20 / 04 / 2024

Türkiye Noterler Birliği ile Vakıfbank arasında iş birliği protokolü!

Türkiye Noterler Birliği ile Vakıfbank arasında iş birliği protokolü!

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih "Bu iş birliği noterlerimizin, bankamızın ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak" diye konuştu.



Türkiye Noterler Birliği (TNB) ile Vakıfbank tarafından vekaletname ve azilname sorgulamalarının daha hızlı ve güvenli yapılmasını amaçlayacak "TNB Bilişim Sistemi Verilerinin Paylaşımı Protokolü" imzalandı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Türkiye Noterler Birliği binasında düzenlenen imza töreninde konuşarak, iki kurumun tam verimli entegrasyonla bir ilke daha imza attıklarını sözlerine ekledi.

Sistemsel entegrasyonla beraber vekaletnameyle düzenlenen bankacılık işlemlerinde yüzde 100 otomasyon sağlanacağını söyleyen Üstünsalih, "Noterlerimizin, bankamızın ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak bu kıymetli iş birliğimizin tüm paydaşlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Üstünsalih, entegrasyon öncesinde bankalarda vekaletnameyle düzenlenen işlemlerde, ilgili belgenin doğruluğu ve geçerliliğinin noterler aranıp sorgulandığını, bu teyit sürecinin zaman kaybına neden olan ve güvenlik riskine sahip süreç taşıdığını ifade etti.

Entegrasyon ile vekaletname ve azilname sorgularının online olarak yapılabileceğini söyleyen Üstünsalih, vekaletnameyle işlem yapılması sırasında sistemin otomatik olarak "Noterlik Paylaşım Sistemi"ne yönleneceğini ve vekaletnameyle ilgili detaylı bilgilere ulaşılabileceğini söyledi.

"İŞLEM SÜRESİ KISALACAK, VERİMLİLİK ARTACAK"

Üstünsalih, şubedeki işlem süresinin azaldığını ve verimlilikle beraber müşteri memnuniyetinin yükseleceğini kaydetti. Sahte vekaletname ile işlem yapmanın ortadan kalkacağını söyleyen Üstünsalih, noterler tarafından da banka şubelerine telefonla destek verme sürecinin tamamlanacağını açıkladı.

Vakıfbank'ta tüm süreçlerde dijitalleşmeyi sağladıklarını belirten Üstünsalih, şu açıklamalarda bulundu:
"Çağdaş bankacılık misyonumuz gereğince, tüm uygulamalarımızda, ürün ve hizmetlerimizde teknolojiden her daim faydalanıyoruz, dijitalleşmeyi takip etmekle kalmıyor, katkı sunuyoruz. Kendi kaynaklarımızla birçok başarılı projeye imza atmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz."

"DİĞER BANKALARIMIZLA AYNI ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK"

Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Cin ise birlik olarak mesleği daha da geliştirmek ve etkin hale getirebilmek amacıyla paydaşlarla beraber özveriyle çalıştıklarını ve projelerine başlayacaklarını kaydetti.

"Bu protokolün noterlik ve vatandaşlar için yararlı sonuçlar doğuracağına inanıyorum" diye konuşan Cin, şu ifadeleri kullandı:

"Adalet Bakanlığımız ile uzun zamandır yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde, noterliklerimizde ve yurt dışı konsolosluklarımızda yapılan vekaletnamelerin varlığının, doğruluğunun ve geçerliliğinin kurum ve kuruluşlar tarafından sorgulanmasına ve azil olup olmadığı bilgisine erişmelerine imkan sağladık. Bakanlığımızın da onay verdiği bu protokol ile şimdi Vakıfbank'a da yapacağımız entegrasyonla bu hizmeti sağlamış olacağız."

TNB Bilişim Sistemi'nde bulunan verilerin paylaşılmasıyla hem noterlik hem de banka çalışanlarına da önemli bir kolaylık sağlamış olduklarını vurgulayan Cin, teyit almak amacıyla arayıp ulaşamama veya bekleme durumunun olmayacağını kaydetti. 

Yapılan işlemlerin hızının artacağını söyleyen Cin, bu zamana kadar 20'nin üzerinde kamu kurum ve kuruluşlarıyla imzaladıkları ve imza süreci süren protokollerinin bulunduğu söyledi. Cin, "Birçoğu uygulamaya açıldı, veriler paylaşılmaya başlandı. İlk kez kamu kurumu dışında bir özel hukuk tüzel kişisi Vakıfbank ile bunu başlatıyoruz. Bu nedenle de bu iş birliği çok önemli. İlerleyen süreçlerde diğer tüm bankalarımızla da aynı çalışmalar devam edecektir." dedi.

Noterliklerde kredi kartı kullanımı ve parmak izi ile kimlik doğrulama sistemi kullanımıyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Cin, konu hakkında altyapı çalışmalarının ve Türkiye Bankalar Birliği ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.


Geri Dön