20 / 04 / 2024

Ünlü ekonomistten kritik dolar açıklaması! Dolar düşmez çünkü?..

Ünlü ekonomistten kritik dolar açıklaması! Dolar düşmez çünkü?..

Dolar yukarı yönlü trendine devam edecek mi? Dolar tekrardan düşüş yaşayacak mı? gibi soruları merak eden yatırımcılar için Piyasa Uzmanı Tuna Kaya'dan bir açıklama geldi. İşte herkesin merak ettiği o soruların yanıtı...



DOLAR NEDEN DÜŞMEZ?

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; dolar düşerse cari açıkların artacağını belirten Tuna Kaya, doların düşmesi durumunda ihracat gelirleri azalacağını söyledi. Döviz gelirleri düşerse ihracatta gerilme olacağının altını çizen Kaya, "Bunu ekonomi yönetimi istemez." ifadelerini kullandı.

Enflasyonunun yükselmeyi sürdüreceğine dikkat çeken Kaya, TÜİK rakamlarına göre 73 seviyelerinde olan enflasyonun, bağımsız kurumlarının ölçmesiyle ise yüzde 100 seviyesini aşmıştığını söyledi. Bu yanıyla enflasyonun yüksek kalmasının, bankaların şirketlerin ve bireyselleri dövize yönlendireceğine değinen Kaya, bu hususun dövizde baskılanmaya devam edeceğini belirtti.

Dışardan sermaye girişinin sınırlandığını hatta sermaye çıkışının söz konusu olduğuna değinen Kaya "Bununda temel nedeni ekonomide kırılganlığın artması ve mevcut mali ekonomik sistemdeki bozulma, Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutması dışardan sermaye getirmesi zor." dedi.

 Ünlü ekonomistten kritik dolar açıklaması! Dolar düşmez çünkü?..

Türkiye'nin yatırım yapılabilir sıfatının kalktığını ve kredi derecesi düştüğünü kaydeden Kaya "Bu yönüyle de sermaye getirmesi zor. Risk prim 750 seviyelerini aşmış." dedi.

Türkiye'nin dışardan döviz kaynağı bulmasının zorlaştığına değinen Kaya; Merkez Bankası'nın kapasitesi düştüğünü belirterek, "Kura müdahale etmek için döviz satıyor." şeklinde konuştu.

Faiz ile enflasyon arasında yüzde 60'lık fark olduğuna vurgu yapan Tuna Kaya, "TL'ye olan ilginin düştü ve savunması kalmış durumda. Makasın açılması TL üzerinde baskıyı oluşturuyor. Bu durumda vatandaşların, şirketlerin ve bankaların dövize yönelmesine neden oluyor." dedi.

Kamuların, bankaların ve şirketlerin döviz borcu olduğu ve döviz almak zorunda olduklarını söyelen Kaya, 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken borç 181 milyon dolar seviyesinde olduğunu duyurdu.

İşte diğer ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön