19 / 04 / 2024

Ulusal Yahudi Fonu'nun Batı Şeria'daki Filistin topraklarını alma kararına tepki!

Ulusal Yahudi Fonu'nun Batı Şeria'daki Filistin topraklarını alma kararına tepki!

Ulusal Yahudi Fonu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını satın alma kararı, İsrail içindeki ve dışındaki Yahudi çevrelerindeki destekçiler ve muhalifler arasında çeşitli tepkilere neden oldu. 



Ulusal Yahudi Fonu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını satın alma kararı, İsrail içindeki ve dışındaki Yahudi çevrelerindeki destekçiler ve muhalifler arasında çeşitli tepkilere neden oldu. 

Haaretz gazetesinin 14 Şubat'taki haberine göre, Ulusal Yahudi Fonu yönetimi, Batı Şeria'daki arazi alımlarının Yahudi yerleşim birimleri lehine genişletilmesi yönünde politika değişikliğini öngören teklife onay verdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; söz konusu teklifin İsrail'de 23 Mart'ta yapılacak seçimlerden sonra Ulusal Yahudi Fonu Yönetim Kurulu tarafından da onaylanmasının öngörüldüğü ifade edilmişti. 

Fonun icra kurulu işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarının satın alınması için 11,7 milyon dolarlık tahsisi kabul etti fakat fonun yönetim kurulunun nihai kararından önce bu arazinin kullanılıp kullanılamayacağı belirlenmemişti. 

Donald Trump'ın yönetiminin politikasının aksine, ABD'nin yeni yönetimi, Başkan Joe Biden'ın yerleşimleri reddetme politikasının bir parçası olarak bu adıma karşı durdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ulusal Yahudi Fonunun Yahudi yerleşimlerini genişletmek için Batı Şeria'da toprak satın alacağı ile ilgili haberler üzerine, gerginliği tırmandıran ve ilhak, yerleşim inşası, yıkım, kışkırtma ve tutuklulara (Filistin Yönetimi tarafından) maaş ödenmesi de dahil olmak üzere iki devletli bir çözüm bulmma çabalarını baltalayan tek taraflı adımlardan kaçınmanın önemli olduğunu düşündüklerine dikkat çekmişti. 

Ayrıca, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da bu yeni politikaya karşı olduğunu duyurdu. 

Ulusal Yahudi Fonu nun Batı Şeria daki Filistin topraklarını alma kararına tepki!

- ABD İsrail ilişkilerini olumsuz etkileyebilir

Maariv gazetesinde siyasi analist olarak çalışan Avi Sakharov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni politikaya onay vermenin İsrail ile ABD arasındaki ilişkiler üzerinde olumsuz bir etkiye neden olacağını belirtti. 

Sakharov, "Yeni ABD yönetimi ilhak, yerleşim, araziye el koyma ve ev yıkımlarına karşı olduğunu ilan etti. Herhangi bir yeni yerleşim faaliyeti İsrail ile ABD arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecektir" diye konuştu. 

"Pek çok kişi, ABD'de yeni bir yönetim olduğunu ve Donald Trump yönetiminin yeni yönetimin kabul etmediği politikalarıyla birlikte Beyaz Saray'dan ayrıldığını anlamıyor" diyen Sakharov, şunları kaydetti:

"Şu anda yeni bir aşamadayız ve bunun farkına varmamak, İsrail ve ABD'nin bir kriz değilse bile ihtilafa doğru ilerlediği anlamına geliyor. Ulusal Yahudi Fonu'nun kararı daha önce görülmemiş bir adım. İsrail tarihinde ilk defa, böyle yeni bir tutum açıklandı."

İsrail'in Haaretz gazetesinin analistlerini Alon Pinkas, yeni kararın Ulusal Yahudi Fonu'nu Biden için bir başka endişe kaynağı yaptığını söyledi. 

Daha önce İsrail sol örgütü Peace Now'un iki yıl önce Ulusal Yahudi Fonu'nun, yönetim kurulu onay vermeden Batı Şeria'da toprak satın almak için on milyonlarca şekel fon tahsis ettiğini belirlemişti. 

Peace Now'dan yapılan yazılı açıklamada, daha sonra fon yönetim kurulu üyeleri fon transferini durdurarak arsa satın alma faaliyetine son verdikleri belirtilmişti.

Peace Now'a göre, Kasım 2020'de Ulusal Yahudi Fonu'na yeni bir sağcı yönetim kurulu seçilmesiyle birlikte, Batı Şeria'da arazi satın almak için fon ayırmaktan açıkça bahsedilmeye başlandı.

İsrailli insan hakları örgütü ise, bu durumun Ulusal Yahudi Fonu'nu Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) sanık listesine alınmasına neden olabileceği belirtildi.

Ulusal Yahudi Fonu, Yahudi yerleşimlerini genişletmek için Batı Şeria'da toprak mı alacak?


Geri Dön