29 / 03 / 2024

Van Başkale ve Saray'da yıkımın izleri 1 yılda silindi!

Van Başkale ve Saray'da yıkımın izleri 1 yılda silindi!

İran'da geçen yıl 23 Şubat tarihinde yaşanan depremin en çok hissedildiği Van'ın Başkale ve Saray ilçelerinde yaşanan yıkımın izleri 1 senede silindi.



Merkez üssü İran'ın Hoy şehri olan 5,9 büyüklüğündeki depremde, sınır mahallelerindeki yüzlerce ev ve ahır yerle bir oldu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, depremden hemen sonraki arama kurtarma çalışmalarıyla enkaz altında kalanlar kurtarıldı.

10 kişinin yaşamını yitirdiği, 67 kişinin de yaralandığı Özpınar, Güvendik, Gelenler, Kaşkol, Böğrüpek ve Ömerdağı mahallelerinde depremden etkilenenler için devletin tüm imkanları seferber edildi.

İlk dakikalardan itibaren tüm kurumların yardım eli uzattığı depremzedeler için askerlerin de yardımıyla toplamda 2 bin 464 barınma çadırı kuruldu.

107 çiftçiye 2 milyon 150 bin 250 lira yardım yapıldı

Deprem dolayısıyla 315 ev ile 455 ahırın tamamen yerle bir olduğu, 2 bin 300 konut ve 1250 ahırın ağır hasar gördüğü mahallelerde, telef olan 1904 hayvan için 107 çiftçiye 2 milyon 150 bin 250 lira yardım gerçekleştirildi. Yıkılan ahırların yerine kullanılmak üzere farklı büyüklükte toplamda 1084 ahır çadır kuruldu.

Yaşanan deprem sonrası iyileştirme çalışmaları dahilinde  9 bin 123 battaniye, 1234 soba, 858 ısıtıcı, 773 yatak, 3 bin 697 gıda kolisi, 2 bin 500 ton kömür, 50 ton odun, 883 giyim eşyası, 341 ayakkabı, 4 bin 50 oyuncak, 300 bin ekmek, 550 bin kişilik sıcak yemek dağıtıldı. Bu süreçte depremzedelere 3 milyon 750 bin TL'lik de nakdi yardım gerçekleştirildi.

Depremzedelerin soğuktan korunması amacıyla kısa zamanda kurulan 2 bin 464 çadırın ardından konteyner temin süreci başlatıldı. Başkale ve Saray ilçelerine bağlı mahallelerde 2 bin 90 konteyner kurularak, vatandaşların barınma sorunlarını da çözüme kavuşturdu.

Depremden en çok etkilenen Özpınar Mahallesi'nde konteynerlerle geçici barınma merkezi oluşturuldu, deprem sonrasında 2 bin 968 ağır hasarlı yapının yıkım çalışmaları tamamlandı.

Van Başkale ve Saray da yıkımın izleri 1 yılda silindi!

991 aileye konut yapılacak


Depremden sonra başlatılan hasar tespit çalışmalarında evleri yıkılan veya ağır hasarlı olduğu tespit edilen aileler için 991 konutun inşa edilmesi kararlaştırıldı, 450 kişinin hayvanları için inşa edilecek ahırların ihale çalışması tamamlandı.

Hem konutların hem de ahırların yapımına ilerleyen günlerde başlanması planlanıyor.

"Depremin yaraları hızlı bir şekilde sarıldı"

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, İran merkezli depremin hem can hem de mal kaybına yol açtığını dile getirdi.

Depremin soğuk havanın etkisini gösterdiği zamana denk geldiğini dile getiren Bilmez, "Deprem, kırsal mahallelerimizde hayvanların yavrulama dönemine denk geldi. Dolayısıyla bir taraftan insanlarımıza barınma imkanı sağlamaya çalışırken bir taraftan da hayvanlarımız için mücadele ettik. Belki de Türkiye'de ilk kez hayvanların barınması için de seferber olundu." şeklinde konuştu.

Kısa zamanda hayvanlar için 1084 çadırın kurulduğu bilgisini paylaşan Bilmez, depremzedelerin yaralarının sarılması amacıyla ellerinden geleni yaptıklarını, üç öğün sıcak yemek dağıtarak insanları yalnız bırakmadıklarını söyledi.

Bilmez, şöyle konuştu:

"Bütün bakanlarımız depremzedelerimiz için seferber oldu. Tüm Türkiye yardımlarıyla dualarıyla yanımızda olduğunu hissettirdi. Çok zor bir dönem olmasına rağmen depremin yaraları hızlı bir şekilde sarıldı. Bir taraftan ağır hasarlı yapılar tespit edildi, bir tarafından da geçici barınmaya çözüm bulundu. Yaz başıyla beraber vatandaşlarımız konteynerlere yerleştirildi. Ağır hasarlı yapıların enkazları kaldırıldı. 991 konuttan 800 tanesinin yer seçim işlemleri tamamlandı. 150 konutun ihalesi yapıldı. Önümüzdeki kış gelmeden vatandaşlarımızı bu konutlara yerleştirmeyi umuyoruz."

Devletin vatandaşını bir an olsun yalnız bırakmadığını dile getiren Bilmez, "Vatandaşımız devletini yanında değil kalbinde hissetti. İnşallah yaraları tamamen sarılana kadar bu birlikteliğimiz devam edecek. Depremin yıl dönümünde de vefat eden vatandaşlarımız için bir anma programı düzenleyeceğiz." şeklinde konuştu.

Van'da 17 bin yeni konut inşa ediliyor!


Geri Dön