29 / 03 / 2024

Vasfi Çakıroğlu'ndan İzmir metrosu için suç duyurusu!

Vasfi Çakıroğlu'ndan İzmir metrosu için suç duyurusu!

AK Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Vasfi Çakıroğlu, Poligon ile Üçkuyular arasındaki metro tüneli ilgili suç duyurusunda bulundu. Çakıroğlu, proje değişikliği nedeni ile kamunun milyonlarca liralık zarara uğratıldığını öne sürdü




AK Parti  İzmir  1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Vasfi Çakıroğlu, Poligon ile Üçkuyular arasındaki metro tüneli ilgili Cumruriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Yapım çalışmalarındaki proje değişikliği nedeni ile kamunun milyonlarca liralık zarara uğratıldığını öne süren Çakıroğlu, yüklenici firma tarafından ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erdem Canbay'a 2011 yılında hazırlatılan bilirkişi raporunda belirtilen risklerin de halen devam ettiğini iddia etti.


"Hesabını kimse veremez"

Bornova'da kamulaştırılmayan ve 3 katı kaçak olan 9 katlı Barış ve Çaylak apartmanlarının da deprem yönetmeliğine uygun olmadığı gibi, altından geçen metro hattının apartman sakinleri için ciddi bir risk taşıdığını da öne süren Çakıroğlu, "EVKA 3 İstasyonu hattı, bu iki apartmanın 7-8 metre altından geçmektedir. Vagonların zeminde yarattığı titreşimden dolayı zamanla üst zemindeki binalarda gözle görülür çatlaklar oluşmaya başlamıştır. Bir gün bahsettiğim binalarda ve istasyonlarda çökme ya da can kaybı olursa, bunun hesabını hiç kimse veremez" dedi.

Dünyadaki uygulamalara bakıldığında her metro istasyonunda 2 gidiş ve 2 geliş olmak üzere 4 adet yolcu tahliye çıkışı bulunduğunu ancak Göztepe İstasyonu'na bakıldığında 3 çıkış olduğunu anlatan Çakıroğlu, "4. çıkışı yapmak için onca para harcayan firma ne olduysa sonra bu çıkışı yapmaktan vazgeçmiştir. Kamuoyu bilgilendirilmediği gibi harcanan onca paranın da hesabı da sorulmamıştır. Yine Poligon İstasyonu kazısı sırasında diyafram duvarı imalatı yapılmış. Duvar çökmüş, işi yapan firma kaçıp gitmiştir. Zaman kaybının yol açtığı kamu zararının hesabı yine sorulmamıştır. Proje hatalarındaki yanlış imalattan 3 yıl metronun açılması gecikmiştir. Günde kaç milyon insanın metroyu kullandığı göz önüne alındığında belediyenin ve esnafın uğradığı zararın miktarı ortaya çıkmaktadır" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön