18 / 04 / 2024

Trabzon'da 446 riskli yapı tespit edildi!

Trabzon'da 446 riskli yapı tespit edildi!

Karadeniz bölgesinde 1950 riskli yapı tespit edildi. Trabzon'da da 46 riskli yapı olduğu belirlendi. Bölgede riskli binalarda yaşayan 2 bini aşkın ailenin, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yeni evlere taşınması planlanıyor. Ancak aileler hala riskli binalarda yaşamaya devam ediyor.



Karadeniz’de, 2 sene önce deniz suyu sıcaklığının yıllık ortalamaları aştığı belirlendi. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre;  mevsim normallerinin aşan seviyelerdeki deniz suyu sıcaklığı ile ısınan suyun yükselerek, atmosferin dengesini bozduğu, meydana gelen lokal şiddetli yağışlarla can ve mal kayıpları yaratan sellere ve heyelanlara neden olduğu tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu belirlemeler ardından geçen sene Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun’u da dahil eden 15 maddelik ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’nı düzenledi. 

1950 RİSKLİ YAPI TESPİT EDİLDİ

Eylem planı kapsamında; bölgede 19 bin akar dere, 131 bin kuru dere ile 1430 kilometre yol ağı üzerinde incelemeler yapıldı. İlk etapta, dere yatağında yer alan ve iklim değişikliği sebebiyle risk altında olan 1950 binanın acil olarak taşınması gerektiğine dikkat çekildi.  Trabzon’da ise dere yatakları ve yamaçlarda 446 riskli yapı olduğu belirlendi. Bölgede riskli binalarda yaşayan 2 bini aşkın ailenin, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yeni evlere taşınması planlanıyor. 

Trabzon da 446 riskli yapı tespit edildi!

“DERE TAŞINCA EVİ TERK EDİYORUZ”

Şehirde dere yatakları ve eğimli arazilerde yer alan 446 riskli yapıda ise bölge halkı, tehlikeli duruma rağmen yaşamayı sürdürüyor. Sürmene ilçesine bağlı Üstündal Mahallesi’ndeki dere yatağında riskli evi olan Hasan Efe, taşkınlarda konutundan çıktığını ve güvenli alanlara gittiğini belirtti. 

Efe, daha önce selde bazı binaların yıkıldığına dikkat çekerek, “Geçmişte derenin önü kapandı, baraj gibi patladı. Patlayınca yukarıdaki köprüyü aldı. Benim evim de dereye yakın. Dere taşınca çıkıyoruz, evi terk ediyoruz. Yol yaptılar, dere yataklarını daralttılar. Normalde burada dere yatağının 38 metre olması lazım, 8 metreye düşmüş. Bizi sağlam evlere taşısınlar, biz de korkudan kurtulalım” diye konuştu.

Metin Aksu da “Buralarda iş yerleri vardı. Onlar gidip de bizim insanımız yaşlanınca yukarılara çıkamadılar, dere yataklarına ev kurdular. Babamızdan kalan evimiz var, başka yerimiz yok. Devlet bizi mutlaka bir yere götürür, biz de memnuniyet duyarız” diye konuştu. Fatma Aksu ise “Taşkınlarda dere yukarıdan aşağı dağ gibi geliyor. O zaman burada evler ve yanlarında fındıklık vardı. Selde bunlar gitti” diye konuştu.

İL MÜDÜRÜ KORKMAZ: HEPSİ TESPİTLİ

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Korkmaz da riskli yapıların koordinatları ve kat sayılarını belirleyerek, bakanlığa yolladıklarını ifade ederek, “Bu kapsamda Trabzon’da 446 yapı tespit ettik. Bunların koordinatları ve katsayılarını tespit ederek, bakanlığımıza gönderdik. Buralarda yaşayan vatandaşlarımıza konut yapılması amacıyla Emlak Müdürlüğü tarafından Vakfıkebir, Beşikdüzü, Araklıda arsa tahsislerini yaptık ve bu konuda çalışmalar  TOKİ  tarafından yürütülüyor” şeklinde konuştu.

İstanbul'daki yapıların ne kadarı riskli?

 


Geri Dön