25 / 04 / 2024

Validebağ Korusu'nun Üsküdar Belediyesi'ne tahsis edilmesine tepki!

Validebağ Korusu'nun Üsküdar Belediyesi'ne tahsis edilmesine tepki!

Validebağ Korusu’nun Üsküdar Belediyesine tahsis edilmesine tepki gösteren Validebağ gönüllüleri, korunun temizliği için tahsise gerek olmadığını, bunun alanı ranta açmanın ilk adımları olduğunu ifade etti...



Validebağ gönüllüleri, Validebağ Korusu’nun Üsküdar Belediyesine tahsis edilmesine tepki gösterdi ve change.org’ta imza kampanyası başlattı. Validebağ Gönüllülerinden Arif Belgin kararı tanımadıklarını ve her türlü hukuki yola başvuracaklarını belirterek, “Niyet orada yapılaşmayı başlatmak, koruyu ranta açmak. Artık Validebağ Korusu’ndan elinizi çekin” şeklinde konuştu.

Evrensel'de yer alan habere göre; Validebağ Korusu İstanbul Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı ve sayılı nefes alanlarından biri olarak ön plana çıkıyor. İstanbul Koşuyolu’da 354 bin metrekare alanda yer alan Validebağ Korusu, ‘90’lı yılların başından itibaren yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz günlerde toplanan Üsküdar Belediye Meclisinde ise, koru ile ilgili dikkat çekici bir karar alındı. Validebağ Korusu’nun Milli Emlak tarafından Üsküdar Belediyesine yapılan tahsisi olağanüstü mecliste onaylandı. Validebağ Korusu’nun Üsküdar Belediyesi’ne ön tahsisinin yapılması ise gönülülerin tepkisine sebep oldu.

"KORUNUN TEMİZLİĞİ İÇİN TAHSİS EDİLMESİNE GEREK YOK"

Konuyla ilgili açıklama yapan Validebağ Gönüllülerinden Arif Belgin, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Validebağ Korusu’nun, bakım ve onarımının yapılması gerekçesiyle Üsküdar Belediyesine ön tahsisinin yapıldığını öğrendiklerini dile getirerek, “Validebağ Korusu’nun bakım ve temizlik ihtiyacı vardır. Ama bunun için Üsküdar Belediyesine veya başka bir makama tahsis edilmesine gerek yoktur. Üsküdar Belediyesinin kendi üzerine düşen görevi yerine getirerek koruyu temiz tutması yeterlidir. Olay korunun bakımı, temizliği değil. Korunun bakımı temizliğini düşünen belediye bunu kendisine tahsis edilmeden de yapabilir. Önünde hiçbir engel yok. Niyet orada yapılaşmayı başlatmak, koruyu ranta açmak. Biz gönüllüler ve çevre sakinleri koruda planların koruma amaçlı olmasını savunurken, Üsküdar Belediyesi sadece kullanıma yönelik projeler üretmektedir. Bu projeler korunun doğal halinin bozulmasına ve yapılaşmaya yol açacaktır” şeklinde konuştu.

"VALİDEBAĞ KORUSU RANT HEVESLİLERİNİN İŞTAHINI KABARTIYOR"

Validebağ Korusu’nun, 1990’lı yıllardan bu yana rant heveslilerinin iştahını çoğalttığını ifade eden Belgin, “Millet bahçesi, çılgın proje, tahsis, protokol diyerek bir şekilde buraya adımlarını atmak, dozeri sokmak, inşaatı başlatmak istiyorlar. ‘Biz bir kere dozeri sokalım, gerisini hallederiz’ anlayışı var. ‘AVM de yaparız, rezidans da yaparız, her şeyi yaparız’ anlayışı var. Olay Koru’nun bakımı, temizliği değil. Validebağ Korusu ile ilgili olarak Üsküdar Belediyesi mutlaka bir şey yapmak istiyorsa, Koru’daki çöpleri düzenli olarak toplamalı. Bu görevini yerine getirirken, nasıl mahallelerin, caddelerin, sokakların kendisine devredilmesini isteyemezse, Koru’nun da devredilmesini isteyemez” diye konuştu.

22 yıldır, korunun rant heveslilerinin eline geçmesin diye direndiklerini dile getiren Belgin, bu tahsisi tanımadıklarını kaydederek, “Zannettiler ki bizler salgın nedeniyle evlere tıkılacağız ve bir şey yapmacağız. Biz mücadelemizi yürüteceğiz ve change. org imza kampanyası başlattık. Halktan destek bekliyoruz. Gündemde tutmaya devam edeceğiz. Protokol varken Üsküdar Belediyesi hiçbir şey yapmamış, şimdi mi yapacak? Bu salgını ranta çevirme derdindeler. Vergimizi veriyoruz, bu projeleri yapmadan önce bize soracaksınız diyoruz. Doğaya, yeşile, insana, hayvana, canlıya, hayata aykırı işler yapılıyorsa tepkimizi koyuyoruz. Söz konusu ön tahsis kararının ve ona dayanarak alınan Belediye Meclisi kararının iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Validebağ Korusu Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi!

 


Geri Dön