞASINA BAŞLADIK”

Gaziantep'te bugüne kadar 20 bin 813 konutun inşasına başladıklarını ve bunların 15 bin 306’sını tamamlayarak teslim ettiklerini kaydeden Turan, “Gaziantep’e konutun dışında 16 cami, hastane, 2 spor salonu, 2 kamu hizmet binası, kütüphane, 3 sağlık ocağı, 15 ticaret merkezi, 13 ilkokul ve 7 lise olmak üzere 2 milyar 344 milyon TL'lik yatırım yaptık” dedi. Turan ayrıca, şehre baklava simgeli 33 bin seyirci kapasiteli UEFA standartlarında stadyum inşa ettiklerini de söyledi.

ŞANLIURFA MAŞUK’A 3 BİN KONUT

Şanlıurfa Maşuk’ta beş etap halinde inşa edilen konut projesinin son etabındaki çalışmaları yerinde inceleyen Turan, yerel ve yatay mimari anlayışla üretilen projeyle, semt sakinleri ile esnafın iç içe olduğu, mahalle kültürünün yansıtıldığı yeni bir yaşam alanının oluşturulacağını söyledi.

TOKİ’nin yoğun konut üretimi gerçekleştirdiği Maşuk bölgesinde 3 bin konutun inşasının devam ettiğini belirten TOKİ Başkanı, konutların yarısının yaz ayında satışa sunulacağını aktardı.

Şanlıurfa'da bugüne kadar 13 bin 515 konutun inşasına başladıklarını ve bu konutların 10 bin 556’sını tamamlayarak vatandaşa teslim ettiklerini söyleyen Turan, “Şanlıurfa’ya ayrıca, 14 cami, 6 hastane, 5 aile sağlık merkezi, 7 büfe, 3 spor salonu, sağlık ocağı, 3 pansiyon, 14 ticaret merkezi, 2 kreş, 14 ilkokul ve 12 lise olmak üzere 2 milyar 242 milyon TL'lik yatırım yaptık” dedi.

TOKİ DÜNYAYA MODEL OLDU

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, TOKİ’nin konut üretim sistemiyle dünyaya model olduğunu, TOKİ modelini öğrenmek ve uygulamak isteyen ülkelere İdare’nin tecrübelerini ve finansman sistemini aktardıklarını söyledi.

TOKİ Başkanı Turan bu kapsamda, Etiyopya Kentsel Kalkınma ve Konut Bakanı Getachevv Hailemariam Abay ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayarak, TOKİ'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Konuk Bakan Abay’a, kurumun önceliğinin dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu söyleyen Turan, bir taraftan da sosyal donatı alanları ve kamunun ihtiyacı olan uygulamalar geliştirdiklerini belirtti. Türkiye’nin farklı şehirlerinde okul, üniversite kam-püsleri, stadyumlar, yurt binaları, güvenlik tesisleri ve kamu binaları yaptıklarını belirten Turan, finansal modelin temelini oluşturan kaynak geliştirme sistemiyle ilgili ayrıntıları aktardı.

Bölge ülkeleri başta olmak üzere farklı coğrafyalardan 93 ülke ile görüşüldüğünü belirten Turan, “İmzalanan protokol ve mutabakatlarla yeni açılımlar sunma konusunda adımlar atıyoruz” dedi.


Geri Dön