26 / 04 / 2024

Türkiye İMSAD, bu yıl inşaat sektöründe yüzde 3 büyüme bekliyor!

Türkiye İMSAD, bu yıl inşaat sektöründe yüzde 3 büyüme bekliyor!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Hinginar, büyüme beklentilerini revize ettiklerini söyledi. Hinginar “Belirsizlik ortamı fazla zarar vermemeli. 2015 kayıp yıl olursa, 2016 da riske girer” dedi.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Hinginar, büyüme beklentilerini revize ettiklerini söyledi. Hinginar “Belirsizlik ortamı fazla zarar vermemeli. 2015 kayıp yıl olursa, 2016 da riske girer” dedi.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yılda dört kez düzenlediği  ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının ikincisini gerçekleştirildi. ‘Seçim Sonrası Türkiye’ konusunu gündeme taşıyarak ekonominin geleceğine projeksiyon tutan Türkiye İMSAD, 2015 beklentilerini revize etti; ekonomide 3-3.2, inşaatta 2.5-3, inşaat malzemesi sektöründe ise yüzde 2.5-3 büyüme öngörüyor. Seçimlerin hemen ardından gerçekleştirilen Türkiye İMSAD’ın ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısına, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan, konuk konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda Türkiye İMSAD ekonomi danışmanları Prof. Dr. Kerem Alkin ve Dr. Can Fuat Gürlesel dünya ve Türkiye ekonomisi ile inşaat sektörünü değerlendirdi. Toplantının moderatörlüğünü, Türkiye İMSAD Başkan Vekili Nuri Bulut yaptı.


Toplantının açışlı konuşmasını yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, seçimden sonra yaşanan belirsizlik ortamının ülkemize daha fazla zarar vermemesi için siyasilerden uzlaşma ve hızlı kararlarla yeni hükümeti oluşturmalarını beklediklerini söyledi.


Belirsizlik uzamasın


Ekonomiye bakıldığında seçim öncesi başlayan bekle-gör ve buna bağlı olarak ekonomide durağanlaşma eğiliminin sürdüğüne dikkati çeken Fethi Hinginar, diğer seçimlerden farklı olarak bu kez hükumetin kurulmasında birden çok senaryonun konuşulduğunu, bunun da ekonomide belirsizlik süresini uzatabileceğe işaret etti. Hinginar “Belirsizlik ortamının ülkemize daha fazla zarar vermeden, ekonomik ve politik istikrarın tesis edilmesi, iş dünyası olarak hepimizin temennisidir. Unutmayalım ki, küresel çapta beklenen olumsuz etkilere de açık olan ekonomimizde 2015 kayıp yıl olursa, 2016 yılı da riske girer. Seçimler bitti, şimdi uzlaşarak hızla ana gündemimize ekonomiyi taşıma zamanıdır” diye konuştu.


Önceki gün açıklanan verilere göre, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 2.3 büyüdüğünü ve ilk 5 ayda Türkiye genel ihracatının yüzde 8.3 gerilediğini belirten Fethi Hinginar, hükümetin kurulma süreci olan yılın ikinci çeyrek verilerinden de olumlu sinyaller gelmediğini söyledi. Hinginar, 2015’in ikinci yarısında yaşanan daralma durmazsa, ekonomide bu yıl için hedeflenen yüzde 4’lük büyüme seviyesini yakalamanın zor olacağını vurguladı.


İMSAD Başkanı Hinginar, yılın ilk çeyreğinde konut satışlarında yüzde 22 artış olduğunu, ancak alınan yapı ruhsatlarında yarıya yakın düşüş görüldüğünü kaydetti.


Star


Geri Dön