29 / 03 / 2024

Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali, Aydın-Germencik’te açıldı!

Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali, Aydın-Germencik’te açıldı!

Avrupa’nın 2., Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali, Aydın-Germencik’te açıldı. Jeotermal Enerji Santrali (JES), toplam 232.3 MW üretim kapasitesiyle Türkiye’nin jeotermal enerji üretiminin yüzde 25’ini tek başına sağlayacak.



Enerji sektörü kuruluşlarından GÜRİŞ Holding’e ait olan Efeler JES’in ikinci ve üçüncü ünitelerinin açılışı 22 Mayıs Cuma günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımı ile gerçekleşti. 


Santrale GÜRİŞ Holding Onursal Başkanı İdris Yamantürk’ün adı verildi.“Elektrik Yüksek Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi” toplam 5 üniteden oluşacak. Efeler 1 ünitesi 47 MW, Efeler 2 ünitesi 22,5 MW ve Efeler 3 ünitesi 22.5 MW olmak üzere jeotermal enerji santralinin toplam üretim kapasitesi 92,4 megawatta ulaşmış oldu. Temmuz ve Ağustos aylarında devreye girecek Efeler 4 ve 5 ile de santral toplam 232,3 MW’lık enerji üretecek. JES toplam 232,3 MW kapasitesiyle Türkiye’nin jeotermal enerji üretiminin yüzde 25’ini tek başına sağlayacak. Türkiye’nin jeotermal lideri olan santral, Avrupa’nın da ikinci büyük santrali oldu. JES, yılda 1 milyar 920 milyon KWS elektrik üreterek, 825 bin konut ve işyerinin bir yıllık elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılayacak.


Türkiye, jeotermal rezervi açısında Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Jeotermal kaynakları ile dünya sıralamasında ilk beşe giren Türkiye’de 2002’de 17.5 MW seviyesinde olan jeotermal kurulu gücü, nisan sonu itibariyle 428 MW seviyesine ulaştı. Bugün Türkiye’de jeotermal enerji üretimi,  2 milyon ton petrole karşılık geliyor. Jeotermal yerine doğalgaz ithal edilseydi Türkiye’ye maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar olacaktı.



Aydın ilk sırada


Çok önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal rezervleri açısından Türkiye’de en büyük paya sahip olan kent Aydın. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre ”Elektrik Yüksek Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi” ile Aydın’ın jeotermal kurulu gücü 316 MW’a ulaştı. Şu an Türkiye’nin jeotermal toplam kurulu gücünün dörtte üçü Aydın’da bulunuyor. 


Dünya


Geri Dön