19 / 04 / 2024

Varlık Fonu’na bağlı olan BOTAŞ, tarihinde ilk kez dış kredi ile doğal gaz alacak!

Varlık Fonu’na bağlı olan BOTAŞ, tarihinde ilk kez dış kredi ile doğal gaz alacak!

Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) bağlı BOTAŞ, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) alımı için DeutscheBank’tan 929 milyon dolar tutarında Hazine garantili kredi alacak. İşte detaylar...



Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) bağlı BOTAŞ, LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) alımı için DeutscheBank’tan 929 milyon dolar tutarında Hazine garantili kredi alacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bu kredinin hem Türkiye’nin hem de kurumun finansal sıkıntı içinde olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. ¨BOTAŞ daha öncesinde Merkez Bankası’ndan döviz alarak spot piyasadan LNG alırken, şimdi yurt dışından hazine garantili kredi almak zorunda kaldı¨ diyen Akın, bu durumun hem ülkemizin hem de BOTAŞ’ın büyük bir finansal kriz içinde olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Varlık Fonu’na bağlı olan BOTAŞ, tarihinde ilk kez dış kredi ile doğal gaz alacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın, BOTAŞ’ın LNG alımı için Deutsche Bank’tan 929 milyon dolar tutarında Hazine garantili kredi almasına dair yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğal gazın çok daha maliyetli olmasının sebeplerinden birinin, iktidarın 2020 yılında doğal gaz fiyatlarında yaşanan gerilemenin sonrasında uzun vadeli boru hattı anlaşmalarını yenilemek yerine spot piyasadan LNG alımına yönelmesi olduğunu söyledi. 2018-2019 yıllarında spot piyasadan alınan LNG’nin toplam doğal gaz ithalatındaki oranı yüzde 10’ken, 2020 yılında bu oranın yüzde 19’a çıktığına dikkat çeken Akın, bu kararı hatalı bularak hem konut hem de sanayide doğal gaz fiyatlarının rekor oranda arttığını söyledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön