29 / 03 / 2024

Uşak'ta konut fiyatları yüzde 40 arttı!

Uşak'ta konut fiyatları yüzde 40 arttı!

Konut stoklarının tükendiği Uşak'ta yeni konutlar yüzde 40 değer artışı yaşandı.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle beraber 2020 yılının yaz aylarında faizlerin düşürülmesi ve sonrasında birçok konut üreticisi elinde olan konutları elden çıkardı. Bu dönemde konut fiyatlarında da yüzde 50’ye ulaşan artışlar gözlendi. 2021 yılının başlarındaysa faiz oranları artmasına rağmen piyasada yeni konut yapılmaması sebebiyle fiyatlar artmaya devam ediytor. İnşaat maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle de özellikle yeni konutların değeri birçok sebeple yukarı yönde baskılanıyor. 

Uşak ta konut fiyatları yüzde 40 arttı!

Stoklar eriyor

Global piyasalarda emtiaların artması, ulusal piyasada da dövizin yükselişinin bir araya gelmesiyle inşaat maliyetlerinde TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre, ikamet amaçlı binalarda geçtiğimiz Mayıs'ta yıllık yüzde 33,8 oranında artış görüldü. Bu artış özellikle Uşak gibi konut fiyatlarında, inşaat maliyetleri yüzdesinin yüksek olduğu şehirleri de oldukça etkiledi. Sektör temsilcileri faizin artışı ve maliyetlerin artışı sebebiyle yeni projeler için daha seçici olmaya başladığı için piyasaya da yeni konut girişi 2019'da yavaşladı. Bu durumun etkisi de 2020'de kendisini gösterdi ve stoklar eriyerek arz azalınca değer önemli ölçüde arttı.

Uşak ta konut fiyatları yüzde 40 arttı!


Farklı ev tiplerinde farklı değer artışları

EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Efe Can Altıntaş konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada,  “Yeni konutların 2.500TL/m2 ile 2.700TL/m2 arasında değerlere alınıp satıldığı, eski konutların ise 2.000TL/m2 dolayında değerlerde el değiştirdiği görülmektedir. Merkezin en çok tercih edilen mahallesi olan Kemalöz Mahallesi’nde ise yeni konutların birim fiyatları 3.000TL/m2’nin üzerine çıktı ve bu bölgedeki yeni konutlardaki değer artışları yıllık %50’ye yakın. Kemalöz Mahallesi’nin bitişiğindeki Cumhuriyet mahallesinde de fiyatların benzerlik gösterdiği ve yeni konutların 2.900TL/m2 birim fiyat ile el değiştirdiği görülmektedir.  Cumhuriyet mahallesinde yeni konutlar ise yaklaşık %40 değer artışı sağladı. Her iki mahallede Uşak’ın yapılaşmasını ve altyapısını tamamlamış olan yerleşim yerlerinden olup konut stoku genel olarak 15 yıl ve daha eski yapılardan oluşmaktadır. Eski konutlarda ise birim fiyatların her iki mahallede de 2.000TL/m2 ile 2.300TL/m2 aralığında değiştiği gözlemlenmektedir.” 

Uşak ta konut fiyatları yüzde 40 arttı!

1+0 daireler fiyat artışından etkilenmedi

"Uşak Merkezinde yer alan daha çok üniversite öğrencilerine kiralanabilen stüdyo tipindeki 1+1 dairelerin ise değer artışlarından etkilenmediğinin altını çizen Altıntaş, “Pandeminin etkisi ve uzaktan eğitim nedeniyle evlerin kira talebinin azaldığı ve fiyatların geçen yıla göre artış kaydetmediği ve geçen yılki değerler ile aynı değerlerde el değiştirdiği görülmektedir. 

2006 yılında kurulan Uşak Üniversitesi sonrasında ise uzun bir süre 1+1 tipinde konut üretimi hız kazanmasına karşın özellikle son 2 yıllık dönemde daha çok yerleşik talebe yönelik 2+1 ve 3+1 dairelerin inşası hız kazandı. Uşak’ta yerel ölçekte ise yapılan kamusal yatırımlar ile şehir için hareketlilik değişerek bu hareketlilik konut piyasasına da yansıyor. Uşak ilinde yakın dönemde tamamlanan çevreyolu ile birlikte şehir çeperinde olan yerleşimlerin merkeze olan ulaşım süresi görece kısaldı. Bu durum ise Uşağın daha öncesinde çevre yerleşiminde yer alan Bölme, Ovademirler, Muharremşah, Karaağaç mahallelerinde değerlere olumlu yansıdı. Bu yerleşimler daha öncesinde kırsal yerleşim karakteri göstermekte iken çevre yolu akabinde ulaşım avantajı kazanmaları ve mahalle statüsüne dönüşmeleri akabinde bu yerleşim alanları tercih edilir hale geldi.”

 

Ege sahillerinde konut fiyatları uçuşa geçti!


Geri Dön