27 / 04 / 2024

Turizmcilerden kira desteği talebi!

Turizmcilerden kira desteği talebi!

Turizm sektörü de Kovid-19 salgınından etkilendi. Yabancı ülkelerden gelen turist sayısının azalması turizmcileri endişeye düşürdü. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, esnafın kira desteğinin yükseltilmesini talep etti.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat bugünkü köşesinde Antalya turizmini ve turizmcilerin taleplerini kaleme aldı.

İşte Osman Arolat'ın 'Antalya turizmi hükümetten ne bekliyor?' başlıklı yazısı...

Türkiye'nin turizminde büyük pay sahibi olan Antalya, 2021'in de kayıp olacağı endişesiyle karşı karşıya. Turizmcilerin devletten iki istekleri bulunuyor. Bunlar şu şekilde:

Turizmcilerden kira desteği talebi!

1-Esnafın kira desteği yükseltilsin, esnafa özgü bir nefes kredisi sunulsun, 

2-Kısa çalışma ödeneği uygulaması sürdürülsün. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çetin şunları kaydetti:

“Türkiye, 2020’de yüzde 1.8 büyürken, Antalya yüzde 13 küçüldü. Antalya, Türkiye’den eksi yüzde 15 ayrışmış oldu” 

2019'da şehre gelen 15 milyon 650 bin turistin 3.6 milyonunun ilk 5 ayda geldiği belirtiliyor. 2021 yılında aynı süreçte 600 bin turist geldi. Başkan Çetin, konuya ilişkin "2019’da günlük 140-150 bin geceleme vardı. Bu, bölge tarımcısını olumlu olarak etkiliyordu. Tarımcılar ihracatlarını % 25 artırdılar ama bu yeterli olmuyor. Bu yıl beklentimiz geçen yılın iki katı turist gelişidir" diye konuştu.

Turizmcilerden kira desteği talebi!

“Peki yerli turist, iç turizmi ikame edici bir etki yaratır mı?” sorusunu Çetin,“Yerli turistler için önemli fiyat indirimleri söz konusu. Yine de bu konuda olumlu bir hareketlenme; aşılanmaya, vak’aların azalmasına ve seyahat kısıtlamalarının kalkmasına bağlı gözüküyor” diyerek cevaplıyor ve iki somut isteğini açıklıyor:

"1-Esnaf yapılan destekleri yeterli görmüyor. Kira desteğinin artırılması isteniyor. Esnafa özgü bir nefes kredisi bekleniyor.

2-Kısa çalışma ödeneği uygulamasının devamı gerekiyor. Aksi durumda işten çıkarmalarda ciddi artış olabilir..."

Sinemalar için uyarı: Kira uyuşmazlıkları yaşanabilir!

Küçük ev akımı turizm sektörünü de etkiledi!


Geri Dön