25 / 04 / 2024

Tozkoparan Mahallesi'ndeki riskli binalarla ilgili önerge verildi!

Tozkoparan Mahallesi'ndeki riskli binalarla ilgili önerge verildi!

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, İstanbul'un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi'nde bulunan riskli binaların tahliyesiyle ilgili süreçle ilgili soru önergesi verdi.



CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, İstanbul'un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi'nde bulunan riskli binaların tahliyesiyle ilgili süreçle ilgili soru önergesi verdi. Yunus Emre, sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Emre, "Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını bilgilerinize sunarım" diye konuştu. 

Emre, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"İstanbul Güngören İlçesi Tozkoparan Mahallesi'nde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesi kapsamında, binalarının yıkılmasını istemeyen mahalle sakinlerinin su, elektrik ve doğalgazlarının kesildiğine dair haberler yazılı ve görsel basına konu edilmiştir.  Bakanlar Kurulu'nun 2013 yılında “riskli alan" ilan ederek kentsel dönüşüm kapsamına aldığı Tozkoparan Mahallesi sakinleri kentsel dönüşümün gerçekleşmesini istemelerine rağmen hazırlanan projede hak ve menfaatlerinin gözardı edildiğini dile getirmektedir. Bu nedenle proje hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itirazda bulundukları ve kararın iptali için Danıştay'a başvurdukları da belirtilmektedir. Danıştay'ın iptal kararına rağmen Bakanlığınız ve Güngören Belediyesi'nce mahallenin depreme dayanaksız yer kapsamında olduğuna dair raporlar hazırlandığı ve mahalle sakinlerinden herhangi bir muvafakat alınmadan re'sen kentsel dönüşümün yapılmasına karar verildiği de mahalle sakinlerince ifade edilmektedir. 

En son 22 Aralık 2020'de mahalle sakinlerine gönderilen tebligatlarla yıkım çalışmalarının başlayacağı, 30 gün içerisinde evlerin boşaltılması gerektiği aksi takdirde su, elektrik ve doğalgazın kesileceğine dair tebligatlar gönderdiği belirtilmektedir."

Tozkoparan Mahallesi ndeki riskli binalarla ilgili önerge verildi!

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre'nin soruları:

1. Tozkoparan Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamına alınan bina sayısı nedir? Bu binalarda toplam kaç kişi yaşamaktadır? 

2. Mahallede yapılacak kentsel dönüşüm projesi kapsamında kaç yeni bina inşa edilecek, toplamda kaç hane olacaktır? Yapılacak dükkan sayısı nedir? 

3. Kentsel dönüşüm projesi için ihaleye çıkılmış mıdır? İhale hangi tarihte gerçekleşmiş ve hangi bedelle hangi kurum/şirket ihaleyi kazanmıştır? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön