24 / 04 / 2024

Türkler Karadağ'dan ev alıyor!

Türkler Karadağ'dan ev alıyor!

Son 15 yıldır ciddi yatırım kaynağına dönüşen gayrimenkul sektöründe Türk yatırımcıları rotasını Karadağ'a çevirdi. Son zamanların en karlı ülkesi olarak öne çıkan ülkede yatırımlar 13 yılda geri dönüşüm sağlıyor.



Bireysel yatırımcı için en değerli yatırım aracı gayrimenkuldür. Özellikle Türkiye'de gayrimenkul son 15 yılda ciddi getiri kaynağına dönüştü. Milat Gazetesi'nde yer alan habere göre, Avrupa İstatistik Enstitüsü Eurostat, 28 AB üyesi ülkesi ve aday ülkelere dair düzenli istatistikleri açıkladı. 

Kira çarpanı 13 yıl

Avrupa İstatistik Enstitüsü Eurostat'a göre özellikle AB'nin 4 yıl içinde sınırlarına katacağı Montenegro'da (Karadağ) emlak yatırımı altın değerinde. Kira çarpanının 13 yıl olduğu ülkede savaş ülkesi Ukrayna ve siyasi kaosu bir türlü atlatamayan Moldova'dan sonra en değerli ülke. 

En fazla konut Bar'da üretiliyor

Konut üretiminde Türkiye’deki tecrübesini Karadağ'a taşıyan Mirnadom'un kurucu ortağı ve CEO'su Serkan Şahin, ülkenin en fazla değerlenen en değerli koylarına sahip sahil şehri Bar'da konut ürettiklerini ifade ediyor. Ülkede yer kıtlığından dolayı sınırlı sayıda konut üretimine izin verildiğini anlatan Şahin, Adriyatik kenarındaki şehirlerden en makul fiyata konut alınabilecek bölgenin Karadağ olduğunu belirtiyor. 

Oturum izni için alt limit yok

Karadağ'da emlak yatırımı yapanların bir diğer motivasyonu da ülkenin konut alana oturum izni vermesi. Konut değeri için henüz bir alt limit bulunmuyor. Oturum izninin, evin tapusu elinizde olduğu sürece her yıl yenilendiğini kaydeden Serkan Şahin, şu açıklamalarda bulundu: “Dünyanın hiç bir yerinde olmadığı gibi emlak alma yolu ile vatandaşlık verilmesi Karadağ'd da bulunmuyor. Yatırımcı, ev alarak ya da iş kurarak vatandaşlık alacağı vaatlerine itibar etmesin.”

Türk yatırımcının gözdesi

Karadağ'a dair raporlar uzun süredir Türkiye'deki birçok şirket yöneticisinin masasında bulunuyor. Zaten Bursalı İntaş gibi bazı firmalar çoktan AVM, otel ve inşaat yatırımlarında bulunmuş. D-Marin, İntaş'ın da taşeronluk yaptığı milyar dolarlık kompleks projesi Porto Novi'de marina işletmeciliğini almış bile. Sahilin şeridinin en büyük şehri Bar'daki limanın işletmesi de yine Türklere emanet. 

Ülke Kira çarpanı
Avusturya 51
İtalya 42
İngiltere 38
Fransa 36
Norveç 32
Andorra 32
Rusya 31
İsviçre 30
Malta 30
Türkiye 28
Hollanda 27
Çekya 27
Letonya 26
Almanya 25
Finlandiya 24
Yunanistan 24
Lüksemburg 23
Sırbistan 23
Slovakya 22
Litvanya 21
İspanya 21
Danimarka 21
Belçika 21
Makedonya 20
Kıbrıs 20
Slovenya 19
Macaristan 19
Hırvatistan 18
Portekiz 18
Polonya 18
Romanya 16
Bulgaristan 16
Estonya 15
İrlanda 14
Montenegro 13
Ukrayna 11
Moldova 10
 

Karadağ'da 6.5 bin euroluk gayrimenkul yatırımına oturma izni!


Geri Dön