18 / 04 / 2024

Vatandaş borca battı faizler yükseldi

 Vatandaş borca battı faizler yükseldi

Kullanılan toplam kredi hacmi yüzde 59 artarken kredi kartı borcu ve bireysel kredi kullanımlarındaki artışlar dikkat çekti. Ancak Merkez Bankası kararının ardından beklenen faiz indirimi gelmedi.



Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre TL bazında tüketici kredilerinde yüzde 71’lik artış yaşanırken dolar bazında ise yüzde 58’lik düşüş olması da dikkat çekti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde toplam 174 milyar TL olan dolaşımdaki kredi kartı borcu bu yıl yüzde 56 oranında artarak 323 milyar TL'ye ulaştı. Toplam kredi borçlarının yüzde 44'ünü taksitli borçlar oluştururken, yüzde 56'sı ise taksitsiz borçlardan kaynaklandı.  

Faizlerdeki yükseliş dikkat çekti

Ağustos 2021'de Merkez Bankası yüzde 19 düzeyinde olan politika faizi, bu yılın aynı ayında ise son faiz indirimiyle birlikte yüzde 13’e düşürüldü. Ancak piyasadaki ticari ve bireysel kredi faiz oranlarında Merkez Bankası kararları ile ters orantılı bir seyir kaydedildi. Geçtiğimiz yılın ağustos sonu verilerine göre ticari kredi faiz oranları yüzde 20, bireysel kredi faiz oranları ise yüzde 18 ile 20 arasında seyrediyordu ancak 2022 yılının ağustos ayında ticari kredi faizleri ortalama yüzde 35-40, bireysel kredi faizleri ise yüzde 26-28 bandına yükseldi. Merkez Bankası'nın 15 Ağustos 2022 tarihinde aldığı 100 puanlık faiz indirimi kararının ise henüz piyasa faiz oranları üzerinde yapıcı bir etkisi olmadığı görüldü.

 

Kredi kartı kullananlar dikkat oranlar değiştirildi! Son dakika… Bütün hesaplarınızı yeniden yapacaksınız

Bakan müjdeyi verdi! %13,5’den kredi kullandırılacak

Bankalar kredi vermeyi durdurdu mu? Prof. Emre Alkin yazdı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön