24 / 04 / 2024

Uğur Dumankaya, Dubai'den bombaladı!

Uğur Dumankaya, Dubai'den bombaladı!

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Ritim İstanbul maketini sergilediği Dubai Emlak Fuarı'nda Emlakkulisi.tv'ye önemli açıklamalar yaptı. İşte Dumankaya'nın gayrimenkul sektörüne dair yorumlarını izleyeceğiniz o video...



Dumankaya İnşaat olarak Dubai emlak fuarına 10 yıldır katıldıklarını söyleyen Uğur Dumankaya, bu yıl düzenlenen Dubai Cityscape Global 2014'te yaptığı açıklama ile gayrimenkul sektörünün tüketimi arttıran sektör olarak 'günah keçisi' ilan edilmesine sert çıktı. 


Uğur Dumankaya, Dubai emlak fuarını Emlakkulisi.tv'ye değerlendirdi...


"Dubai'nin ekonomisi gayrimenkule dayalı"


Dubai Cityscape Global 2014 fuarının 2008 yılındaki küresel ekonomik krizden önce daha büyük ve coşkulu olduğunu ifade eden Dumankaya, Dubai ekonomisinin gayrimenkule dayalı olduğuna vurgu yaparak Dubai Cityscape Global 2014'ü şöyle değerlendirdi;


Uğur Dumankaya'nın önemli açıklamalarını izlemek için tıklayın!


Uğur Dumankaya, Dubai den bombaladı!



"Özellikle bu sene ciddi bir toparlanma görülüyor. Biz de bu fuara ciddi anlamda katılıyoruz, standımızı da kurduk böyle görkemli bir biçimde. Bu tür fuarlarda Türk firmalarını görmek imkansızdı ama son zamanlarda Mütekabiliyet Kanunu ile beraber yabancıya konut satışının kolaylaşması ve onların da Türkiye'ye ilgi göstermesiyle hatta satışlar içinde payı yüzde 25-30'lara çıkmasıyla beraber gayrimenkul sektörü yabancıya satışla ciddi anlamda ilgilenmeye, özellikle Körfez ülkeleriyle ilgilenmeye başladı. Biz de bunun için buradayız. Sektörümüzü aslında bir noktada ülkemizi, ekonomimizi temsil ediyoruz. Ve yalnız değiliz bir çok firma burada aynı şekilde işlemler yapılıyor. Biz Dubai emlak fuarını satış yapınca iyi satamayınca kötü diye değerlendirmiyoruz. Burada sürdürülebilir olmak zorundayız, kalıcı ilişkileri sürdürmek zorundayız. 


Türkiye'nin ekonomisi ve gayrimenkul sektörü geleceğe matuf, iyi bir noktaya gelecekse bir açıdan da  yabancılara satışlarla birlikte gelecek. İstanbul gibi bir değer varsa elimizde ve biz de İstanbul'a konut üreten firmaysak bu tarz alanlarda kendimizi tanıtmak zorundayız."


"Devlet inşaat firmalarına fuar desteği versin!"


İnşaat firmalarının mütekabiliyet yasası ile aynı zamanda birer ihracatçıya dönüştüğüne dikkat çeken Dumankaya, "Biz yüzde 30 oranında yabancıya satış yaptığımıza göre ihracatçıyız da... Çünkü şu gördüğünüz Ritim İstanbul projesinin neredeyse yüzde 98'i Türkiye'de yapılıyor. Arsası Türkiye'de, tüm yapılan betonu, demiri, işçiliği Türkiye'de, yapılan tüm işlemleri ve vergisi Türkiye'de ödeniyor ama parası proje satıldığı zaman yüzde 30'u yabancıdan geliyor. Bu yabancılar burada oturuyorlar" devletin en azından emlak fuarına katılan firmalara destek sağlaması gerektiğini vurguladı. 


Dubaili yatırımcı İstanbul'daki projelerde nelere bakıyor?


Dubaili yatırımcının konut projelerinde, projenin Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi İstanbul'a giriş noktalarına yakınlığına dikkat ettiğini belirten Uğur Dumankaya, Sapanca ve Yalova ile Karadeniz'in mavi ve yeşiliyle ilgi gördüğünü söyledi. 


Mütekabiliyet Yasası'nın faydası ne oldu?


