19 / 03 / 2024

Ümraniye, Sultangazi ve Beylikdüzü'nde konut satışları virüs dinlemedi!

Ümraniye, Sultangazi ve Beylikdüzü'nde konut satışları virüs dinlemedi!

İstanbul genelinde konut satışları yılın ilk 5 ayında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 4,9 düşerken, 14 ilçede arttı. En yüksek artış yaşanan ilçeler ise yüzde 28,66 ile Ümraniye, yüzde 15,54 ile Sultangazi ve yüzde 13,41 ile Beylikdüzü olarak kaydedildi.



Coldwell Banker tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri baz alınarak hazırlanan "İstanbul'un Koronasavar İlçeleri" başlıklı araştırma verilerine göre, Türkiye'de Mart'ın ortasından bu yana yoğun olarak hissedilen Kovid-19 salgını gayrimenkulde de etkisini gösterdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; yılın ilk 5 ayında Türkiye genelinde 434 bin 757 konut satışı yapılırken, satışlarda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2'lik düşüş kaydedildi. 

Düşüş oranının İstanbul'da ülke ortalamasının 2 katından fazla olması dikkati çekti. Türkiye'de konut satışlarını sırtlayan şehirlerin başında gelen İstanbul'da Ocak-Mayıs döneminde konut satışları yüzde 4,9 düştü. 

İstanbul'da nüfusu 150 binin üzerinde olan 36 ilçeden 14'ünde konut satışlarında artış yaşanırken, 22'sinde ise azalma kaydedildi. 

En yüksek artış yüzde 28,66 ile Ümraniye'de yaşanırken, onu yüzde 15,54 ile Sultangazi, yüzde 13,41 ile Beylikdüzü, yüzde 11,84 ile Gaziosmanpaşa, yüzde 11,81 ile Bayrampaşa ilçeleri izledi. 5 ilçede artış oranı iki haneli oldu.

Artış oranı Küçükçekmece'de yüzde 9,69, Çekmeköy'de yüzde 8,29, Bahçelievler'de yüzde 6,9, Bağcılar'da yüzde 4,8, Maltepe'de yüzde 2,69, Kağıthane'de yüzde 1,7, Beyoğlu'nda yüzde 0,96, Beykoz'da yüzde 0,79, Eyüpsultan'da yüzde 0,63 olarak kaydedildi. 

En yüksek düşüş Zeytinburnu, Şişli ve Sarıyer'de

Yılın ilk 5 ayında 2019'un aynı döneminde göre konut satışlarının en çok düştüğü ilçe yüzde 46,77 ile Zeytinburnu olarak kaydedildi.

Onu yüzde 27,98 ile Şişli, yüzde 25,16 ile Sarıyer, yüzde 19,32 ile Tuzla, yüzde 18,34 ile Büyükçekmece, yüzde 17,64 ile Silivri izledi.

Azalış oranının iki haneli rakamlarda yaşandığı diğer ilçeler ise yüzde 12,82 ile Pendik, yüzde 12,63 ile Bakırköy, yüzde 12,62 ile Ataşehir, yüzde 11,63 ile Fatih, yüzde 10,04 ile Esenyurt, yüzde 10,01 ile Sancaktepe oldu.

Konut satış oranlarında Beşiktaş'ta yüzde 9,57, Kartal'da yüzde 8,32, Üsküdar'da yüzde 5,25, Esenler'de yüzde 5,2, Başakşehir'de yüzde 5,09, Avcılar'da yüzde 4,7, Sultanbeyli'de yüzde 2,58, Arnavutköy'de yüzde 1,13, Güngören'de yüzde 0,27 azalma yaşandı.

Ümraniye, Sultangazi ve Beylikdüzü nde konut satışları virüs dinlemedi!

"Konut talebinde yeşil alan ve deprem güvenliği ön plana çıktı"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Kovid-19 salgınının her sektörde olduğu gibi gayrimenkulde de müşteri beklentilerini ve taleplerini ciddi bir şekilde etkilediğine dikkat çekti.

Bu dönemde özellikle şehir dışındaki bölgelerde satışlarda artış yaşandığına vurgu yapan Taş, Zeytinburnu, Şişli ve Bakırköy gibi nüfus ve yapı yoğunluğunun yüksek olduğu alanlarda ise satışların ortalamanın çok üzerinde düşüş yaşadığını belirtti.

Taş, tüketicilerin konut tercihinde, yeşil alanlara erişimle birlikte deprem güvenliğine dikkat edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu açıdan baktığımızda İstanbul'da özellikle Ümraniye-Çekmeköy hattına yönelik ilginin son dönemde arttığını görüyoruz. Bu yılın ilk 5 ayına ilişkin konut satış istatistiklerine de yansımış durumda. Söz konusu dönemde satışların en fazla arttığı ilçe olarak Ümraniye ön plana çıkıyor. Bu ilçede özellikle yeni yapılaşmanın olduğu Çekmeköy bölgesine doğru bir kayma var. Zaten Çekmeköy'de satışlarda yüzde 10'a varan artış görüyoruz."

"Şehir merkezinde satışlar düştü"

Era Türkiye Direktörü Toros Cumhur ise satışların en çok arttığı diğer iki bölgenin de şehir merkezine nispeten uzak konumdaki Sultangazi ve Beylikdüzü olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu: 

"Satışların en çok düştüğü ilçeye baktığımızda ise Zeytinburnu'nun açık ara lider olduğunu görüyoruz. Onu sırasıyla Şişli, Sarıyer ve Tuzla takip ediyor. Sarıyer, Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy gibi şehir merkezinde yer alıp, nispeten orta ve yüksek gelir grubuna hitap eden bölgelerde konut satışları ciddi oranda düştü. Gayrimenkul sektöründe bireysel yaşam kültürünün gün geçtikçe güç kazandığını görüyoruz. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyada hızla güçlenen bir trend. Önümüzdeki dönemde de bu trendin daha da hızlanmasını bekliyoruz."

Cumhur, son bir yılda İstanbul genelinde konutta satış fiyatlarında yüzde 8-10, kiralamada ise yüzde 5-7 artış tespit ettiklerini belirtti.

Talep artışı konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Konut satışlarında yeni rekor beklentisi!


Geri Dön