19 / 04 / 2024

Türkiye'de ikinci kez, bina üzerinde 'gerçek deprem etki deneyi' gerçekleşti!

Türkiye'de ikinci kez, bina üzerinde 'gerçek deprem etki deneyi' gerçekleşti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ODTÜ, dünyada ve Türkiye'de ikinci kez, boşaltılmış bir bina üzerinde 'gerçek deprem etki deneyi' gerçekleştirdi. Her şiddette binada meydana gelen hasar kayıt altına alındı....



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ODTÜ, dünyada ve Türkiye'de ikinci kez, boşaltılmış bir bina üzerinde 'gerçek deprem etki deneyi' gerçekleştirdi. Çubuk'ta 30 yıllık binayı ortadan ikiye bölen ve içerisine deprem deney düzeneği yerleştirerek yapılan testi, onlarca bilim insanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri izledi. Her şiddette binada meydana gelen hasar kayıt altına alındı. 


SONUÇ ARAŞTIRILIYOR 

Yaklaşık 10 saat süren deneyde, binaya pistonlarla uygulanan deprem kuvvetinin nasıl bir sonuç meydana getireceği araştırılacak. Elde edilen veriler ışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mevcut yönetmelik revize edilecek, yığma binalar gereksiz yere riskli ilan edilmeyecek. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut, yığma binaların deprem anındaki davranışlarını incelediklerini söyledi. 


DENEYLER FARKLI 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı İsmail Raci Bayer ise ODTÜ ile yapılan protokol çerçevesinde iki yığma binada deprem deneyi gerçekleştirdiklerini anlattı. İki deneyin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Bayer, "İki bina arasında sadece taşıyıcı farkı değil yükleme şekillerinde de farklılık bulunuyor" dedi. 


İKİ YAPI ÇOK FARKLI 

Bayer, çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: "Diğer bina harman tuğla üzerinde inşa edilmiş yapıydı. Bu deney ise düşey delikli tuğla üzerine inşa edilmiş yapı. Ancak iki deneyi farklı kılan sadece yapı değil, yükleme şekilleri de farklı." 


Sabah 


Geri Dön