26 / 04 / 2024

Türkerler'den 75 milyar dolarlık 3 büyük proje!

Türkerler'den 75 milyar dolarlık 3 büyük proje!

İnşaat sektöründe aktif rol oynayan Türkerler Holding, yatırımlarına hızla devam edecek. Şirket, 75 milyar dolarlık 3 büyük projeyi hayata geçirecek.



İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Türkerler Holding, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Firma, 75 milyar dolarlık 3 büyük proje için hazırlanıyor. 

DEV HASTANE İÇİN TEKLİF GÖTÜRECEK

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılan Kocaeli,  İzmir  ve  Ankara  Etlik şehir hastanelerini alan grup gözünü Sancaktepe Şehir Hastanesi’ne dikti. Şirket, yeni hastanenin ihalesinde teklif verecek. 4 bin 200 yataklı bu hastane için 2 milar dolar gözden çıkarıldı. 

SAROS KÖRFEZİNE SANTRAL KURULACAK

Dünya Gazetesi'nden İbrahim Ekinci'nin haberine göre, dev projeleri inşa eden firma Saros Körfezi açıklarında deniz üzerinde rüzgar santrali kurmak istiyor. Konu ile ilgili konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “13 yıldır hazırlandığımız, icat ettiğimiz bir proje. Kıyıdan 5 km denize doğru, enine 40 km açılabileceğimiz bir alanda, 1.200 MW güçte rüzgar santrali yapacağız. Ortağımız GE. Dünyada örnekleri var. Siemens 75 bin MW yapmış bugüne kadar. Bizim projede her biri 12 MW üretim yapan 140 metrelik tribünler olacak. 3.5 milyar dolarlık bir yatırım” ifadelerini kullandı.

3. BÜYÜK PROJE: DOĞALGAZ DEPOSU

Holding Genel Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Sezgin ile şirketin yatırımları hakkında konuşan Türker, önlerindeki 3. büyük projenin doğalgaz deposu olduğunu söyledi. ürker, 2 milyar dolarlık bu yatırımda etap etap gidileceğini, ilk etapta 500 milyon metreküp, toplamda 3 milyar metreküpe çıkılacağını açıkladı. Seyhan’da hayata geçirilecek proje 1.883 hektarlık ruhsatlı alandaki yeraltı tuz madeninde gerçekleşecek.

Ege'de büyük yatırımcı

İzmir’de büyük bir gayrimenkul projesi gerçekleştiren Türkerler'in Mahall Bomonti isimli projesi satışta. Sektördeki sıkıntılar ile ilgili konuşan Türker, “Bu dönem geçici. Biz yine satıyoruz, 10 satacağımıza 3 satıyoruz ama satıyoruz. Konutların yüzde 80’ini sattık. Ofisler biraz daha yavaş gidiyor. İzmir’e yaptığımız yatırım 5 milyar TL, şimdi 7.5 milyar TL oldu kurdan dolayı. 900 milyon dolar İzmir Şehir Hastanesi. 350 milyon dolarlık Bomonti’de araziyi de satın aldık. Davalardan 5 sene gecikti. Tekel’in Alsancak’taki bira ve rakı fabrikaları bölgesinde gerçekleşiyor. İyi bir yatırım bizim açımızdan. Eylül ayında Doğuş Grubu’na bağlı d.ream Grup ile anlaşma yaptık, d.ream buraya girecek. 45 dönüm arazi. Bir tarafta kule, altında pazar 15 dönüm. Pazar, ticari alanlar ve bir de otelimiz var. 9 tane tarihi bina, 10 bin metrekare civarında kapalı alan var. Orası İzmir’in çekim merkezi olacak. 900 milyon dolara Bayraklı’daki şehir hastanesini yapıyoruz. Kiraz’da iki tane rüzgâr yatırımı 100 milyon dolar. Bir de yine Alaşehir’de 500 milyon dolarlık jeotermal yatırımımız var. Bunların hepsi Ege Bölgesi’ne çok ciddi ekonomik açıdan katkıda bulunacak yatırımlar. Şimdi bir de Türkerler Vakfı üzerinden Yenilenebilir Enerji Üniversitesi kuracağız. 7-8 bin öğrencili bir üniversite olacak” dedi.

Hastanelerde kira garantisi var

Sağlık kampüslerinin aktif yatırımcısı Türkerler, Ankara Etlik, Kocaeli ve İzmir hastanelerini inşa ediyor. Yatırımlar için yurtdışından 1.1 milyar dolar borçlanan Türkerler'in başkanı, “Kredi 18 yıl vadelidir. 15 Temmuz’dan sonra bu kadar büyük bir kredinin getirilmesi bu ülkeye güvenin göstergesi. Sayın Cumhurbaşkanımız Külliye’de tören yaptı. Hastaneleri devlet işletecek. Bize kira ödeyecek. Kur riskine karşı bizi koruyan bir formül var. Hasta sayısına bağlı değil. Bize garanti edilen böyle bir şey yok. Devletin kira garantisi var. Şu kadar yılda şu kadar kira. Teklif verirken hesaplıyoruz. Örnek; 100 milyon TL yılda para kazanacağım. Faiziyle 15 yılda geri ödeyeceğiz. 24 yıl sen işleteceksin, 9 yıl karın olacak. Bir de ticari alanların geliri var. Hastadan bağımsız. 20’ye yakın sektör var. Görüntüleme merkezi, temizlik, yemek, güvenlik… Otoparka para vermiyorsunuz, oradan kazanmıyorsunuz ama diğerlerinden kazanıyorsunuz. Yiyecek içecek çok kıymetli. Kampüs içi kafeterya, mağazalar... 5 seneliğine bizde, sonra devlet ihale edecek'' diye konuştu.

Gayrimenkul, yenilenebilir enerji, doğalgaz dağıtım ve ticareti, kamu özel ortaklığı projeleri ve tekstil sektörlerinde hizmet veren Türkerler, Baraj, tünel, otoyol, metro, hastane inşaatlarında boy gösteriyor. Geçen yılı 1.5 milyar dolar ciro ile kapatan grupta 22 bin kişi çalışıyor. Şirketin 6 milyar dolarlık projesi ise devam ediyor.


Geri Dön