29 / 03 / 2024

Uzmanlar kripto para piyasasını anlattı: Nelere dikkat edilmeli?

Uzmanlar kripto para piyasasını anlattı: Nelere dikkat edilmeli?

Kripto para borsası Thodex'te meydana gelen mağduriyet ve Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurt dışına çıkışına ilişkin uzmanlar açıklamalarda bulundu.



Kripto para borsası Thodex'te meydana gelen mağduriyet ve Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer'in yurt dışına çıkışına ilişkin uzmanlar açıklamalarda bulundu.

Hürriyet'te yer alan habere göre; Kripto Para Araştırma Müdürü Helin Çelik, Thodex olayında alınacak kararın emsal özelliği taşıdığına vurgu yaparken, piyasada dikkat edilmesi gerekilenleri anlattı. Avukat Oğuz Evren Kılıç ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, MASAK'ın soruşturma için önemli ve gerekli çalışmalara başladığını dile getirerek, cüzdanlarla ilgili "Cüzdanların boşaltılabileceğini üzülerek söylemem lazım" diye konuştu.

Kripto Para Araştırma Müdürü Helin Çelik ve Avukat Oğuz Evren Kılıç kripto para sektörüne ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Çelik, olayın kısa sürede çözüme kavuşmayacağına vurgu yaparak kullanıcılara kurum seçmenin kripto para piyasasında önem arz ettiğine olduğuna dikkat çekti. 

Uzmanlar kripto para piyasasını anlattı: Nelere dikkat edilmeli?

Kripto Para Araştırma Müdürü Helin Çelik'in konuya ilişkin açıklamaları şu şekilde:

(Kripto para borsası çalışma sistemi) Kripto para platformunda alım satım yapmak isteyen kişiler kullanacakları para birimini işlem yapacakları borsaya sokmak durumundalar. Banka yoluna gidebilirler. Başka bir platformdan BTC alıp, cüzdan transferiyle coin atabilirler. Yakın zamanda bir düzenleme yapılmıştı, online ödeme sistemleriyle ilgili. Transfer kabul edilmeyecekti, 30 Nisan'dan sonra... Artık bankalar üzerinden ilerleyecek. Bu daha kontrol sağlanabilir bir düzen sağlıyor.

Kayıtlar tutulur. Her kişi kendi bilgileri üzerinden işlem yapar. Bazı tabii belgeler temin etmeli borsaya. Kimlik fotokobisi, işlem yapacağı bakiyeye göre hesap dökümü yanı sıra dilekçe ve imzalı örnek istenir. O kişiden emin olunsun, bu coinler nereden geliyor diye araştırılır.

(Thodex nedir?) Türkiye'de yer alan alım satım platformlardan biri. Şunu karıştırmamak lazım. 2 milyar dolarlık bakiye borsanın hacmimi ana para mı buna bakmak lazım. Bir kayıp var mı, bu kayıp ne düzeyde bunu hesaplamak lazım. Gerçekten bir iflas durumu mu var... Japonya'da benzer vaka yaşanmıştı. Hacklenen ve iflas yoluna giden bir borsa vardı. 250 bin BTC unutulmuştu, oradaki hacklemede. Bu müşterilere ödenecekti ancak halen çözülemedi. Bu durum da kısa sürede çözülemeyebilir. Sadece Türkiye'de değil, dünyada gördük.

(Dünyada etkilenen oldu mu?) Kripto para piyasasındaki gelişmeler dünyanın birçok ülkesinde izlenir. Haberler takip ediliyor, özellikle neler olacak... Buradan çıkacak karar çok önemli emsal niteliği taşıyor. Satış oldu düşüş yaşandı diyemeyiz. Hukuki sonuçlar ilgili şekilde izleniyor. Bir geçiş sürecindeyiz. Kurum seçmek de önemli. Aradığınızda ulaşabiliyor musunuz tüm bunlar kurumun güvenilirliği için  önemli.

(Şifreler hakkında) Platformlarda havuz cüzdanda bekletilme yoluna gidiyor. Soğuk cüzdanda bekletiliyor olması tabii. Sıcak cüzdan kullanan hacklenmeye açıktır. Genelde soğuk cüzdanda tutulur. Kullanıcı olarak sadece borsaya bırakma konusunda ise soğuk cüzdan oluşturup aktarma yapabilirsiniz tabii. Soğuk cüzdanın da tabii bir maliyeti var. Donanım cüzdan olabilir, flash bellek gibi olabilir... Bunu da kimseyle paylaşmayınca sorun olmayabilir.

(Nelere dikkat edilmeli?) Kripto para borsa oluşturmak kolay değil. Bu biraz terzi işi. Kendi güvenlik duvarını kurar, kendi ekibini kurar, soğuk cüzdan kısmını, surverlarını oluşturur. Gerçekten meşakkatli bir iş. Bunları yapanlar kurabilir. Ancak bu noktada kullanıcı ne yapabilir vergi levhası demiştik, ödenmiş sermayesine bakmalıdır. 

Uzmanlar kripto para piyasasını anlattı: Nelere dikkat edilmeli?

Hukukçu, Avukat Oğuz Evren Kılıç'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

(Thodex'te ne oldu?) Ne olduğunun tespiti için çalışmalar sürüyor. Çalışmalarda şirketin gerçekten hacklenip hacklenmediği, boşaltılıp, boşaltılmadığı ekonomik iflasta olup olmadığı kullanıcı hesaplarına ait cüzdanların boşaltılıp boşaltılmadığına bakılacak. Şu an kesin bir şey söylemek zor. Biraz daha sürecin ilerlemesi, daha fazla veri elde etmek lazım.

(MASAK'ın aldığı kararın anlamı ne?) Şirket hesaplarının ya da şahısların hesaplarının suçun finansmanının engellemesi için dondurulması olması gereken karar. Bu bankadaki paraların soruşturmanın önemli parçası haline gelmiş olabilir. Alacaklara ve haklar açısından konulmuş bir tedbirden bahsetmiyoruz. MASAK'ın kararı soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için atılan adım. Gereken adım da buydu.

(Kırmızı bülten hakkında) Kripto varlık olarak cüzdandan cüzdana transfer yapıldıysa bunun adresler arasındaki transfer ve tarihini bulmak mümkün olur. Cüzdanların kimlere ait olduğu tabii ilgili şahıstan öğrenilmesi lazım.

(Şifreler hakkında) Şifrede karmaşıklık şu, cüzdanlar vardır. Bunlar yazılım cüzdan mülkiyeti kripto para borsalarındadır. Güvenlik anahtar kelimeleri vardır. Bu o borsaların elindedir. Siz cebinizdeki parayı cüzdana emaneten veriyorsunuz. Ortadan kaybolunca paranıza erişiminiz mümkün olmuyor. Güvenlik kelimeleri borsalarda olduğundan güvenlik sıkıntısı olduğu aşikar. Erişim sağlanamadığı sürece kripto paraların akıbeti belirsiz. Cüzdanların boşaltılabileceğini üzülerek söylemem lazım.

(Hangi suçlardan yargılanacak?) Suç nitelemesi yapmamız doğru olmaz. Bunun nitelemesini yargı makamları ve mahkemeler yapacaktır. Tabii Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından nitelikli dolandırıcılık kapsamı üzerinden araştırmaya gidildi. İlerleyen süreçte göreceğiz.

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!

Uzmanlardan dikkat çeken kripto para uyarısı!

Kripto para piyasasına lisans ve sermaye şartı gelmeli!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön