18 / 04 / 2024

Türk müteahhitler, Libya'daki alacaklarını tahsil edemedi!

Türk müteahhitler, Libya'daki alacaklarını tahsil edemedi!

NATO operasyonuyla Muammer Kaddafi'nin devrilmesi sonucunda Libya iç savaşa sürüklenirken, Türk müteahhitler alacaklarını tahsil edemedi. 



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) verilerine göre, Türk müteahhitlerin Libya’da yaptıkları işlerden 1 milyar dolarlık hak ediş alacağı bulunuyor. Hak ediş alacaklarının dışında ise, 1.3 milyar dolarlık teçhizat ve makinen ülkedeki savaşta yok oldu ve bu zararın da telafisi gerçekleştirilmiyor. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Emre Deveci'nin haberine göre, Libya'da 4 milyarlık kayıp yaşanıyor. Aynı zamanda müteahhitlerin Libya’da kazandıkları ihaleler için Türk bankalarından sağladıkları 1.7 milyar dolarlık teminatlar da duruyor ve bankalara senelik 50 milyon dolarlık komisyon ödeniyor. 2011’den bu zamana bu teminat mektupları sorunu çözüme kavuşmadığı  için de bankalara ödenen komisyonlar 500 milyon dolara yaklaştığı görülüyor. 

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİKTE ÜÇÜNCÜ SIRADAYDI

TMB verilerine göre, 1972 - 2018 senelerini kapsayan 46 senede Türk müteahhitler Libya’dan toplamda 28.8 milyar dolarlık 602 ihale kazandı. Yurtdışındaki Türk müteahhitlik hizmetlerinde Libya, yüzde 7.6’lık payla, yüzde 19.3’lük paya sahip Rusya ve yüzde 12.6’lık paya sahip Türkmenistan’ın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Libya, 1972 yılında Türk müteahhitlerinin hizmetlerini ihraç ettikleri ilk ülke konumunda yer alıyor. Ancak “Arap Baharı” ve sonrasında gelişen iç savaşla beraber Libya’da işler durdu. Sorunların çözümü için Libya ve Türk makamlarının görüşmeler yaptıklarını ama iç savaşın şiddetlenmesiyle görüşmelerin sekteye uğradığını söyleyen TMB Genel Sekreteri Hasan Yalçın, bu konuda çalışmaların devam etmekte olduğunu da aktardı. Dİğer taraftan, Libya’da iç savaş devam ederken Türkiye ile Libya arasındaki ticaret de sürüyor. 2019’un Ocak - Kasım döneminde Türkiye, Libya’dan 421 milyon dolarlık ithalat yaparken, bu sayıda geçen yılın aynı aralığına göre yüzde 22.7 artış yaşanmıştır. Bu dönemde Türkiye’nin Libya’ya ihracatı da yüzde 37.2 artışla 1 milyar 761 milyon dolara kadar çıkmıştır. 

Libya’nın yeniden inşası için Türk şirketler masada!

 


Geri Dön