19 / 04 / 2024

İstanbul'da ev kiraları 1.5 kat arttı!

İstanbul'da ev kiraları 1.5 kat arttı!

İstanbul’daki 56 üniversite ve yüksekokulda öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık 600 bini başka şehirlerden geldi. Kamu ve özel yurtların yatak kapasitesi 100 bine anca ulaşıyor ve yaklaşık 500 bin öğrenci, kiralık konut veya yurtlarda kalacak yer arayışında.



İstanbul’daki 56 üniversite ve yüksekokulda eğitim gören öğrencilerin yaklaşık 600 bininin şehir dışından geldiği görülüyor. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre;kamu ve özel öğrenci yurtlarının yatak kapasitesi 100 bine anca ulaşıyor ve 500 bin civarında öğrenci, kiralık konut veya yurtlarda kalacak yer arayışında.

Kovid-19 salgının ardından okulların açılmasıyla beraber kiralık konut piyasasında görülen hareketlilik ve kira fiyatlarındaki yükselişlerin yanısıra barınma ihtiyacı giderilemeyen öğrencilerin durumu kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Türkiye’de en çok üniversite öğrencisinin yer aldığı İstanbul’daki veriler sorunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. 11’i devlet olacak şekilde 51 üniversite ve 5 meslek yüksekokulu olan İstanbul’da 1,8 milyon üniversite öğrencisi bulunuyor. Buna rağmen İstanbul’da yalnızca 100 bin öğrenciye yetecek yurt yatağı olduğu ifade ediliyor. 500 bin öğrencinin yurt bulamadığı, kiralık ev bulmakta da güçlükler yaşadığı dile getiriliyor. 

İstanbul da ev kiraları 1.5 kat arttı!

İstanbul’da, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı ve toplam yatak sayısı 24 bin 651 olarak belirlenen 24 yurt, özel ve vakıfl ara ait toplam 75 bin yatak kapasitesi olan 454 yurt bulunuyor. Uzun senelerdir devam eden öğrencilerin barınma sorunu, salgın sürecinde maddi zorlukla karşılaşan yurtların kapanması ve kiralık konut stokunun azalmasının etkisiyle daha da karmaşık hale geldi. 

İstanbul da ev kiraları 1.5 kat arttı!

Yabancı öğrenci sayısı da arttı

Pazarla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve Univa markasıyla bu alanda hizmet sunan Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, İstanbul’daki yurtların toplam yatak kapasitesinin 100 binken, İstanbul’daki öğrencilerin 3 te 1’nin yani yaklaşık 600 binin şehir dışından geldiğine dikkat çekti. Erkanlı, “Bu sayı her geçen gün artıyor. Bunun dışında artan yabancı üniversite öğrencileri de bu sayıya eklemek gerekiyor. Bu da zaten yetersiz olan yurt kapasitesine ciddi bir baskı oluşturuyor. Devlet, vakıf ve özel yurtların yatak kapasitesi 100 bin adet olduğu düşünülürse en az 500 bin adet yatak ihtiyacı bulunmakta. Bu bakımdan devlet yatırımları dışında özel sektörün de yatırım yapması gereken bir alan” açıklamasını yaptı. 

İstanbul da ev kiraları 1.5 kat arttı!

Pandemi koşulları yurt kapasitesini düşürdü

Salgın döneminde üniversitelerin kapalı olması ve öğrencilerden talep olmaması sebebiyle çok sayıda yurdun maddi zorluklar sebebiyle kapanmasının bu sene yurt probleminin yaşanmasının en önemli etkeni olduğunu belirten Rıza Erkanlı, “Ayrıca pandemi nedeniyle yurtlarda yapılan bazı düzenlemelerin de sorunda etkili olduğunu söyledi. Rıza Hüseyin Erkanlı şöyle konuştu: “Artık daha geniş alanlara daha fazla yatak girerken, pandemiden dolayı bir odaya giren yatak sayısı da azaldı. Bir diğer ayağı olan evlerde ise geçen yıl yapılan satışlarla ev satışları artarken, yeni arzlar azaldı. Bu sebeple kiralar yükselirken, öğrenciye ise ya mevcudun üzerinde kiraya veriliyor, ya da öğrenci olduğu için verilmiyor. Üst üste gelen bu durumlar öğrenci evi ihtiyacını geçen yıla göre daha üst seviyeye çıkardı” diye konuştu.

İstanbul da ev kiraları 1.5 kat arttı!

Öğrencilerin barınma sorununun sebepleri

- Salgın sürecinde zarar eden bazı yurtların kapanması

- Salgın şartları sebebiyle yurt odalarındaki yatak sayısının azaltılması

- Kiralık konut stokunun azalması

- Kira fiyatlarındaki yükseklişlerin öğrencilerin bütçelerini aşması

- Öğrenci sayısının (yabancı öğrencilerle birlikte) çoğalması

- Yüz yüze eğitimin gerçekleştirilmediği yaklaşık son 1,5 senede Suriyeliler başta olacak şekilde göçmenlerin potansiyel olarak öğrencilere yönelik konutları kiralamaları.

İstanbul da ev kiraları 1.5 kat arttı!

700 yataklı yurt yapacak

Şirket olarak Anadolu’da ki 5 bin yatak kapasiteli yatırımlara ilave şekilde İstanbul’da da ciddi yatırımlar yapmayı planladıklarına vurgu yapan Erkanlı, “İlk etapta 2022’de İstanbul’da 700 yataklı bir işletme yatırımı planlıyoruz. Etap etap yatak kapasitemizi İstanbul’da artıracağız” dedi. Erkanlı, kendi yatırımları haricinde işletme firmalarının aracılığıyla mevcut yurtların ya da başka yatırımcıların yapacağı veya yaptığı yurtları profesyonel ekipler ile işletmeyi planladıklarına ve bu konuda yoğun teklifler aldıklarına vurgu yaptı.

İstanbul da ev kiraları 1.5 kat arttı!

50 metrekarelik evin kirası 4 bin TL bandına çıktı

Denge Değerleme verilerine göre İstanbul’da öğrencilerin çoğunlukla yöneldiği Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Ataşehir ve Eyüp bölgelerinde stüdyo ve 1 oda 1 salon tipindeki öğrenci evlerinde kira fiyatları yaklaşık 1,5 kat artarak 70-80 TL metrekarelik bir konutta 3 bin 500-4 bin TL bandına yükseldi.

Fahiş kira zamları mülk sahibi ve kiracıları davalık ediyor!

İstanbul'da öğrenciler barınma sorunu yaşıyor!

Öğrencilerin barınma sorunu başladı! 


Geri Dön