19 / 04 / 2024

Türkiye'de deprem teminatlı konut sayısı 8 milyonu aştı!

Türkiye'de deprem teminatlı konut sayısı 8 milyonu aştı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından açıklanan güncel rakamlara göre Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası bulunan konut sayısı 8 milyonu aşarken, ülke genelinde sigortalılık oranı ise yüzde 50'ye yaklaşma seviyesinde. 




DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, 1-7 Mart Deprem Haftası sebebiyle yaptığı açıklamada “DASK olarak başlıca hedefimiz Türkiye'deki tüm konutları zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak ve kurduğumuz işbirlikleriyle deprem bilincini artırarak tüm depremlerde kullanılabilecek gelişmiş bir altyapı kurmak” dedi

Zorunlu Deprem Sigortası'nın diğer taraftan, afet yönetimi konusunda dünyaya referans olabilecek yatırım ve işbirliklerine devam edeceğinide açıklayan Murat Kayacı şöyle devam etti: “.Bunlardan biri DASK çatısı altında hayata geçirilen Afet Yönetimi Sistemi (AYS) projesi. Bu proje kapsamında, hasar tespitinin mobil cihazlarla yapılması konusundaki çalışmalar hız kazandı. Mobil Hasar Tespit Uygulamasının tam anlamıyla hayata geçmesiyle birlikte ise, hasar tespitleri artık çok daha hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Hatta önümüzdeki dönemde hasar tespitinin sadece Mobil Hasar Tespit Uygulaması ile yapılması planlanıyor. İkinci olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan bir protokolle, zorunlu deprem sigortasının sağladığı mesken güvencesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bilgi, birikim ve teknik kapasiteleri AFAD AYDES altyapısı üzerinde birleştirilmesi planlanıyor. Böylece ülke genelinde oluşturulan hasar tespit kaynağı ile deprem sonrasındaki mağduriyetler hızlı bir şekilde giderilebilecek ve ülke genelinde kaynak tasarrufu sağlanacak. Üçüncü yatırım alanı ise, afet yönetimi sürecinin bir diğer önemli parçası olan Afet Çağrı Merkezi projesi. Son aşamasına gelmiş olan bu proje, gerekli altyapı hazırlıkları tamamlandıktan sonra, ihtiyaç duyulduğu zaman devreye alınabilecek.”

Kurulduğundan bu yana toplam 183 milyon TL hasar ödemesi 
DASK'ın kurulduğu günden bu yana yaptığı hasar ödemesi miktarı bugün itibariyle 183 milyon TL oldu. DASK poliçe sayısının artırılmasına yönelik çalışmalarının yanı sıra, afet dönemindeki hasar sürecini sorunsuz bir şekilde yürütebilmek için operasyonel kapasitesini artırmaya da en az büyüme kadar önem veriyor. 


Geri Dön