20 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk eko sanayisi Bodrum'a kuruluyor!

Türkiye'nin ilk eko sanayisi Bodrum'a kuruluyor!

Türkiye'de bir örneği daha bulunmayan, güneş enerjisi kullanımının maksimum olduğu, kendi enerjisini kendi üreten, atık yönetimi planlanan, Çevre Dostu Sanayi için hazırlanan projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destek veriyor.




Türkiye'de bir örneği daha bulunmayan, güneş enerjisi kullanımının maksimum olduğu, kendi enerjisini kendi üreten, atık yönetimi planlanan, Çevre Dostu Sanayi için hazırlanan projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Bodrum-belediyesi  destek veriyor.


GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK


Proje kapsamında, Bodrum’da yeni kurulacak küçük sanayi sitesinin “Eko Sanayi Sitesi” olarak dönüşümü amaçlanıyor, ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hedefleniyor. Bu kapsamda projede, güneş enerjisinden elektrik üretimi planlanıyor. Projede ayrıca, Bodrum’un kış aylarında çok yağış alması, sanayi sitesinin denize ve ormanlık alana yakın doğal bir çevrenin içinde olması gibi nedenlerle, atıkları ve suyun yönetimini dikkate alan yöntemler üzerinde çalışılıyor. Aynı projede atıkların geri dönüşümü içinde çalışmalar yürütülmekte.


YABANCI FİRMALAR DANIŞMANLIK YAPIYOR


Proje çerçevesinde İngiliz bir firma ile karbon emisyonu azaltım projeleri ve karbon satışı ile ilgili danışmanlık ve proje geliştirme hizmetleri konusunda çalışmalar sürdürmekte. Projede, KOBİ'lere birçok katkı sağlayan su ve hammadde kaynaklarının daha etkin kullanımı, geri dönüştürülen malzemelerin yenilenebilir enerjiye kaynak oluşturması, istihdam yaratma gibi açılardan çevre dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması büyük önem taşımakta. Bu sistemleri uygularken ortaya çıkacak ek maliyet girdilerini doğru değerlendirerek esnafın bilinçlenmesini sağlamak için eğitim çalışmaları projenin amaçlarından içerisinde.


HİBELERLE DESTEKLENECEK


Türkiye'de ilk ve tek olan projede yer alan yenilikçi unsurlar ve alt yapı maliyetleri, inşaata ek maliyetler yüklüyor. Bu maliyetin karşılanması için farklı hibeler bulmak için çalışmalar sürdürülüyor. Bodrum Küçük Sanayi Sitesi için hazırlanan bu proje Türkiye'ye örnek olacak. Bu anlamda Türkiye'den ve Avrupa'dan projeye hibe desteği için girişimler sürüyor. İngiltere'de bulunan danışman firmalar da projeye hibe desteği bulmak için görüşmelerini devem ettiriyor.


MELENGEÇ: “BODRUM’A YAKIŞACAK BİR SANAYİ SİTESİ”


2011 yılında kurulan Bodrum Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi ve Eko Sanayi Projesi'ni Bodrum Belediyesi de destekliyor. Proje kapsamında birçok başlıkta çalışmalar yapıldığını ifade eden Bodrum Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi başkanı Mehmet Melengeç, “Bodrum Eko Sanayi Çarşısı'nın, güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını gerçekleştirmek, enerji verimliliğinin artırılmasını sağlamak, sürdürülebilir atık yönetimi sistemi kurmak küçük sanayi tesislerinin yenilikçi altyapıları ve çevreye uyumlarının saptanması gibi hedefleri var. Bu, kurulacak olan sanayi sitesinin Bodrum'a yakışır bir site olması açısından çok önemli. Kooperatifimizi ve Bodrum Eko Sanayi Çarşısı'nı destekleyen başta Bodrum Belediyesi olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.



Geri Dön