19 / 04 / 2024

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçişiyle beraber binlerce öğrenci okuluna yakın, aradığı kriterlere uygun kiralık konut arayışlarına start verdi. Peki üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu? En yüksek kira fiyatı hangi ilde? İşte ayrıntılar...



Üniversitelerin yüz yüze eğitime start vermesiyle beraber binlerce öğrenci okuluna yakın, aradığı kriterlere uygun kiralık konut arayışına girdi. Türkiye’nin uzman emlak platformu hepsiemlak, üniversite eğitimi için en çok tercih edilen kentler olan İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Konya ve Kocaeli’deki kiralık evlerin son bir aya ait analizini yaptı ve ortalama metrekare değişim yüzdelerini belirledi. Hepsiemlak aynı zamanda 18-24 yaş arasındaki kullanıcıların kiralık konut arama istatistiklerinde de incelemelerde bulundu.

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

Sonuçlar arz-talep dengesiyle üniversite öğrencilerinin en çok konut aradığı ilçelerde son 1 aydaki fiyat değişimlerinde görüldü. Hepsiemlak platformu ziyaretçi verileri, aynı dönemde 18-24 yaş arası kullanıcıların kiralık konut arayışlarının yüzde 50 düzeyinde artış gösterdiğini gözler önüne serdi. Büyükşehirlerin hemen hemen hepsinde aynı yaş grubunda ziyaretçilerin kiralıkkonut arayışları yüzde 50-100 arası oranlarda arttı.

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

İstanbul’da Anadolu yakası artışlarda öncü oldu

Hepsiemlak Ağustos Emlak Endeksi’ndeki verilere göre, etarfında pek çok üniversite yer aln İstanbul’un Maltepe ve Tuzla ilçelerinde yüzde 30 üzeri oranlarla kira fiyat yükselişi kaydedildi. Avrupa yakasında ise öğrencilerin en çok tercih ettiği Şişli, Beşiktaş, Avcılar, Bakırköy, Fatih ve Sarıyer ilçelerinde yüzde 10-30 arasında yükselişler kaydedildi. Çok daha fazla sayıda üniversitenin bulunduğu Avrupa yakasında talep artışları ortalamada daha güçlü seyretti. Hepsiemlak platformuna gelen 18-24 yaş aralığı kullanıcıların kiralık ev arayışları Avcılar’da yüzde 83, Şişli’de yüzde 78 ve Sarıyer’de ise yüzde 73 oranında yükseliş kaydetti.

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

Ankara Çankaya’da kiralar 1 ayda yüzde 25 arttı

Ankara’da 18-24 yaş arası kullanıcıların kiralık konut arayışındaki yükseliş, İstanbul’u geçti. Temmuz-Ağustos döneminde bu yaş grubunun hepsiemlak’ta Ankara’da kiralık konut arayışları yüzde 65 artış kaydetti. Üniversite öğrencilerinin Ankara’da en fazla tercih ettiği semtlerin başında Çankaya yer alıyor. Kiraların son 1 ayda yüzde 25 yükseldiği Çankaya’da özellikle 100. Yıl ve Bahçelievler semtlerine öğrenciler rağbet gösteriyor. Çankaya ile beraber Sincan, Keçiören, Mamak gibi görece daha uygun fiyatlı semtlerin de öğrenciler tarafından sıklıkla incelendiği belirtildi. Bu ilçelerde kira fiyat yükseliş oranları da yüzde 9-12 arasında oldu. Yenimahalle ve Etimesgut’ta ise kiralık konut fiyat artışı yüzde 2-5 arasında oldu.

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

İzmir’de Konak fiyat artışında başı çekti

Üniversite öğrencileri İzmir’de en çok Konak, Bornova, Balçova ve Karşıyaka ilçelerini tercih ediyor. En çok yerleşkenin bulunduğu Konak’ta Ağustos'ta yüzde 20 üzeri fiyat yükselişleri kaydedildi. Buna ek olarak hepsiemlak platformunda 18-24 yaş arası kullanıcıların Bornova ve Balçova’da kiralık konut aramaları yüzde 70-110 arası arttı. Bu bölgelerde fiyat yükselişleri Ağustos’ta yüzde 5 seviyesinde kaydedildi. Temmuz-Ağustos döneminde Karşıyaka’da yüzde 1 gibi düşük bir oranda fiyat yükselişi yaşandı. 

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

Eskişehir Tepebaşı’nda ve Odunpazarı’nda kiralar yüzde 7 arttı

Hepsiemlak platformunu ziyaret eden 18-24 yaş arası kullanıcıların Eskişehir’de kiralık konut aramaları Ağustos'ta yüzde 86 oranında yükseldi. Üniversite öğrencileri Eskişehir’de en çok Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinde konut aradı. Hepsiemlak Ağustos Endeksi verilerine göre Tepebaşı’nda son bir ayda kiralık evlerin ortalama metrekare fiyatlarında yüzde 7,6’lık bir yükseliş yaşanırken, Odunpazarı’nda bu rakam yüzde 7,1 oldu.

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

Kocaeli’de İzmit bölgesine rağbet var

Ağustos'ta hepsiemlak platformunu ziyaret edip Kocaeli’de kiralık konut arayan 18-24 yaş arası kullanıcı sayısı yüzde 85 artış gösterdi. Üniversite öğrencileri Kocaeli’de en çok İzmit bölgesine talep gösteriyor. Son 1 ayda İzmit bölgesinde kiralık konutların metrekare fiyatları 12 Türk Lirası'ndan 13 Türk Lirası'na yükseldi. Öğrencilerin büyük bir kısmının da tercih ettiği Gebze’de ise kiralık evlerin ortalama metrekare fiyatlarının 13 Türk Lirası'ndan 15 Türk Lirası'na yükseldiği belirtiliyor.  

Üniversite kentlerinde kiralık konut fiyatları ne oldu?

Konya genelinde fiyat artışları yüzde 20 seviyesinde

Üniversite öğrencilerinin hepsiemlak platformunda Konya’da kiralık konut arayışları Ağustos ayında yüzde 72 oranında yükseldi. Bu talep Temmuz-Ağustos sürecinde Konya genelinde kiralık metrekare fiyatlarına yüzde 20 civarında yükseliş kaydedildi.

Ev sahibi ve kiracı tartışmasında sular durulmuyor!

İstanbul'da ev kiraları 1.5 kat arttı!

Öğrencilerin kiralık ev sıkıntısı büyüyor!


Geri Dön