25 / 04 / 2024

Türkiye'ye yatıyla gelen turiste 5 yıl oturma izni!

Türkiye'ye yatıyla gelen turiste 5 yıl oturma izni!

İçişleri Bakanlığı'nın projesine göre özel yatıyla Türkiye'ye tatile gelen turistlere 5 yıllık ikamet izni verilecek. Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, "Bu sayede turizm gelirleri katlanır" dedi




DTO  İzmir  Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İçişleri Bakanlığının turist kalitesinin ve turizm gelirlerinin arttırılmasına yönelik hazırladığı çalışmada yatıyla Türkiye'ye giriş yapacaklara 5 yıllık ikamet izni vereceğini bildirdi. 


İkamet izni için iki şart bulunduğuna dikkati çeken öztürk, "Bunlardan biri kişinin geldiği yatın sahibi olduğunu belgelemesi ve demirleyeceği marina ile yaptığı sözleşmeyi sunması. Eğer bunları sağlayabiliyorsa ve talepte de bulunursa hem kendine, hem de eşine ve çocuklarına 5 yıllık ikamet alabilecek. İzmir de bu sayede turizm gelirlerini rahatlıkla birkaç kat artırabilecek" dedi. 


Şimdiye kadar özellikle Arap ülkeleri, Rusya, Ukrayna gibi Doğu Blok'u ülkelerine bu hakkın tanındığını vurgulayan Öztürk, "Bu ülkelerden gelenlere 3 aylık ikamet tezkeresi veriliyordu. Fakat yeni düzenleme ile Fiyatlar metresine öre değişiyor Marinalarda yatların fiyatları da boyuna göre değişiyor. 10 metrelik bir yatın yıllık ücreti 4 bin 568 euroyu (Yaklaş 14 bin TL) bulurken, 40 metrelik bir yatın yıllık ücreti 22 bin 980 Euro'yakadar çıkıyor. Yatın bir limandan çıkıp yine yurt içinde başka bir limana uğraması durumu hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın tüm yat sahipleri ve yakınları bu 5 yıllık olanaktan faydalanabilecek" diye konuştu. 


Yeni çalışma ile turist sayısında büyük oranda artış yaşanacağını sözlerine ekleyen Başkan Öztürk, "Bu hem gelenlerin sayısını artıracak hem de Türkiye'de kalacakları süreyi uzatır. Halen Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi sorumluluk sahasında bulunan 8 marinanm 3 bin 780 yat kapasitesi bulunuyor. Bu marinaların da doluluk oranları da yüzde 90 civarında. Şakran, Çeşmealtı, Karaburun, Bayraklı, İnciraltı, Şifne, Ürkmez, Yeni Foça ve Pasaport'a yapılacak marinalar ile bu sayı 8 bine yaklaşacak" diye konuştu. 



HaberTürk Egeli




Geri Dön