20 / 04 / 2024

Türkiye'nin RASAT uydusu ile çekilmiş görüntülerden oluşan haritası olacak!

Türkiye'nin RASAT uydusu ile çekilmiş görüntülerden oluşan haritası olacak!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Google Maps gibi Türkiye' nin de RASAT uydusu ile çekilmiş görüntülerden oluşan bir haritaya sahip olacağını ifade etti...




Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2 ve ilk yerli gözlem uydusu RASAT hakkında bilgi alan Bakan Işık, dünyadaki en iyi balistik inceleme sistemlerinden biri olan BALİSTİKA'yı inceledi.


TÜBİTAK UZAY'ın çalışmalarının göğüslerini kabarttığını söyleyen Bakan Işık, Türkiye'nin "uzayda artık ben de varım" dediğini dile getirdi. GÖKTÜRK-2 ve RASAT'ın TÜBİTAK UZAY marifetiyle yapıldığını belirten Işık, "İlk yerli haberleşme uydusu olacak TÜRKSAT 6A'nın hazırlıkları yürüyor. Arkasından istihbarat uydularıyla ilgili çalışmalar yapılacak ve pek çok proje, burada hayata geçecek" diye konuştu.

 

TÜBİTAK UZAY'da çok ciddi yetişmiş bir insan kaynağı olduğunu anlatan Işık, bu gücün Türkiye için üretiyor olmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi. RASAT'ın 7,5 metre, GÖKTÜRK-2'nin ise 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabildiğini ifade eden Işık, şunları söyledi: "Şimdi inşallah GÖKTÜRK-1 uydusunda yüksek çözünürlükte görüntü alabileceğiz ama o çözünürlüğü artırmak için de arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca, uydu görüntüleri kullanılarak Türkiye’nin 2 boyutlu haritası hazırlanıyor. Tamamlandığında bir web portalı üzerinden bu uygulama kullanıcıyla buluşacak. Bu hazırlıklar tamamlandığında kamuoyuna daha detaylı bilgi verilir. İnşallah yakında Türk Maps'i görürüz ama çözünürlük açısından önümüzdeki süreçte daha güzel fotoğraflar, haritalar sunma imkanı olacak.”

 

 

 

Toki Haber


Geri Dön