19 / 04 / 2024

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bilgisayar mühendisleri odası ana yönetmeliği değişikliği!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bilgisayar mühendisleri odası ana yönetmeliği değişikliği!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bilgisayar mühendisleri odası ana yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 2 Ekim 2014 tarihinde 29137 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yapılan değişiklikler...



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bilgisayar mühendisleri odası ana yönetmeliği değişikliği!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bilgisayar mühendisleri odası ana yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 2 Ekim 2014 tarihinde 29137 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler aşağıda sıralanıyor:


YÖNETMELİK


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilgisayar Mühendisleri Odasından:


TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1 – 21/5/2013 tarihli ve 28653 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilgisayar Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (e) bendi eklenmiştir.


“e) İş Bölgesi: Birden fazla iş yerinin faaliyet gösterdiği bölgeyi,”


MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendinin birinci cümlesinde geçen “Açık” ibaresi “Özgür” olarak değiştirilerek fıkraya  aşağıdaki (v) bendi eklenmiştir.


“v) Ulusal ve uluslararası platformlarda, insan odaklı, ifade, mahremiyet, iletişim özgürlüklerinin korunmasına yönelik bir taraf olarak, internet ve genel ağ güvenliği alanında çalışmalar yapmak, yapılan çalışmalara destek vermek, bu alanda çalışan uluslararası birlikteliklerle işbirliği yapmak.”


MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Üyelik kaydında oda tarafından gerçekliği doğrulanmış lisans diploması esastır.”


MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“a) Türkiye Cumhuriyeti uyruklular, Türkiye sınırları içinde oda bünyesindeki mühendislik dallarının lisans eğitimini veren kurumlardan verilen diplomaların, diplomayı veren kurum ya da noter tarafından onaylanmış suretini veya aynı kurumlarca onaylanmış geçici mezuniyet belgelerini, Yüksek öğretim Kurulu’ndan aldıkları denklik belgelerini ya da bunların Yüksek öğretim Kurulu veya noterce onaylı fotokopilerini odaya vermek zorundadır.”


MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“(2) Altı aydan uzun süreli yurt dışına çıkan üyelerin, çıkışlarını yazılı olarak bildirmeleri koşuluyla, yurt dışında kaldıkları süre için, isteğe bağlı olarak üyelikleri dondurulur. Bu üyelerden, bu süre içinde, yurt dışında kaldıkları süreyi belgelemeleri koşuluyla üyelik ödentisi alınmaz.”


“(3) Kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin uzun süreli ve meslek icrasını zorlaştırıcı sağlık sorunları veya doğum izni nedeniyle ücretsiz izin kullanması veya bir aydan uzun süreli olarak raporlu olması durumunda isteğe bağlı olarak ve belgelendirmeleri koşulu ile Oda üyelikleri süreli olarak dondurulur. Bu üyelerden, bu süreler içinde üyelik ödentisi alınmaz.”


“(4) Bu maddeye göre üyelik ödentisi ödemeyerek üyelikleri askıya alınanlar, oda organlarında görev alamazlar, seçimler ve genel kuruldaki seçim hakları saklı kalmak üzere, üyelik haklarından yararlanamazlar.”


MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Odadan ayrılabilirler” ibaresi “Oda üyeliğinden ayrılabilirler ” şeklinde değiştirilmiştir.


MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 84 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“İl ve bölge temsilcilikleri


MADDE 84 – (1) Üyelerin oda çalışmalarına katılabilmeleri, gelişmeleri yakından izleyebilmeleri, yerel kuruluşlarla oda arasındaki iletişim ve işbirliğinin sağlanabilmesi amacıyla gerekli görülen illerde ve temsilciliğin hizmet verdiği il ile illerde faaliyet göstermek üzere bölge temsilcilikleri oluşturulur.”


MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 85 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“İl ve bölge temsilciliklerinin kuruluşu


MADDE 85 – (1) İl temsilcilikleri ve oda yönetim kurulunun uygun gördüğü coğrafi bölgelerde birden fazla ili de kapsayabilecek bölge temsilcilikleri;


a) Şubelerin bulunmadığı ve en az on üyenin ikamet ettiği illerde, üyelerin oda yönetim kuruluna yazılı başvurusu,


b) Şubelerin bulunmadığı, her birinde en az beş üyenin ikamet ettiği illerde üyelerin oda yönetim kuruluna yazılı başvurusu,


c) Şube yönetim kurulunun kendi sınırları içindeki illerde temsilcilik kurulması için oda yönetim kuruluna önerisi,


ç) Oda yönetim kurulunun gerek görmesi,


hallerinde, oda yönetim kurulu kararıyla kurulur.”


MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 86 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“(1) Temsilcilik Kurulu, temsilciliğe bağlı üye sayısına göre ihtiyaç duyulan kadar tek sayıda üyeden, gerektiğinde eğilim yoklaması yaparak oda yönetim kurulunca belirlenir. Oda yönetim kurulu, temsilcilik kurulması yolunda aldığı kararı ve temsilcilik kurulunu temsilciliğin bulduğu il/ilçenin mülki amirine, belediye başkanlığına, cumhuriyet savcılığına ve ilgili kurum ve kuruluşlara yazı ile bildirir. Temsilcilik kurulunun değişmesi halinde aynı yöntem izlenir.”


MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 87 nci maddesinin başlığı “İl ve bölge temsilciliklerinin görev ve yetkileri” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ İl” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve bölge” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkranın (a) bendinde yer alan “ilde” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve bölgede ” ibaresi eklenmiştir.


MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 89 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“(2) Temsilciliklerin kapatılma kararı oda yönetim kurulunca, temsilcilik kuruluna, temsilciliği bulunduğu il/ilçenin mülki amirine, belediye başkanlığına, cumhuriyet savcılığına yazı ile bildirilir. Bölge temsilciliklerinin kapatılması durumunda temsilciliğin görev alanındaki illerin tamamına ve diğer temsilcilik merkezlerine bildirim yapılır.”


MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 90 ıncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“(1) Temsilciliklerin etkinlik sınırlarının saptanması, yeniden yapılandırılması, yeni şubeler kurulması ve kapatılması ya da uygun çalışma koşullarının sağlanabilmesi gibi nedenlerle bu sınırlarda yapılması gerekli değişiklikler oda yönetim kurulunun yetkisindedir. Yapılan değişiklikler, değişikliğin etkileyeceği illerin mülki amirine, belediye başkanlığına, cumhuriyet savcılığına durum yazı ile bildirilir.”


MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 91 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“İşyeri ve iş bölgesi temsilcilikleri


MADDE 91 – (1) En az üç üyenin bulunduğu işyerlerinde veya iş bölgelerinde oda-üye ilişkilerini geliştirmek amacı ile oda yönetim kurulu kararı ile işyeri ve iş bölgesi temsilcilikleri kurulabilir. İşyeri ve iş bölgesi temsilcisi ve yardımcıları şube yönetim kurulu ya da şube yok ise oda yönetim kurulu kararı ile atanır ve görevden alınır. İşyeri ve iş bölgesi temsilcilerinin görevleri oda yönetim kurulu tarafından belirlenir.”


MADDE 14 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinde Değişiklik!



Geri Dön