25 / 04 / 2024

Trampa sözleşmesi nasıl yapılır?

Trampa sözleşmesi nasıl yapılır?

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor.Trampa bir başka ifadeyle tapu takas olarak da biliniyor. Peki, trampa sözleşmesi nasıl yapılır?



Trampa sözleşmesi nasıl yapılır?

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Trampa işleminde, değerleri aynı olan mallar takas edilebildiği gibi, değerleri aynı olmayan mallarda takas ediliebiliyor. 


Ancak, bu tarz durumlarda Tapu müdürlüğü malların değerleri arasındaki farka karışamıyor. Bu hususta tarafların kendi aralarında bir anlaşmaya varmaları gerekiyor. 


Trampa işlemi başka bir deyişle tapu takas olarak da ifade edilebiliyor.  Tapuda takas işlemleri Tapu Müdürlüklerinde tescil ediliyor.  Tapu Müdürlüğü gerçekleştirilen işlemler kapsamında taraflardan binde 20 oranında trampa harcı talep ediyor. 


Borçlar Kanunu’na göre, trampa çift satış hükmünde bir olay olarak kabul edilmemesine karşın Katma Değer Vergisi Kanunu’nda “iki ayrı teslim” bir diğer anlatımla iki ayrı satış hükmünde kabul ediliyor. Peki, trampa sözleşmesi nasıl yapılır?


Trampa sözleşme örneği:


Madde 1-


TARAFLAR :


Bir tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ……. …………. ile, diğer tarafta ………………………………………… adresinde ikamet eden ………… ………………. arasında aşağıdaki koşullarla bir trampa sözleşmesi akdolunmuştur.


Madde 2-

KONU :


İş bu sözleşmenin konusu, mülkiyeti …… ……………’ya ait olan ………… ile mülkiyeti …….. ………… ‘ye ait olan …………………..’nın birbiriyle değiş tokuş, trampa edilmesidir.


Madde 3-

TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :


../../…. tarihinde ………………..’...’ya, ...’da …………………………’i  .... ’ye teslim edeceklerdir. Taraflar trampaya konu olan …………………………. ve …………………………’nin sağlam olduğunu karşılıklı olarak taahhüt etmişlerdir.


Madde 4-

YETKİLİ MAHKEME :


İşbu sözleşmeden doğması muhtemel uyuşmazlıklar için ……………………. Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkili olacaktır.

İşbu sözleşme, ../../200.. tarihinde …………………’da iki nüsha olarak imzalanmış ve taraflar birer nüsha almışlardır.



Trampa harcı 2015!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön