20 / 04 / 2024

Vakıf Çiftliği'ne özel koruma planı yapılacak!

Vakıf Çiftliği'ne özel koruma planı yapılacak!

Antalya Ticaret Borsası, Ekim 2009'da aylık 43 bin 500 liradan 20 yıllığına kiraladığı Vakıf Çiftliği'ndeki hayata geçireceği Zeytinpark Projesi startını veriyor. Vakıf Çiftliği'ne özel koruma planı yapılacak.



ATB, koruma amaçlı imar planı yapılması için Büyükşehir Belediyesi'nin kapısı çalınacak ATB Başkanı Ali Çandır, yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısında, Vakıf Çiftliği alanına, I.derece doğal sit alanı sınırlarının ve üst ölçekli nazım imar planında getirilmiş olan Tarımsal Niteliği Korunacak Özel Mahsul Alanı olarak belirlenmesi ve polis karakol alanının kaldırılmasına ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar planının kabul edildiğini onanmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderildiğini söyledi.

 

Plan yapılacak 


Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, önümüzdeki hafta içinde Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile bir görüşme yaparak Vakıf Çiftliği için koruma amaçlı imar planı hazırlanması için talepte bulunacaklarını söyledi. Çandır, plan yapılıp Büyükşehir Meclisi'nin onayına sunulacağını ifade eden Çandır, "Plan son kez olarak Koruma Kurulu'na gönderilecek. Herhangi bir olumsuz karar çıkmaması durumunda Zeytinpark Projesi'nde ilk kazmayı vuracağız" dedi. 


4 yıl önce 20 yıllığına kiralandı 


Kent merkezindeki 2 bin 800 dönümlük alanıyla Antalya'nın en büyük yeşil alanı Vakıf Zeytinliği ihalesini 20 Ekim 2009 tarihinde Antalya Ticaret Borsası kazanarak, aylık 43 bin 500 TL ile zeytinliğin 20 yıllığına yeni sahibi olmuştu. Bölgede Avrupa'nın en büyük botanik parkı yapmayı hedeflediklerini belirten Ali Çandır, Vakıf Zeytinliği'nin kentin merkezinde kalan son yeşil alanlardan biri olduğunu vurguladı. 

Projelerinde bununla ilgili de bir çalışma olacağını dile getiren Çandır, isteyen herkesin zeytinlikten bir ağaç kiralayabileceğini söyledi. 


Proje 


Vakıf Zeytinliği'nin ağaçların olmadığı 400 dönümü üzerine projelendirilen Zeytinpark Projesi'nin maliyeti 15 milyon lira olarak hesaplandı. Zeytinliğin, mevcut yapısını zedelemeyecek şekilde projelendirilen çalışmada şunlar olacak; Kuş tüneli, gözetleme kulesi, zeytin müzesi, gençlik merkezi, kır kahvesi, at çiftliği, zeytin market, kentsel değerler sergi alanı, bitki türleri eğitim merkezi, sergi alanı, doğada engelsiz yaşam merkezi, doğada öğren merkezi, çok amaçlı spor sahası, çim tepeleri, çocuk oyun alanı, koku tepeleri, seyir terası, Zeytinpark meydanı, yapay gölet, Akdeniz Bölgesi süs bitkileri alanı, tıbbi aromatik bitkiler alanı, Akdeniz Bölgesi endemik türler alanı, Akdeniz Bölgesi meyveleri alanı ve bunlara ait üretim alanları.


Geri Dön