24 / 04 / 2024

Tolga Ok: 1999'dan sonraki binalar güvenilir!

Tolga Ok: 1999'dan sonraki binalar güvenilir!

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Balkanı Tolga Ok hasarlı binalar hakkında "Derhal yıkılmalı' diyerek tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Tolga Ok, deprem sonrası yapılan binaların güvenilir olduğunu söyledi.



İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Tolga Ok, deprem sonrası yapılan binaların güvenilir olduğunu söyledi.İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Balkanı Tolga Ok hasarlı binalar hakkında "Derhal yıkılmalı' diyerek tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. 


Ok şunları söyledi: "Şu anda binalarımızın envanteri yok. Kamu binalarının bile. Envanter çalışmasıyla binaların beton kalitesi, projesi kontrol edilir. Aradan 15 sene geçti, zaten bir binanın ekonomik olarak ömrü 50 yıl. Bunun 15 senesi geride kaldı. Binalar 20 senede de sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle ilimiz depreme ne kadar hazır bilemiyorum. Depreme dayanıklılık denetimi. özel yapı denetim büroları ya da lahoratuvarlarda yapılabiliyor. Bence denetimin bu şekilde yapılması doğru. 1999'dan önce dürt mühendis grubu projeleri yapıyordu. Depremden sonra çıkarılan Yapı Denetim Kanunu ile projeyi yine don mühendis grubu yapıyor ancak proje bakanlık tarafından yetkilendirilmiş yapı denetim büroları tarafından denetleniyor. 1999'dan sonra yapılan binaların bu nedenle sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Ama 1999'dan önceki binalar risk teşkil ediyor. 


Bizim Kocaeli 


Geri Dön