19 / 04 / 2024

Türkiye yeşil bina liginde ilk 10'da!

Türkiye yeşil bina liginde ilk 10'da!

Türkiye’de çevreci binalar yaygınlaşıyor. 150 ülkeyi kapsayan rapora göre, Türkiye toplamda 2.95 milyon metrekare sertifikalandırılmış bina alanı ve 477 adet proje ile ‘yeşil bina’ liginde dünyada 9. oldu.



Amerikan Yeşil Bina (Çevre Dostu Bina) Konseyi USGBC tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye’nin yeşil binalar konusundaki yatırımlarının dünyadaki gelişimini gözler önüne serdi. 150 ülkeyi kapsayan rapora göre, Türkiye toplamda 2.95 milyon metrekare sertifikalandırılmış bina alanı, 23.74 milyon metrekare sertifikalı ve aday bina kapalı alanı, toplam 477 adet sertifikasını almış ve aday projesi ile dünyada ilk 10 ülke arasında 9. sırada yerini yerini aldı. Türkiye’nin gelişen gayrimenkul pazarındaki çevre dostu eğilimini dünya sahnesine taşıyarak yabancı yatırımcıların daha fazla ilgisini çekmeyi sağlayacak bu veride TOBB ve TEPAV’ın en hızlı  büyüyen şirketler sıralamasına giren bir Türk firmasının payı bulunuyor. 2008 yılında kurulduğundan bu yana çevre dostu binalar konusunda danışmanlık ve mühendislik hizmetleri sunan Altensis firması, halen Türkiye’deki sertifikalı yeşil bina alanlarının yüzde 70’ine imzasını atmış. Projeler arasında THY Teknik HABOM, Teknopark Istanbul ve  İstanbul Finans Merkezi de var.


PAZARDA ÖNCÜ OLDU


Berkay Somalı, Emre Ilıcalı ve Serkan Emin isimli mühendisler tarafından İstanbul’da kurulan Altensis, çevre dostu binalar konusunda Türkiye’de ilk faaliyet gösteren firma. ABD’deki kariyerlerini bırakıp Türkiye’de bu şirketi kurmaya karar veren ortaklardan Berkay Somalı “Bizden sonra bu alanda pek çok firmanın kurulmuş olması bile bu alanda teşvik edici olduğumuzun göstergesi” derken, Emre Ilıcalı pazarda yüzde 50-60 seviyesinde olan paylarının gelecekte de pazar adına öncü konumlarını süreceğinin işareti olduğunu söyledi.


İLK 5’E GİREBİLİRİZ


Emre Ilıcalı ise “Türkiye gibi gayrimenkul sektöründe büyüyen ve bu konuda tüm dünyadan farklılaşmak isteyen bir ülkenin yeşil sertifikalı proje sayısının çok daha fazla olması gerekiyor” dedi. USBGC sıralamasında Kanada 26.63 milyon metrekare, Çin 21.97 milyon metrekare, Hindistan 13.24 milyon metrekare, Brezilya 5.22 milyon metrekare, Kore 4.81 milyon metrekare, Alman  ya 4.01 milyon metrekare,  Tayvan 3.84 milyon metrekare, Arap Emirlikleri 3.13 milyon metrekare sertifikalandırılmış alan ile Türkiye’nin önünd yer aldılar. Söz konusu sıralamaya dikkat çeken Serkan Emin, 2.95 milyon metrekare sertifikalı yeşil alana sahip olduğu belirtilen Türkiye için mevcut alanı ikiye katlamanın sıralamada ilk 5’e yerleşmeye yeterli olabileceğini, bunun da biraz daha farkındalığı artırmak ve yeşil dönüşüm ile mümkün olduğunu açıkladı. 


Star


Geri Dön