20 / 04 / 2024

Türkiye ihracatta yeni rekorlara koşuyor! Türkiye Avrupa’nın üretim merkezi haline geldi!

Türkiye ihracatta yeni rekorlara koşuyor! Türkiye Avrupa’nın üretim merkezi haline geldi!

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’de son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorunu kırdık diyerek ihracat rakamlarındaki iyileşmeyi vurguladı. Önümüzdeki günlerde 250 milyar dolar hedefi yakalayacaklarını söyledi.



KREDİYE ERİŞİM ZORLAŞTI

Türkiye'de ihracat rakamlarının en kısa sürede 300 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Gültepe, bu hedefe ulaşılabilmenin yolunun kapasite artırıcı yatırımdan geçtiğinin üzerinde durdu.

Yatırım için de ihracat yapan kişilerin finansman ihtiyacının daha da artacağını vurgulayan Gültepe, "Eximbank kredilerinin sınırlı olması, Merkez Bankası'nın kısıtlı miktarda reeskont kredisi kullandırması, TL kredilerde firmaların döviz varlığıyla ilgili kısıtlamalar, finansmana erişim konusunda zorlukları oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Mustafa Gültepe, küresel ekonominin büyük bir değişimden geçtiğini, Türkiye'nin bu süreci fırsata çevirebilmesi için çok hızlı hareket etmek durumunda olduklarının da altını çizdi.

Gültepe, bu yılın ocak-ağustos döneminde birim ihracat değerinin önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.7 artışla 1.44 dolar seviyesine ulaştığının da üzerinde durdu.

BANKALAR KREDİ VERMEKTE İSTEKSİZ DAVRANIYOR

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 12 seviyelerine indirmesini de değerlendiren Gültepe, "Merkez Bankası'nın önceki gerçekleşen indirimiyle ticari kredi faizleri yüzde 25 ile 30 bandına gelmişti. Şimdi 15-20 bandına çekilebilir. Ancak bankalar zorunlu karşılık kararı nedeniyle kredi kullandırma konusunda isteksiz görünüyorlar" dedi.

Türkiye ve İsrail arasında ihracat açılımı! Başvurular başlayacak

Hazır giyim ve konfeksiyondan 14,2 milyar dolarlık rekor ihracat

Türkiye'ye altın ihracatı son 9 yılın zirvesinde


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön