17 / 04 / 2024

Üvey kardeşe miras düşer mi?

Üvey kardeşe miras düşer mi?

Miras hukuku gereğince, vefat eden bir babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklarına miras düşüyor. Peki, Üvey çocuğa miras düşer mi? Üvey kardeşe miras düşer mi? İşte yanıtı...



Üvey kardeşe miras düşer mi?

Miras hukuku gereğince, vefat eden bir babanın her iki eşinden de dünyaya gelen çocuklarına miras düşüyor. Peki, Üvey çocuğa miras düşer mi? 


Yukarıda da belirttiğimiz gibi işinin kendisinden olan çocuklarının hepsi öz evlat olduğu için mirastan pay alma hakları bulunuyor. Ancak babanın evlendiği bayan dul ise ve eski eşinden çocukları varsa, bunlara üvey evlat deniyor ve mirastan pay alamıyorlar. 


İkinci eşin malının mirasa dönüşmesi konusunda ise; adamın birinci eşinden olan çocuklar ikinci hanımın üvey evlatları olmuş oluyor. 


Miras hukuku üvey kardeş konusuna göre de bu sebepten kadın öldüğünde yalnızca kendisinden olan çocuklarına mirası kalıyor. İkinci eşin malından adamın birinci eşinden olan çocuklarına miras düşmüyor. 


Öz olan çocuklara miras düşüyor ancak üvey çocuklar mirastan pay alamıyorlar.


Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri de oluşmuyor. Çünkü nafaka veya miras ya evlilik akdi ya da nesep hısımı olmakla hak olarak ortaya çıkıyor.


Önceki evlilikten doğan bir çocukla, annesinin sonradan evlendiği ikinci koca arasında ise bir aile yuvası içinde yaşama zarureti, bayram ve cemiyetler dolayısıyla ziyaretleşme gibi insani yardımlaşmalar dışında kan hısımlığı ile ortaya çıkan mali haklar söz konusu olmuyor. 


Boşanan eşin miras hakkı!



Geri Dön