Uğur Dumankaya, yabancı müşterinin ekonomide daralma anlarında çok etkili olduğunu söyleyerek, Mütekabiliyet Yasası'yla satışların bu noktaya geleceğine inanmadığını, eskiden yabancıya satış oranının yüzde 3'lerde ve birazcık daha zorlanırsa yüzde 5, en fazla yüzde 10 olabileceğini düşündüğünü söyledi... 


Dumankaya, Mütekabiliyet Kanunu ile konut satışlarında meydana gelen değişimi şöyle özetledi; 


"Satışlarımızı yabancıya göre şekillendirmeye çalıştık ve baktık ki, satışların yüzde 30'u buradan geliyor. Üstüne üstlük de iç pazarın bazen daraldığı noktalarda mesela dövizin yükselmiş olduğu dönemlerde özelikle konutlar TL bazında değeri düşünde talepler geliyor. Yerli tüketici almadığı zamanda onlar devreye giriyorlar. Sadece satış değil zamanlama açısından da önemli katkısı oluyor." 


Gayrimenkul sektörünün devletten beklentileri!


Türkiye'nin günü kurtaracak değil 10-15 yıllık yol haritaları çizip bunu uygulaması gerektiğine vurgu yapan Dumankaya,  "Devlet bu tür fuarlara katılımı bir tanıtım olarak görüp, sübvanse edip; sadece konut satışı olarak görmemesi gerekir. İnşaat sektörü bir çok farklı sektörü harekete geçiriyor" dedi.


"Günah keçisi değil, 300 sanayiyi harekete geçiren bir sektörüz"


İnşaat sektörünün tüketimi körüklediği iddiasıyla günah keçisi ilan edildiğini söyleyen Uğur Dumankaya şunları söyledi; 


"Tabii ki gayrimenkul sektörü son zamanlarda günah keçisi ilan edilip sadece tüketime dayalı bir ekonomi olarak gösteriliyor ama Türkiye'deki sanayiinin inşaat sanayii üzerine kurulu olduğunu unutuyoruz. Türkiye sanki çok katma değerli ürünler, uzaya giden ürünler çok farklı elektronik ürünler üreten bir ekonomi de konutun gelmesiyle beraber bu ekonominin değeri düşmüş algısı yanlış. 


Günah keçisi çok rahatlıkla bulunuyor ama inşaat sektörünün 300'e yakın alt sektörü harekete geçirdiğini, çividen betona, mobilyadan demire, medyaya kadar harekete geçiren inşaat sektörü. Ben demiyorum ki, "Biz pir-ü pak, sütten çıkmış ak kaşığız"... Bizim de her meslekte her insan grubunda her cemaatte olduğu gibi eksiklerimiz var. Bizim bunları düzenlememiz, toparlamamız devletin bazı kısıtlamalarının olması ama bunu zamana dayalı yapılması gerekiyor. Ama şimdi siz Dubai emlak fuarını geziyorsunuz; Halep oradaysa arşın burada sergilenen Türk projelerinden hangisi Dubai'deki projelerden aşağıda?.. Dünyada rekabet edebileceğimiz en önemli sektörlerden birisi gayrimenkul sektörü ve biz bu sektörün oyuncusuyuz. Bakın Dubai'de 2008'de ekonomik kriz olduğunda gayrimenkul sektörü topyekün aşağı indiğinde insanlar arabalarını havalimanlarında, konutlarını geride bırakıp basıp gittiler. İnşaatlar tamamlanamadı, 30-36 ay gecikenler, mağduriyetler oluştu... Peki Türkiye'de 2008 ekonomik krizinde hangi markalı konut üreticisi konutunu geri çekti? Hangisi yarım bıraktı? Türkiye'de şu an siz iki ay gecikseniz bile size bu imkan tanınmıyor. Tüketicide o kadar memnuniyet seviyesi oluşturmuşuz ki, son zamanlarda biz iki ay geciktik kira getirisini vermemiz bile müşteriyi tatmin etmiyor. Veya şunu dememiz bile "Tamam siz yatırım yaptınız, paranızı bize değil de bankaya yatırın o faiz üzerinden ben sizin dairenizi geri alıyorum" demiş olmamıza rağmen o bile tatmin etmiyor. Demek ki gayrimenkul sektörü öyle bir noktaya geldi ki, insanlar 2-3 aylık gecikmeyi bile kabul etmiyor. Bir çok sektörün önündeyiz. Günah keçisi olmayı hak etmiyoruz..."


Haber: Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Video: Maide Karadağ / Emlakkulisi.tv


Geri Dön