27 / 04 / 2024

Türkiye'deki konutlar depreme hazırlıklı değil!

Türkiye'deki konutlar depreme hazırlıklı değil!

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 16 yıl önce gerçekleşen Marmara Depreminin yıldönümü sebebiyle farkındalık yaratmak için herkesi 'Depreme Duyarlılık Yürüyüşü'ne davet etti.



TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu, 16 yıl önce gerçekleşen Marmara Depreminin yıldönümü sebebiyle farkındalık yaratmak için herkesi 'Depreme Duyarlılık Yürüyüşü'ne davet etti.


17 Ağustos Depremi'nin yıldönümüne ilişkin TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kumlu tarafından depreme farkındalık yaratmak için bir basın toplantısı gerçekleştirildi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla İzmirlileri. Marmara Depremi "nin yıldönümünde 17 Ağustos 2015 Pazartesi günü saat 20.30" da Kıbrıs Şehitleri Caddesi TANSAŞ önünden başlayarak Gündoğdu Meydanı "na kadar sürecek 'Depreme Duyarlılık Yürüyüşü'ne davet etti. 


"RANT AMAÇLI DÖNÜŞÜM" 

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kumlu adına İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli, depremin Türkiye gerçeği olduğuna vurgu yaparak, Marmara ve Van depremlerini hatırlattı. Yaşanan büyük depremler sonucu meydana gelen maddi ve manevi hasarların bir daha yaşanmaması için yasalar bazında önlemler alındıysa da yeterli olmadığına dikkat çeken Emekli. "Daha çok rant amaçlı olan kentsel dönüşüm projeleri dışında, deprem kaygısını giderecek adımlar atılamamış, güvenli yaşam sağlanamamıştır. Kaldı ki kentsel dönüşüm projeleri kapsamında  TOKİ  tarafından üretilen konutlar vapı denetimden muaf tutulmakta, özellikle yoksul ve dar gelirliler için üretilen konutların bir iki sene içerisinde niteliksizliği açığa çıkmaktadır" dedi. 


"SAHTE MÜHENDİSLERLE MÜCADELE ZAYIFLADI"

Meslek odalarının mevzuatlarla etkisiz hale getirilmesini de eleştiren Emekli, "Son birkaç yıldır siyasi iktidar mevzuatta kabul edilemez köklü değişikliklere imza atmış, meslek odalarının toplumsal yarar hassasiyetinden kaynaklanan kaıııu projelerine müdahale etme kanallarını kapatmış, üyelerini denetlemesini, sicillerini tutmasını, mesleki faaliyetlerini kayıt altımı almasını engellemiş, 'imzacılıkla' ve sahte mühendislerle mücadeleyi zayıflatmış, bir taraftan da Meslek Odaları üzerinde mali ve idari denetini kurarak vesayet ilişkisini hayata geçirmek istemiştir. Anlaşılan o ki siyasi iktidar ne ülkenin deprem gerçeğinin farkındadır ne de mesleklerin ve meslek odalarının işlevini bilmektedir" diye konuştu.


DEPREM TOPLANMA ALANLARI 


İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Emekli meslek odası olarak endişelerini dile getirerek şöyle konuştu: "Yapı üretim sürecinin endişelerimizi giderecek şekilde sağlıklı işlemediğinin farkındayız. 

Lakin endişemiz bu kadarla sınırlı değildir. En azından meslek odalarının, üniversitelerin, bilim çevrelerinin, sivil inisiyatiflerin kamu yönetimi tarafından oluşturulacak ortak bir zeminde bir araya gelerek başlatacağı sürecin, tuhaf ki yine siyasi iktidarın yanlış tutumu nedeniyle sekteye uğratıldığını görmek endişelerimizi artırıyor. Mevcut yapı stoku bizleri endişelendiriyor. TOKİ tarafından üretilen büyük konut projelerinin yapı denetim sisteminden muaf tutulması bizleri endişelendiriyor. Deprem toplanma alanlarının imara açılması, yerel yönetimlerin rant odaklı projeler geliştirmesi ve en az diğerleri kadar önemli olmak üzere deprem tehlikesinin görmezden gelinmesi, toplumsal duyarlılığın törpülenmesi endişelerimizi pekiştiriyor." 


"HALA ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SORUNU" 


Konuşmasının sonunda herkesi 'Depreme Duyarlılık' yürüyüşüne davet eden Emekli. 

"Ülkemizin bugün yaşadığı ekonomik-sosyal-siyasal çalkantılı döneminde de deprem tehlikesine dikkat çekmenin, deprem duyarlılığını artırmaya gayret etmenin toplumsal ve insani bir sorumluluk olduğunu biliyoruz ve bu sorumluluğu taşımaya kararlıyız. Deprem hala ülkemizin en büyiik sorunudur. Bu yönde toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla İzmirlileri 17 Ağustos 2015 Pazartesi günü saat 20.30' da Kıbrıs Şehitleri Caddesi TANSAŞ önünden başlayacak 'Depreme Duyarlılık Yürüyüşü'ne ve devamında Gündoğdu Mevdanı'nda gerçekleştireceğimiz foruma davet eporuz" ifadelerini kullandı. 



Ege'de bugün


Geri Dön