24 / 04 / 2024

Vahdettin Köşkü, Başbakanlığa tahsis edildi!

Vahdettin Köşkü, Başbakanlığa tahsis edildi!

Sözcü Gazetesi' nin haberine göre, İstanbul Çengelköy’ deki Vahdettin Köşkü, Başbakanlığa tahsis edildi ve emsalsiz Boğaz manzaralı köşkün etrafındaki yapılar için kamulaştırma çalışması başladı...



İstanbul Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü, Başbakanlığa tahsis edildi. Emsalsiz Boğaz manzaralı köşkün etrafındaki yapılar için kamulaştırma çalışması başladı.


İstanbul Çengelköy’de son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in yaşadığı ve şair Orhan Veli’nin “İstanbul’u dinliyorum, gözlerim kapalı” şiirini yazdığı 60 dönümlük koruluk alan ve köşkün çevresinde, dev bir kamulaştırma yapılacak. İnternet sitesi Gazeteport’un haberine göre; Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Çengelköy’de 138-145 pafta, 813-827 ada arasında bulunan araziler kamulaştıracak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce yapılacak kamulaştırmanın ardından “Vahdettin Köşkü ve Çevresi Yol Düzenlemesi Projesi” uygulamaya sokulacak. Projenin tamamlanması sonrası, Vahdettin Köşkü’nün “Başbakanlık Anadolu Çalışma Ofisi” ve yabancı misafirler için “Devlet Konuk Evi” olarak düzenleneceği belirtiliyor. Bilindiği gibi Başbakan Erdoğan İstanbul’dayken Avrupa Yakası’nda Dolmabahçe Sarayı’nın Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde işlerini yürütüyor. Evi ise Anadolu Yakası’nda Üsküdar’a bağlı Kısıklı’da. Çengelköy’deki köşkle 2’nci bir çalışma ortamına kavuşacak olan Başbakan Erdoğan evine de artık rahatça dönebilecek. Üstelik Başbakan, Vahdettin’in Köşkü’nde de eşsiz bir Boğaz manzarasıyla çalışacak.


Trafik tek yön akacak!

Hazırlanan plana göre, Boğaziçi sahil şeridi öngörünüm bölgesi uygulama imar planı ve Vahdettin Köşkü çevresi Yol Düzenlemesi Projesi kapsamında vatandaşların tapulu arazilerinden 2-197 metrekare arasında toplam 4 bin metrekarelik alan istimlak edilecek. Proje kapsamında Çengelköy’den Boğaziçi Köprüsü yönüne olan trafik tek yönlü hale gelecek. Osmanlı’nın son padişahı Vahdettin’in adını taşıyan köşk, 2. Abdülhamit’in padişahlığı döneminde Fransız mimar Alexandre Vallaury’ye yaptırıldı. Soğan başlı kubbesi olan köşkün bulunduğu 60 dönümlük koru içinde müştemilatlar, bahçıvan evi ve sera da yer alıyor. Köşk 1984 yılında, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmişti.


Sözcü Gazetesi


Geri Dön