29 / 03 / 2024

Türkiye'de konut fiyatları 3 yılda yüzde 61 arttı!

Türkiye'de konut fiyatları 3 yılda yüzde 61 arttı!

Türkiye konut fiyat artışında son 3 yıllık verilere göre Hong Kong'un ardından 2. sırada bulunuyor. Ateşi bir türlü sönmeyen dolar kurunun etkili olduğu artışlarda, vatandaşın yüksek alım talebi de fiyatları tetikliyor.



Türkiye ekonomisinin yapı taşlarından olan inşaat sektörü büyümeyi sürüdürken, konut fiyatlarınında son 3 yıl da şaşkına çevirecek şekilde arttığı gözlendi. 21 ülkeyi kapsayan konut fiyatları endeksine göre Türkiye'de konut fiyatları 2012'nin ilk çeyreğinden bu yana yüzde 61,4 artış gösterdi. 


DEVLERDE DÜŞTÜ 

Ülkede konut fiyatlarının yıllık olarak ise yüzde 18,8 arttığı kaydedildi. Endekste ilk sırada yer alan Hong Kong'ta konut fiyatları 2012 yılının ilk çeyreğinden bu yana yüzde 65'in üzerinde artış gösterirken yıllık olarak ise yüzde 20,8 arttı. Verilere göre ise ABD'nin konut fiyatlarında da toparlanma gözlendi. Ülkede konut fiyatlarının yıllık olarak yüzde 4,7 arttığı belirtildi. Hong Kong, Türkiye ve ABD'nin aksine fiyatlarında düşüş gözlenen ülkelerde bulunuyor. ABD'nin ardından 10 trilyon dolarlık milli hasılasıyla en büyük 2. ekonomisi konumunda bulunan Çin'de konut fiyatları düşüş gösterdi. Çin'i ekonomik krizlerle gündeme gelen Yunanistan, İtalya ve Singapur takip etti. Fransa'da düşüş gözlendi. Konut fiyatlarında artışın iki temel sebebi ortaya çıktı. 


DOLAR ETKİLİ OLDU 

Sebepler, doların Türkiye ve dünyada yüksek derecede değerlenmesi ve inşaat maliyetlerinin gün geçtikte artması olarak sıralandı. Doların ateşinin sönmemesinin yanı sıra tüketicilerin konutlara karşı yüksek talebide fiyatlarda etkili oldu. Türkiye'de konut satışlarının hacmi siyasi belirsizlik ve dolara rağmensürekli büyüme gösterdi. Türkiye'de konut fiyatları yıl boyunca yüzde 18 artarken Megakent istanbul'da ise fiyatlar yüzde 26 artış gösterdi. 



Güneş


Geri Dön