26 / 04 / 2024

Türk müteahhitler koronavirüs sonrası yeni açılımlar yapacak!

Türk müteahhitler koronavirüs sonrası yeni açılımlar yapacak!

Türk inşaat sektörü, koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için yurtdışı pazarlardaki faaliyetlerinin geliştirilebilmesi ve yeni pazarlarda ortaya çıkacak fırsatların değerlendirilebilmesi amacıyla finansman arayışını artırdı. 



Türkiye Müteahhitler Birliği ile online toplantıda bir araya gelen Asya Kalkınma Bankası temsilcileri, koronavirüs salgınının etkilerine karşı 1,8 milyar ABD Dolarlık kısmı özel sektöre kullandırılmak üzere toplam 20 milyar ABD Doları tutarında bir kaynak oluşturduklarına dikkat çekti. 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), koronavirüs krizinden önemli biçimde etkilenen sektörde yurtdışında çeşitli fırsatlar yaratılabilmesi için finansman imkânlarının geliştirilmesinin yollarını aramaya başladı. 

Salgın sonrasında kalkınma planları çerçevesinde özellikle altyapı yatırımları sürmesi beklenen Asya ve Afrika ülkeleri, Türk müteahhitlerinin deneyim sahibi olduğu kamu-özel işbirliği (public – private partnership/ PPP) projelerinde yeni açılım imkanları yaratırken; TMB de bu çerçevede küresel rekabet ortamında en büyük ihtiyaç olan finansman kaynaklarının yaratılması için özellikle çok taraflı kalkınma bankaları ve diğer ülke Eximbanklarını yakın takibe aldı.

Türk müteahhitler koronavirüs sonrası yeni açılımlar yapacak!

TMB Başkan Vekili Hüseyin Arslan’ın evsahipliğinde 10 Haziran 2020'de düzenlenen videokonferans ile Asya Kalkınma Bankası (ADB) yetkilileri ile sektör temsilcileri buluştu. Konferansta ADB’nin Avrupa Temsilcisi Robert Schoellhammer, Temsilci Yardımcısı Samantha Hung ve Kamu - Özel İşbirliği (PPP) Uzmanı Mukta Malhotra koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkilerinin giderilmesiyle ilgili banka hazırlıklarına ilişkin bilgi aktardı. 

20 milyar dolarlık kaynak oluşturdu

Üyelerinin 49’u Asya – Pasifik bölgesinden, Türkiye’nin aralarında bulunduğu 19’u da bölge dışı ülkelerden oluşan ADB’nin Avrupa Ofisi Temsilci Yardımcısı Samantha Hung bankanın Kovid-19'un etkilerine karşı 1,8 milyar ABD Dolarlık kısmı özel sektöre kullandırılmak üzere toplam 20 milyar ABD Doları tutarında bir kaynak oluşturduğuna dikkat çekti. 

ADB Avrupa Temsilcisi Schoellhammer de Türkiye’nin üyeliğinden bugüne yaklaşık 30 yılda Türk müteahhitlik firmalarının Asya Kalkınma Bankası kredisiyle toplam 3 milyar ABD Doları büyüklüğünde 600 sözleşme yaptıklarını belirtti. 

Türk inşaat sektörünün Orta ve Batı Asya pazarında altyapı projelerinde oldukça güçlü olduğunu bildiklerine dikkat çeken Schoellhammer, sektörü desteklemeye devam edeceklerini, bununla beraber Türk müteahhitlerinin yeni açılımlar ile Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerindeki benzer faaliyetlere de ilgi göstermesinin faydalı olabileceğini dile getirdi. Koronavirüs sonrasıyla ilgili beklentilere ilişkin de konuşan Schoellhammer, Asya - Pasifik bölgesinde altyapı ihtiyacının devam edeceğine, bu kapsamda da PPP projelerinin önem taşıyacağına vurgu yaptı. Schoellhammer ayrıca, küresel ısınmanın tüm dünyada artan önemiyle birlikte ADB üyelerinin de inşaat faaliyetlerinde yeşil, inovatif ve teknoloji yoğun proje ihtiyacının ön plana çıkmaya başladığını belirtti. 

Avrupalı müteahhitlerle de Afrika pazarı ele alındı

TMB’nin geçtiğimiz günlerde aralarında bulunduğu 15 Avrupa ülkesi müteahhitler birliğini temsil eden Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) ile birlikte 80’in üzerinde Avrupalı uluslararası inşaat firması temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirdiği video konferansta da özellikle Sahra altı Afrika’nın Türk ve Avrupalı müteahhitlere yarattığı fırsatlar ele alınmış, bölgede sürdürülecek projelerden uluslararası kuruluşlardan finansman temin edilmesi durumunda önemli bir pay almanın mümkün olacağı ifade edilmişti.

Türk müteahhitler uluslararası kuruluşlarda da söz sahibi!

Müteahhitler mevzuatta değişiklik istiyor!


Geri Dön