20 / 04 / 2024

Türkiye’nin en büyük solar parkı Gaziantep’te kuruldu!

Türkiye’nin en büyük solar parkı Gaziantep’te kuruldu!

Türkiye’nin en büyük solar parkı Gaziantep’te kuruldu. Üretilecek elektrik ile 90 evin bir yıllık enerji ihtiyacının karşılanabileceği belirtildi. Solar otopark yaklaşık yılda 90 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip.



Gaziantep’te boş duran otopark çatılarının, güneşten elektrik üretimi amacıyla değerlendirilmesine yönelik proje kapsamında Türkiye’nin en büyük solar otoparkı, GASKİ’nin 25 Aralık İşletmeler Tesisinde kuruldu.


“Üretilen elektrik ile 90 evin bir yıllık enerji ihtiyacının karşılanabilecek”


GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, solar otoparkta üretilen elektrik ile 90 evin bir yıllık enerji ihtiyacının karşılanabileceğini, Güneş Enerjisi Santrallerinin yapımına devam edileceğini ve şu aşamada İncesu mevkiinde bulunan 100 bin tonluk su deposu alanında mevcut solar otoparkın yaklaşık sekiz katı büyüklüğünde 1000 kw kurulu güce sahip Güneş Enerjisi Santrali için gerekli izinlerin alındığını ve projesinin yaptırıldığını belirtti.


Sönmezler, bu projenin yanı sıra Gaziantep Ekolojik Binası’nda geliştirilen detay çözümleri ve kullanılan sistemlerle yüzde 90 enerji tasarrufu sağlandığını, çöplerin işlemden geçirilerek enerjiye dönüştürüldüğünü söyledi.


Bu kapsamda, GASKİ’nin Karaca Ahmet Mahallesi’ndeki 25 Aralık İşletmeler Tesisi’nde Türkiye’nin en büyük solar otoparkı kuruldu. Bin 460 metrekarelik alana kurulan otopark, 56 araçlık kapasiteye ve 120 kw güce sahip olan solar otopark, hizmet vermeye başladı. Son teknoloji kullanılarak tasarlanan ve yapımı tamamlanan otoparkta “Veri Kayıt ve Uzaktan İzleme Sistemi” bulunuyor. Solar otopark yaklaşık yılda 90 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip.


 TOKİ Haber


Geri Dön