24 / 04 / 2024

Türkiye'nin mega projelerine Japon teknolojisi mi uygulanacak?

Türkiye'nin mega projelerine Japon teknolojisi mi uygulanacak?

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Türkiye’nin 2023 hedeflerine, köprü, elektrik santralı, hızlı tren ve uydu projelerine Japon teknolojisi ile katkıda bulunmak istediklerini vurguladı.



Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacmini 5 yılda 10 milyar dolara çıkarmak istediklerini açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Alt yapıda işbirliğimizi sürdürelim" dedi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise Türkiye’nin 2023 hedeflerine, köprü, elektrik santralı, hızlı tren ve uydu projelerine Japon teknolojisi ile katkıda bulunmak istediklerini vurguladı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye için stratejik önem taşıyan altyapı projelerinde Japonya ile çalışmaktan memnun olduklarını belirterek, “2014 sonu itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar dolar civarındadır, ancak bu yetmez, iki ülkenin potansiyeli bunun çok ötesindedir. İki ülke arasında ekonomik ortaklık anlaşmasının tamamlanmasıyla ticarette arzu ettiğimiz hedeflere en kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyorum. İlk 2-3 yıl içinde 5 milyar dolara, 5 yıl içinde 10 milyar dolara bu ticaret hacmini çıkarmamız şarttır” dedi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile “Türkiye-Japonya İş Forumu”na katılan Davutoğlu, 1 Kasım seçimleri sonrasında ilk mevkidaş olarak Japonya Başbakanı Abe'yi misafir ettiklerini söyledi.


ORTAKLIK ANLAŞMASI

Stratejik ortaklığın temel taşlarından birini oluşturan Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin geçen yıl başlatıldığını hatırlatan Davutoğlu, “Bu sürecin en kısa sürede tamamlanması önceliklerimiz arasındadır" diye konuştu.


ASYA PASİFİKTE KİLİT ÜLKE

Başbakan Davutoğlu, Asya Pasifik bölgesine yönelik açılımda Japonya'yı kilit ülke gördüklerini söyledi. Son yıllarda Türkiye'ye yönelik Japon yatırımlarındaki artışta, iki ülke arasındaki stratejik iş birliği ile iş dünyası temsilcilerinin büyük katkısı olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, “2015 Haziran ayı itibarıyla Türkiye'deki Japon doğrudan yatırımlarının toplamı kümülatif olarak 1,7 milyar dolara ulaşmıştır. Japonya'nın 2014 yılında 113,6 milyar dolar olarak gerçekleşen dış yatırımlarının sadece 212 milyon dolarını Türkiye'ye çekebildik. Gerek karşılıklı gerek üçüncü ülkelerde ortak yatırım ve iş birliği konusunda ortak hedefler koymalıyız" çağrısında bulundu.


Finans ve otomotiv ilk sırada

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japon firmaların Türkiye'ye duyduğu ilginin giderek arttığını, otomotiv ve makine sanayisine ek olarak medya, finans ve farklı sektörlerde yatırım yapmaya başladığını açıkladı. Abe, Türkiye'nin Asya, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika piyasasına açılan kapı olduğunu kaydetti. Abe, Japon firmaların Körfez Geçiş Köprüsü, Sinop'a nükleer santral gibi önemli projeleri üstlendiğini belirtti.


Hızlı tren ve enerjiye tekno katkı

Türkiye'nin 2023 hedeflerine de destek veren Japonya Başbakanı Abe, “2023'e doğru hayata geçirilmesi planlanan köprü, viyadük, elektrik santrali, hastane, hızlı tren ve haberleşme uydusu gibi birçok projede Japon teknolojisinin katkıda bulunmasını istiyorum” dedi. Japonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin potansiyelinin altında olduğunu belirten Abe, Türk ve Japon şirketlerin el ele vermesi gerektiğinin altını çizdi.


HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Marmaray'la Asya ve Avrupa arasında seyahat edenlerin, Türk-Japon dostluğuna da şahitlik ettiğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, bazı mega projelerde de Japon yatırımcıları görmek istediklerini belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ülkemizde daha çok Japon ekonomik varlığını ve yatırımlarını görmekten memnun olacağız. Önümüzdeki hafta kuracağım yeni hükümetimiz, her türlü desteği vermeye hazırdır" açıklamasında bulundu.


ALTYAPIDA İŞBİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRELİM

Dünyada en büyük müteahhitlik firmasından 42'sinin Türk olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Japonya ile hayata geçirmeyi hedeflediğimiz Sinop Nükleer Güç Santrali'ne de büyük önem atfettiğimizin altını çizmek istiyoruz. Altyapı yatırımları alanında Japonya ile iş birliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Marmaray, iki ülke iş dünyalarının birlikte neler yapabileceğinin güçlü göstergesidir."

Ortaklık kuralım

 

İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Japonya İş Forumu'nda JETRO Başkanı Hiroyuki Ishige ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, mutabakat zaptı imzaladı.


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Japonya-Türkiye İş Forumu'nda iki ülke ilişkilerini değerlendirdi. İki ülke başbakanın katıldığı forumun kadim Türk-Japon dostluğunda yeni bir sayfa açacağını dile getiren Vardan, "Birbirini çok seven insanlar, Türkler ve Japonlar birbirleriyle yeteri miktarda iş yapamıyor. Dolayısıyla bizim görevlerimizin en başında, ticari ve yatırım ilişkilerinin neden derinleşemediğinin sebeplerini araştırmak geliyor. Bunu tespit edip, yolu açabilirsek, ticaret hacmimizin mevcut halinin birkaç katına çıkması işten bile değil” ifadelerini kullandı. DEİK'in Türk-Japon dostluğunu sağlam dinamikler üzerine inşa etmeyi planladığını aktaran Vardan, şöyle konuştu: “Yeni ortaklıkların kurulması için her türlü imkânın var olduğunu düşünüyoruz. Öyle ki, bu ilişkiler, çok boyutlu işbirliğine dayanan bir ortaklığa dönüşebilsin. Bu anlamda bizim için bir önemli konu daha var. O da, Japonya'nın AB ile sürdürmekte olduğu Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine paralel olarak Türkiye-Japonya Serbest Ticaret Anlaşması'nın da acilen tamamlanması hususu. Bu konuda Sayın Abe'nin desteğini bekliyoruz.”


Mutabakat zaptı imzası

Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) Başkanı Hiroyuki İshige, Türkiye'nin jeopolitik konumuna ve gelişen ekonomisine dikkati çekerek, iki ülke arasında kadim bir dostluk olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından İshige ve DEİK Başkanı Vardan mutabakat zaptı imzaladı. İshige, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ile de bir zapt imzaladı.


Yeni Şafak


Geri Dön