28 / 03 / 2024

Türkler Miami'de işyeri ve otel yatırımını tercih ediyor!

Türkler Miami'de işyeri ve otel yatırımını tercih ediyor!

ABD'yi sarsan mortgage krizinin ardındın düşen gayrimenkul fiyatları ülkeyi yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirmişti. Miami'de fiyatlar yükselse de hala Türk yatırımcılar için cazibesini koruyor.



ABD'yi sarsan mortgage krizinin ardındın düşen gayrimenkul fiyatları ülkeyi yabancı yatırımcılar için daha cazip hale getirmişti. Koç ve Bayraktar gibi Türkiye'nin önde gelen ailerinin de yatırım yarışına girdiği Miami, fiyatlar yükselse de hala Türk yatırımcılar için cazibesini koruyor. 


2000'li yıllarda yaşanan mortgage krizinin ardından yatırımcılar için daha ulaşılabilir hale gelen ABD'de Miami Türklerin en çok tercih ettiği kentlerin başında geliyor. Miami South Beach International Realty şirketiyle kentte uzun yıllardan bu yana gayrimenkul danışmanlığı yapan Selda Kırkan ile Miami gayrimenkul piyasasını konuştuk:


Türkiye'nin önde gelen işadamlarının Miami'den gayrimenkul aldıklarını duyuyoruz. Türklerin Miami ilgisinden bahseder misiniz? 


Türkiye'den son yıllarda Miami emlak piyasasına yatırım ve oturum amaçlı büyük bir talep var. Amerika'da mülk sahibi Türk sayısı oldukça fazla.  Örneğin Koç Grubu'nun 2011'de Miami Beach'in en lüks bölgelerinden Pintree Drive'da aldığı ev, daha sonra 116 milyon dolarlık tarihi Suıf Club arazisi ve buradaki The Surf Club Four Seasons projesinde olan ortaklığı ve geçtiğimiz yıl aldığı marina var. Mehmet Bayraktarın Miami Beach yakınında Watson Island'a yapacağı bina ve marina yatırımlarını da sayabiliriz. 


Otel, AVM benzeri ticari gayrimenkul alan Türkler'den de bahsedebilir misiniz? 


Bu yıl Süzer Grubu da birkaç otel alımı için teklifte bulundu ama henüz alımın gerçekleştiğine dair bir haber bana gelmedi. Amerika ve Miami pazarına girme amaçlı alım ve kiralama yapan işadamlarımız oluyor. İşyeri ve otel alım talepleri sürekli geliyor. 


Türkler arasında Miami ilgisinin artmasının nedeni nedir? 

Miami dünyanın hemen her ülkesinin ileri gelenlerinin ilgi duyduğu bir şehir. Gece hayatı, moda endüstrisi, Ait Basel. müzik festivalleri bu kitleyi çeken unsurlardan. Amerika'daki istikrarlı politika, çok uluslu zengin kültürün yabancıları kucaklaması ile Türkler arasında popüler. 


Miami'den gayrimenkul almak hala kârlı, cazip bir yatırım mı? 

New York, Nice. Monte Carlo ve hatta İstanbul'a kıyasla Miami'deki emlak fiyatları oldukça cazip. Örneğin iki yıl önce alım yapan bir Türk yatırımcı yalnızca kurlardan TL yatırımına göre yüzde 42'lik kazanç sağladı. Miami emlak piyasasındaki son iki yıllık ortalama yüzde 22,3'lük artışla iki yıl içinde yüzde 64'ün üzerinde bir getiri oluyor. 


Miami'de en ucuz ve en pahalı ne kadara ev sahibi olmak mümkün? 

Miami'den yerine ve konumuna göre 50 bin ile 50 milyon dolar arasında değişen fiyatlarla ev alabilirsiniz. Türkiye basınında Miami adıyla Miami'ye uzak bazı şehirlerden ev fiyatları veriliyor. Bu fiyatlar açısından biraz yanıltıcı oluyor. 


ABD'de ev sahibi olmak, oturum izni alma, eğitim kolaylığı gibi kapıları açıyor mu? 

Ev sahibi olmanın, oturum alma ve diğer konularda bir avantajı yok. Avantaj sağlayacak birkaç yasa teklifi vardı ama henüz gelişme olmadı. 


Miami'den ev alabilmek için ne kadar nakit gerekiyor, oradan kredi kullanmak mümkün mü? 

Türkiye'deki gelir düzeylerini, varlıklarını gösterenler buradan ucuz kredi alabilirler. Yüzde 30-40 peşin koyarak kredi aldığımız kişiler oldu. 


Ev alanların kiraları mortgage kredisini ödeyebilir mi? 

Ev alanlar evlerini kiraya verebilirler ama site yönetimlerinin ilk yıl kiraya verememe, yılda 1-2 kere kiraya verme gibi kısıtlamaları olabilir.  Dairelerin net getirişi yıllık yüzde 5-10 arasında değişebiliyor. Ödenecek peşinata ve yatırımın getirişine göre, evlerin kendi ödemelerini, masraflarını ödediği durumlar olabiliyor.



Ekonomist 


Geri Dön